home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Módosította vallomását a gyilkos
Rencsényi Elvira
2005.04.20.
LX. évf. 16. szám

A Szabadkai Körzeti Bíróságon 2005. április 1-jén megejtették az utóbbi évek egyik legkegyetlenebb gyilkosságának második tárgyalásátA tavaly november 2-án, kegyetlen módon meggyilkolt Zéman Dániel szabadkai tanuló gyilkosát, Hegyaljai Szebasztiánt és édesanyját, Hegyaljai Ilonát hallgatta ki a bíró...

A Szabadkai Körzeti Bíróságon 2005. április 1-jén megejtették az utóbbi évek egyik legkegyetlenebb gyilkosságának második tárgyalását
A tavaly november 2-án, kegyetlen módon meggyilkolt Zéman Dániel szabadkai tanuló gyilkosát, Hegyaljai Szebasztiánt és édesanyját, Hegyaljai Ilonát hallgatta ki a bíróság és a Legfelsőbb Ügyészség.
A 2005 januárjában megtartott első tárgyaláson a vádlott, a 24 éves szabadkai Hegyaljai Szebasztián ugyan bevallotta, hogy ő ölte meg a szintén szabadkai Zéman Dánielt, ám e vallomását most módosította. Habár a Terzije Novak bíró által vezetett tárgyalást nyilvánosnak hirdették meg, a vádlott mégis élt azzal a jogával, hogy újbóli vallomását a nyilvánosság kizárásával mondhassa el.
Módosított beismerő vallomás
Eredeti vallomásában a vádlott azt nyilatkozta, hogy az áldozat, aki a végzetes napon a Hegyaljai család otthonában, Szebasztián szobájában tartózkodott, birkózásra invitálta őt néhány marihuánás cigaretta és némi alkohol elfogyasztása után. Játéknak indult, de miután az áldozat beleütötte fejét a szekrény sarkába, a vádlott - a vér láttára, eddig megmagyarázhatatlan okból - baseballütőt ragadott, és addig ütlegelte a szerencsétlen fiút, mígnem az belehalt sérüléseibe. Ezután lepedőbe és takaróba csavarva elrejtette az ágya alá, majd két nap múlva elásta a ház kertjében.
A vádlott legutóbb tett vallomása szerint az áldozat nem ütötte be a fejét birkózás közben, csupán azt kérte barátjától, Hegyaljai Szebasztiántól, hogy hívja át a húgát, Szabinát, mert szeretkezni kíván vele. Ez iszonyatos dühöt váltott ki a 24 éves fiatalemberből, aki hirtelen felindulásból követte el a gyilkosságot.
Beidézték, de nem jelent meg
A bíróság a második tárgyalás során tanúként szerette volna kihallgatni a vádlott húgát, Hegyaljai Szabinát, de ő betegségre hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson. Helyette a vádlott édesanyját, Hegyaljai Ilonát hallgatta ki a bíróság.
A vádlott édesanyja, arra való tekintettel, hogy a vádlott közvetlen hozzátartozója, megtagadhatta volna a tanúskodást. Nem tette. Mindent elmesélt a gyilkosság napjától kezdve fia letartóztatásáig.
Senki semmit nem hallott
E tanúvallomásból igen meghökkentő dolgokra derült fény. Például, hogy a gyilkosság időpontjában a család minden tagja - a szülők, három gyermekük, legidősebb fiuk, Krisztián élettársa -- sőt az édesapa testvérének a fia, Zoltán is a házban tartózkodott. Meglepő, hogy Ilona még csak a fiú lakcímét sem tudta megmondani a bíróságnak.
Hihetetlennek tűnik, hogy bár a gyilkosság időpontjában mindenki otthon volt Hegyaljaiéknál, a Mayer fivérek utcai családi házban, mégsem hallott senki semmilyen rendbontásra utaló zajt, vitát esetleg segélykiáltást.
- Mivel ünnep volt, aznap nem mentem dolgozni - vallotta eskü alatt Hegyaljai Ilona. - A fogászatról hazatérve mindenkit otthon találtam a családtagjaim közül. A fiam, Sebasztián szobájába is benyitottam. Ott feküdt az egyik ágyon a fiam, a másikon barátja, Dániel. Akkor még nyoma sem volt semmiféle veszekedésnek közöttük. Dánielt akkor láttam utoljára.
