home 2024. június 15., Jolán napja
Online előfizetés
Mobil piac becsületkasszával
Kónya-Kovács Otília
2023.07.18.
LXXVIII. évf. 28. szám
Mobil piac becsületkasszával

Magyarittabé bejáratánál az ember egy látványos mobil piacra lesz figyelmes, mely mellett nem áll elárusító, mert a nyugati mintára megvalósított projektum nálunk is működhet. Noha sokan megkérdőjelezték ennek a létjogosultságát, mármint hogy a vásárló kiválasztja a portékát, kifizeti, beleteszi az összeget a becsületkasszába, miközben ezt a helyszínen nem ellenőrzi senki.

Merész vállalkozás, de bevált, eddig még mindig pozitív volt a kassza „mérlege”. A magyarittabéi Patai család próbálkozott ezzel a nálunk még nem elterjedt árusítási modellel. A gazda, Patai Attila mesélt a gazdaságukról, mely több mint huszonöt éve működik, konyhakertészkednek.


Patai Attila a mobil piac előtt (Fotók: Kónya-Kovács Otília és Facebook)

— Most a fő ágazatunk a gyökeres növények: a petrezselyem, a pasternák, a sárgarépa, a cékla, valamint az idei évtől a zeller is a palettánkon szerepel. Mostanra körülbelül 70 hektárnyi konyhakertészeten dolgozunk, a többi területen azonban továbbra is a gabonát termesztjük. Ez a huszonöt év sok mindent megmutatott, főleg azt, hogy most már a nagy cégek, a bevásárlóközpontok mindig nagyobb meg nagyobb igénnyel vannak irántunk. Így sajnos ahhoz kellett folyamodnunk, hogy valami úton-módon feldolgozzuk a másod-harmad osztályú árut. Akkor jött az ötlet, hogy akár frissen facsart levek formájában is megpróbálkozzunk az értékesítéssel. Van egy másik termékünk is, a csípős sárgarépa, de a lekvárok felé is kezdtünk kacsintgatni. Én úgy gondolom, hogy ez egy jó irányzat lesz, habár most még egyelőre piackutatás az egész. A vásárlók kint, a kis mobil piacunkon azt mutatták, hogy ennek van jövője, és én is hiszem, hogy megéri majd ebbe befektetni az elkövetkező években.

A standon különféle egészséges szörpök is vannak, sárgarépa és alma keveréke, valamint sárgarépából, céklából és almából készült lé.

— Az almát fontos hozzátenni a lé elkészítésénél, egyrészt az ízvilág miatt, hogy egy kicsit enyhítse a sárgarépának és a céklának az ízét, valamint a technológia is azt mutatja, hogy savat kell hozzáadni. Ez a természetes sav, melyet hozzá tudunk adni, hogy ne használjunk semmilyen kémiai anyagot. Ami a sárgarépalekvárunkat illeti, ebben csak kis ízesítések vannak, mint a narancslé, a citromlé és a cukor, ez is tartósítószer-mentes. A csípős sárgarépánkba került erős paprika, fokhagyma, olaj, ecet, és bízunk benne, hogy ezek a termékek majd a piacon is jót fognak mutatni.

Körülbelül egy hónapja üzemelték be Pataiék a mobil piacot, és eddig még mindig pozitív volt a kassza állása.

— Sokan azt mondták, nem hisznek abban, hogy ez itt nálunk, Szerbiában működni fog, de azt tudom mondani, hogy mindennap pluszban vagyunk. Tehát van egy úgynevezett becsületkassza, és miután a vásárló kiszemelt valamilyen portékát, annak az értékét beleteszi a kasszába. Úgy tervezzük, hogy a kis standunk mindennap itt lesz a házunk előtt, még vasárnap is tudjuk működtetni. Reggel ki kell tolni, napközben pótolni, ami elfogyott, este bevinni. Az is szerepel a terveink között, hogy ha majd megnyitják a határt, akkor akár olyan helyre is el tudnánk vinni a mobil piacunkat, ahol a turisták is vásárolhatnának. Arra biztatnám a magyarittabéiakat, ha van olyan termékük, amelyet ilyen formában is árulnának, társuljanak hozzánk. Erre már van példa, hiszen a csigatészta is megjelent a standunkon. Ez az ittabéi csigatészta, mely — mint ismeretes — a lakodalmakban mindig az ebéd fontos része volt, és már nálunk is megvásárolható. A jövőben azt szeretném, ha másnak a terméke is itt lenne ezen a kis standon, legyen az paprika, méz, fokhagyma vagy valami más.

Patai Attila, a Carrots Kft. igazgatója azt is hangsúlyozta, jelenleg több mint 30 munkást foglalkoztatnak, de ennél többre is szükség lesz, miután beindul a hűtőház, mely az őszre kerülhet üzembe.

Magyarittabén köztudomásúan nagyon sokan készítik a csigatésztát, egyikük Dávid Julianna, aki elmondta, a lakodalmak náluk nem múlhatnak úgy el, hogy nem csigatésztát főznek a levesbe. De nemcsak lakodalomkor használják, hanem ünnepekkor is.

— Sokan nem tudják, akik másfelől jönnek, hogy mit jelent a csiga, merthogy mi így nevezzük a csigatésztát. És amikor elmeséljük, hogyan is készül, akkor sokan kijelentik, hogy az lehetetlen. Valóban nagyon igényes munka, és csak házi tojást, valamint fehér lisztet használunk hozzá. Mindenki nagyon szereti, amikor a csigatésztát befőzzük a levesbe, annak egészen más íze van — hallottuk Juliannától, aki a mobil piacra vonatkozó véleményét sem hallgatta el. — Én a céklalekvárt kóstoltam, és kijelenthetem, hogy nagyon finom. Már így is van jó néhány termék, de majd folyamatosan bővül a kínálat. Nagyon jónak találom ezt a mobil piacot, sőt, szerintem az is fontos, hogy megtanuljuk: mindennek megvan a saját ára, melyet ki kell fizetni, becsületesen.

A mobil piac mindinkább gazdagszik, küllemben és termékkínálatban egyaránt. Az ötletgazdáknak további sikeres munkát kívánunk!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..