home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Mondavadászat
Tóth Lívia
2021.01.07.
LXXVI. évf. 1. szám
Mondavadászat

A Délvidéki Legendárium Polgári Egyesület a Székelyföldi Legendáriummal egyeztetve és összehangolva jött létre, hogy feltérképezze a délvidéki legendákat. Elsősorban az épített örökséghez fűződő történetekre szeretne fókuszálni, mert azok könnyebben felismerhetőek, s a későbbiekben az idegenforgalmi és a kulturális fejlesztések is rájuk épülhetnek.

A Délvidéki Legendárium legfőbb célja az iskolai tananyagban nem megjelenő, helyi vagy délvidéki legendák, mesék és helyszínek által a szülőföldünk megismertetése és imázsának fejlesztése. A program segít a helyi közösségek és a többi magyarlakta vidék összekovácsolásában, a nemzeti öntudat erősítésében, emellett javíthat a turizmus mutatóin, esetleg munkát is nyújthat, mely viszont az itt maradáshoz járul hozzá.


Az együttműködési megállapodás aláírása: Fazakas Szabolcs (Székelyföldi Legendárium) és Vörös Attila

— A későbbiekben nagyon fontos szerepet töltenének be a fejlesztéseink a délvidéki emberek életében, mert gazdaságélénkítő funkciója is van a Legendáriumnak, hiszen amellett, hogy minden kiadvány, eszköz helybéli emberek keze által készülne, még a Délvidék idegenforgalmára is hatással lehetne. A legendák helyszínein az ott működő szervezetekkel, hagyományőrző egyesületekkel el lehet játszatni a korhű eseményeket, és ez a turisták számára is érdekes, izgalmas kulturális élményt nyújthatna — hallottuk Vörös Attilától, a Délvidéki Legendárium civil szervezet alelnökétől, aki az elmondottakhoz hozzáfűzte, rövid távú céljuk viszont az, hogy a Délvidéki Legendárium mielőbb létrejöjjön könyv formájában. 

— A civil szervezetünknek az ötletgazdával aláírt szerződése van, mely szigorúan megfogalmazza, a tudást és a tapasztalatot ők adják, hogy a minőségben ne legyen eltérés, de a gyűjtés és a kivitelezés a helyi emberek feladata. Éppen ezért felhívással fordulunk a vajdasági óvodásokhoz és kisiskolásokhoz, hogy használják ki a téli szünidőből még hátramaradt időt, illetve a következő heteket, és gyűjtsenek a környezetükben mondákat, legendákat. Azt tanácsoljuk, hogy ott, ahol laknak, beszélgessenek el a nagyszülőkkel, szomszédokkal, idős emberekkel, kérdezgessék őket, a segítségükkel nézzenek utána, van-e a településükre jellemző legenda, monda, mese. Ha találnak ilyet, írják le, és küldjék el nekünk a delvideki.legendarium@gmail.com e-mail-címre, illetve postacímünkre: Radnóti Miklós utca 48., 24400 Zenta. A legkisebbek rajzolhatnak is, de a legendákat elsősorban írott formában várjuk.

A mondavadászat március 1-jéig tart. A legügyesebbeket mesekönyvekkel jutalmazzák a szervezők.

Az érdeklődők a www.legendárium.rs oldalon, a felsorolt vajdasági települések nevére kattintva, elolvashatják a hozzájuk kapcsolódó mondákat, legendákat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..