Az édesanya elmondta, hogy nem látta távozni a házból az áldozatot, csak a fiát, aki 15 óra tájban, egy sportszatyorral a vállán ment el. Aznap már nem is tért haza.
- Amikor másnap megjött, nagyon ideges volt. Nem akart enni, csak nyugtatót kért tőlem. Ettől kezdve naponta mindössze néhány percet töltött otthon. A szobáját kulcsra zárta, így nem tudtam bemenni oda. Közben értesültem róla, hogy a másik fiú, Dániel eltűnt, és az édesanyja is több alkalommal kereste nálunk a fiát.
A húga sejtette...
November 4-én, csütörtökön a Hegyaljai házaspár elment otthonról. Ezt kihasználva Szebasztián gödröt ásott a ház kertjében, a két nappal előbb meggyilkolt áldozatát alsóneműre vetkőztette, kezeit összekötözte, majd elásta a holttestet. Szabinának, a húgának azonban feltűnt, hogy bátyja gödröt ás a kertben, ezért érdeklődni próbált. A fiatalember azt válaszolta, hogy egy ócska kerékpárvázat ásott ki onnan. Még meg is mutatta az állítólagos ,,lelet'-et.
Hegyaljai Szabina azonban sejthetett valamit, és e sejtelmét még inkább megerősítette annak a régen kidobottnak hitt takarónak a látványa az erkélyen, amelyről a bátyja azt mondta el, hogy az október 23-ai születésnapi bulin tömény ital ömlött ki rá, ezért most kitette szellőzni.
A lány másnap már egész nap sírt, nagyon zaklatott volt. Szülei nógatására csak szombaton, november 6-án mondta el gyanúját. A szülők megtekintették az ásás színhelyét, de ott már csak szépen összerakott tűzifát találtak. A kerékpárroncs azonban ott volt...
Bevallotta tettét édesanyjának
- Szebasztián szörnyen ideges volt azokban a napokban - vallotta a bíróságon Ilona. - Mivel azt mondta, hogy nincs kedve tovább élni, hogy félelmei vannak Dániel eltűnése miatt, és mert mérget is hozott haza valahonnan, aggódni kezdtem. Pénteken éjjel sem jött haza, ezért szombaton értesítettem a rendőrséget. Két egyenruhás rendőr jött ki hozzánk, megvárták a fiamat és magukkal vitték a rendőrségre. Amikor Szebasztiánt hazahozták, bevallotta nekem, hogy ő ölte meg barátját, Zéman Dánielt. Kért, hogy óvjam meg őt a rendőrök agressziójától. Nagyon félt. Rettegett.
Őrizetbe vették a gyilkost
Hegyaljai Szebasztiánt tehát 2004. november 6-án vette őrizetbe a rendőrség. A bíróság neuropszichiáteri szakvéleményt kért a fiú lelki állapotáról, és a két hétig tartó megfigyelés eredményeképpen megszületett a szakértői vélemény: Hegyaljai Szebasztián beszámítható volt tettének elkövetése pillanatában, bár bizonyos lelki zavarra utaló jelek is fellelhetők nála. Ezek azonban nem befolyásolták döntően a beszámíthatóságát.
Kihallgatják a doktornőt is
A belgrádi Neuropszichiátriai Klinika szakorvosai véleményének felülbírálása érdekében Slavko Petriæ, a vádlott védőügyvédje a kivizsgálást végző dr. Bojana Kecman kihallgatását indítványozta. A védőügyvéd ugyanis úgy gondolja, hogy a szakorvosi véleményt időközben valaki megváltoztatta, ezért mindenképpen indokolt a doktornő tanúvallomása. E kérésnek a bíróság helyt adott, a tárgyalás folytatását pedig 2005. május 23-ára jegyezte elő. Akkor tanúként - a neuropszichiáter-szakorvos mellett - kihallgatják Hegyaljai Szabinát és bátyját, Krisztiánt is.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..