home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Módosította idei költségvetését az MNT
Kartali Róbert
2019.12.05.
LXXIV. évf. 49. szám
Módosította idei költségvetését az MNT

Az MNT pénteken tartotta meg 10. rendes ülését, melyen döntés született arról, hogy a tanács részt vesz A Duna összeköt bennünket elnevezésű nemzetközi projektumban.

Kinevezték a Szekeres László Alapítvány kuratóriumát, továbbá Gondi Martinát újraválasztották a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatójának. Az ülésen jóváhagyták a Magyar Szó és a Hét Nap lapkiadók jövő évi munka- és pénzügyi tervét, valamint az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet esetében az idei munka- és pénzügyi terv módosítását is.

A Magyar Nemzeti Tanács 2019. évi költségvetésének elfogadása óta változások történtek a tanács pénzügyvitelében, ezekkel összhangban szükséges volt pontosítani a költségvetési tételeket, hogy azok minél jobban tükrözzék a pénzügyi helyzetet. Hajnal Jenő, az MNT elnöke lapunknak elmondta, hogy ezzel a módosítással azokat a reális adatokat próbálják összefoglalni, amelyek az év vége felé már aktuálisak, hiszen hamarosan a zárszámadás kidolgozása következik, addigra már minden egyes tételnek a helyére kell kerülnie. Mint mondta, a projektorientált támogatásból adódóan a tervben mindig nagy tételek vannak, és ezeket a tételeket év közben kell tovább bontani, valamint az anyaországi támogatásokból megérkezett keretösszegekhez igazodva kellett átalakítani a tervet.

Az MNT költségvetésében továbbra is az anyaországi támogatások a legnagyobb összegek, év közben sem a köztársasági, sem pedig a tartományi támogatási keret nem változott. A vita során felmerült, hogy a szerbiai illetékes minisztériumnak sokkal nagyobb arányban kellene részt vennie a tanács támogatásában. Hajnal erre reagálva elmondta, hogy az MNT-hez érkező támogatáson túl a vajdasági magyarság teljes intézményrendszerét és infrastruktúráját, szinte mindent a szerb állam, a tartományi kormány vagy a helyi önkormányzatok finanszíroznak. Ide tartoznak a kulturális és az oktatási intézményeink is.

Az ülésen támogatták azt az indítványt, hogy a tanács vegyen részt A Duna összeköt bennünket című nemzetközi projektumban, melyben Vukovár-Szerém megyének és a Vajdasági Autonóm Tartomány két régiójának a nemzeti tanácsai fogtak össze, hogy a Duna menti magyar és más nemzeti közösségek együtt tudjanak pályázni a következő időszakban európai uniós forrásokra, a jószomszédi viszony erősítése érdekében. Hajnal szerint az MNT részvétele nyilvánvaló, és a jövőben is arra próbálják majd buzdítani a szervezeteiket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az ilyen projektumokban, a pályázatokhoz szükséges önrészben pedig az MNT ahol teheti, ott segíteni is fog.

Jóváhagyták az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet idei munka- és pénzügyi tervének módosítását is, hiszen megérkezett a támogatás a magyar—szerb középszótárra, aminek köszönhetően a következő időszakban megjelenhet a kiadvány.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet élére ismét Gondi Martinát szavazták meg igazgatónak. Az MNT elnöke szerint a vajdasági magyar közösség egyik legfontosabb intézménye ez, Gondi Martina pedig nem csupán az elmúlt négy évben, de a következő időszakban is meghatározó módon tudja szavatolni annak folytatását, ami ott elindult. Kiemelte, hogy az elmúlt száz év összegzésében olyan mennyiségű anyagot digitalizált az intézet, hogy az még a Kárpát-medencében is párját ritkítja, emellett számos kutatási projektumban és könyvkiadásban is részt vett. Könyvsorozatok jelentek meg, a délvidéki magyarság életének és történetének jobb megismerését pedig a többi közt éppen a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet tudta a kiadói tevékenységével támogatni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..