home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Montenegró megnyitja határait az alacsony fertőzöttségű országok turistái előtt
MTI
2020.05.26.
LXXV. évf. 21. szám
Montenegró megnyitja határait az alacsony fertőzöttségű országok turistái előtt

Megnyitja határait Montenegró a koronavírussal csekély mértékben fertőzött országok előtt, a szomszédos országok állampolgárai viszont így egyelőre nem mehetnek nyaralni az Adria-parti kis országba, ami felháborodást keltett a régióban.

Közben Szerbiában az utóbbi 24 órában 11 159-ről 11 193-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Hétfőn megnyílt a magyar-szerb határ, a két ország állampolgárai karantén-kötelezettség és koronavírus-teszt nélkül léphetnek át a szomszédos országba.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2401-ről 2406-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Újra engedélyezték a strandok, fürdők és wellness-központok működését, a vendéglátóhelyeken viszont továbbra is tilos a légkondicionálók használata.

Koszovóban egy nap alatt 1032-ről 1038-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az alkotmánybíróságnak a hét végéig kell döntenie arról, alkotmányos volt-e kihagyni a tavalyi választást megnyerő pártot a kormányalakításból, miután a korábbi miniszterelnök elbukott a bizalmi szavazáson. A várakozások szerint a testület az államfő javára dönt majd, így előrehozott választás nélkül lehet új kormánya a kis, balkáni államnak. Amennyiben az alkotmánybíróság úgy ítéli meg, hogy az államfő nem az alaptörvénnyel összhangban lépett fel, akkor feltételezhetően még a nyár folyamán újabb választást kell tartani Koszovóban.

Észak-Macedóniában hétfőről keddre 1978-ról 1999-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A parlamenti pártok továbbra sem tudnak megegyezésre jutni, hogy mikor tartsák meg az április 12-re tervezett, majd a koronavírus-járvány miatt elhalasztott választásokat. Az ellenzék szerint elhamarkodott lépés lenne addig voksolást szervezni, amíg nem múlt el teljesen a járvány, a kormánypártok szerint viszont a halasztgatással az ország gazdasága, a demokrácia, de akár az állampolgárok egészsége is veszélybe kerül.

Montenegróban három hete nem regisztráltak új esetet. A koronavírus-járvány ideje alatt összesen 324 fertőzöttet vettek nyilvántartásba és hétfőre minden Covid-19 beteg meggyógyult. Az Adria-parti ország így június elsejétől megnyitja a határait azon országok állampolgárai előtt, amelyekben 100 ezer főre legfeljebb 25 koronavírussal fertőzött jut - jelentette be a miniszterelnök. Ez azt jelenti, hogy a jövő hétfőtől Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Németország, Lengyelország, Csehország, Magyarország, Albánia és Görögország lakosai beutazhatnak Montenegróba, a szomszédos Szerbia és Bosznia-Hercegovina állampolgárai viszont nem. Erre válaszként a szerb miniszterelnök felszólította a szerb állampolgárokat, hogy akkor se menjenek Montenegróba nyaralni, ha ez már lehetővé válik.



Kotor, Montenegró (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..