home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Módosítják az MNT költségvetését
Kartali Róbert
2023.09.20.
LXXVIII. évf. 38. szám
Módosítják az MNT költségvetését

Pénteken tartja meg soron következő, nyolcadik rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács. Összesen 89 pont szerepel napirenden, ezeket ismertette szerdán előzetes sajtótájékoztatóján Fremond Árpád. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke továbbá a múlt héten megtartott Eduexpo és Suliexpo rendezvényeket is elemezte, és szó volt az MNT ösztöndíjairól is.

Újra módosítják a tanács költségvetését, erre pedig azért van szükség, mert a a Tartományi Kormány 160 millió dinárt határozott meg a Magyar Szónak, és ez az összeg beépül a Magyar Nemzeti Tanács költségvetésébe, és az MNT ezt oda fogja adni a Magyar Szónak. Így a bevételek 160 millió dinárral növekednek — magyarázta Fremond.

— A Magyar Szó székházában kialakítanak egy multifunkcionális termet, illetve egy konferenciatermet. A nyomdacsarnok építési munkálatai befejeződtek, tehát teljes egészében ki tudták a nyomdát helyezni abból az épületkomplexumból, és így megindulhatott a beruházás következő fázisa. Megteremtődtek a feltételek a lapkiadó újvidéki székházának további fejlesztéséhez, ahol a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézménynek lesz egy kihelyezett tagozata, valamint egy sajtó- és nyomdamúzeum is létrehozásra kerül. Kialakítanak továbbá egy multifunkcionális épületszárnyat, ahol lesz egy konferenciaterem.

Az MNT elnöke kiemelte, hogy a Magyar Szó székházában tervezett fejlesztéseknek köszönhetően a cég munkakörülményei is javulnak, de emellett az ide tervezett tartalmak miatt ez az épület az Újvidéken és a város környékén élő magyar közösség számára is új lehetőségeket nyújt majd.

Az MNT ülésén továbbá intézmények munka- és pénzügyi beszámolói is napirenden lesznek, valamint az intézményvezetők beszámolnak majd a jövő évi terveikről. Számos oktatási jellegű téma is napirendre kerül.

— Itt a kis létszámú osztályok jóváhagyásáról döntünk, rengeteg napirendi pontunk lesz ezzel kapcsolatban. Valamint az általános iskolai hálózat, illetve iskoláskor előtti intézményeknek a hálózatát fogjuk véleményezni. Igazgatóválasztások is napirenden lesznek. Továbbá a tankönyvek véleményezése, illetve a diákotthonok ranglistáit is véleményezni fogjuk, amelyek megjelentek az elmúlt időszakban.

Néhány kulturális intézmény alapszabályát is módosítják, valamint a kisebbségügyi minisztérium nemzeti kisebbségi költségvetési alapjából véleményezni fogják a pénzelosztást, illetve Versec város kulturális pályázatának a véleményezése is napirenden szerepel.

 

Sikeres volt az Eduexpo és a Suliexpo

— Úgy értékeljük, hogy nagyon sikeres volt Zentán ez a rendezvény, és már most készülünk a következő év rendezvényének a megtartására, ami 2024 szeptemberének a második felében várható — jelentette be Fremond Árpád. Mint mondta, az Eduexpót közösen a Karrierépítő Központtal és az MTTK-val szervezték meg, és tizenhárom olyan felsőoktatási intézmény jelent meg a rendezvényen, amelyen magyar nyelven is folyik felsőoktatás, és csaknem 700 olyan fiatal utazott Vajdaság minden területéről ide, akik megismerkedhettek ezeknek az intézményeknek a tevékenységével, illetve akik lehetőséget tudnak majd találni ezekben az intézményekben a továbbtanulásra.

— Természetesen a Magyar Nemzeti Tanács itt tájékoztatta a diákokat a teljes felsőoktatási ösztöndíjprogramról, és első kézből értesülhettek a részletekről a fiatalok. Azért fontos az, hogy szeptemberben szervezzük meg ezeket az expókat, mert a középiskolás fiatalok az utolsó év végén folyamatosan azon gondolkodnak, hogy hova tovább, milyen felsőoktatási intézménybe menjenek továbbtanulni. A szülőkkel erről beszélgetnek, és mi szeretnénk megteremteni azt a lehetőséget, hogy ez mielőbb téma legyen otthon. Mindenképp szeretnénk őket arra sarkallni, hogy itthon tanuljanak tovább, hiszen vannak lehetőségek, amelyekkel élni lehet. A Suliexpót pedig a nyolcadikosoknak szerveztük, itt több mint 800 gyereket tudtunk Vajdaság területéről elhozni, és 20 olyan középiskolai oktatási intézmény, középiskola volt jelen, aki bemutatta azt, hogy milyen szakok fognak az elkövetkezendő időszakban nyílni. Ez is fontos, egyrészről, hogy meggyőzzük a fiatalokat, hogy itthon menjenek tovább középiskolába. Gondolkodunk azon, hogy egy egyedi támogatást, egy egyszeri támogatást biztosítsunk azoknak a középiskolásoknak, akik beiratkoznak elsőbe. A tárgyalások folyamatban vannak. Még nem készült el az oktatási stratégia, viszont a tervezetében megfogalmaztuk ezeket az igényeket, hogy szeretnénk ezzel is segíteni a szülőket, illetve a családokat. Ugyanakkor a felsőoktatási ösztöndíjprogramunk kiválóan működik, de lehet azt is finomítani, bővíteni egy-egy olyan hiányszakmát még hozzá lehetne rendelni a támogatási rendszerhez, amire szükség van. Az első osztályba iratkozó magyar gyermekek csomagot kapnak. A Szülőföldön magyarul című program mindenki számára elérhető, de azt gondolom, hogy a középiskolába iratkozás előtt is akik első osztályba indulnak, az ő számukra is talán kellene egy segítség, hiszen ugyanúgy táskát, füzetet és egyéb más tanszert kell hogy a gyermekek vásároljanak, és ilyen szempontból gondolkodunk, hogy az elkövetkező időszakban be tudjuk ezt a programot vezetni.

Az MNT elnöke a szeptember végén megjelenő pályázati eredményekről is beszélt. Mint mondta, az Európa Kollégium férőhelyeire vonatkozó pályázatra 106 fő pályázott, valószínűleg még ezen a héten meg fogják jelentetni az eredményeket.

— Az elsős hallgatók részére kiírt ösztöndíjpályázatra 293-an pályáztak. Folyamatos az elbírálás, és abban bízunk, hogy szeptember végére ez meg is fog történni. A demonstrátori ösztöndíjpályázatunkra 145 fő jelentkezett. Szintén szeptember végéig szeretnénk eredményt hirdetni. Honosításra 37 fő jelentkezett, és ez is folyamatban van, ezt is szeretnénk lezárni október elejéig, hiszen ugye ezt két részre bontottuk, most tavasszal volt egy pályázati időszak, és most is megnyitunk egy következőt, illetve a jogászösztöndíj-programnak az elbírálása is folyamatban van, itt 17 fő jelentkezett. Szeptember végén azzal, hogy elbíráljuk és megjelentetjük ezeket a pályázatokat, rögtön ki is írjuk a következő pályázatokat, a Várady kiválósági ösztöndíjprogramot a mesterhallgatók részére, valamint a doktoranduszok részére is, illetve a felsőoktatási ösztöndíjpályázat második körét is megjelentetjük. Természetesen az Európa Kollégium férőhelyeire vonatkozó pályázat október elején, ahogy a honosítási pályázat is október elején meg fog jelenni.

Az MNT elnöke jelezte, hogy a támogatásban részesülő fiataloknak szerveznek egy ünnepséget, ahol aláírhatják majd az MNT-vel a szerződéseket. Fremond egyúttal a készülő stratégiákról is beszélt: hamarosan nyilvános vitákat szerveznek, és a stratégiákat az év végéig elfogadják. Hozzátette, mindhárom téma tekintetében legalább három helyszínen tartanak nyilvános vitát, de online is bárkinek lesz lehetősége hozzászólni a stratégiákhoz.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..