home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Mivel fedjük a fal- és padlófelületeinket?
Gyulai Özvegy Andrea
2018.11.13.
LXXIII. évf. 44. szám
Mivel fedjük a fal- és padlófelületeinket?

Amikor otthonunk kialakításába, illetve felújításába kezdünk, mindig nagy fejtörést okoz, hogy milyen burkolatot válasszunk. Vajon a csempe vagy a laminált padló volna-e kellemesebb, könnyebben tisztán tartható, melegebb, trendibb? Jó döntést akkor hozhatunk, ha ismerjük mindegyik előnyét, hátrányát. Vegyük hát sorra őket!

ÍHIDEGBURKOLAT

A kerámiaburkolatok, csempék nagyon népszerűek. Természetesen a fürdőszobában alap ezzel az anyaggal burkolni, hiszen megóv bennünket a beázástól, könnyen tisztán tartható. Használhatjuk konyhában és akár nappaliban, hálóban is, különösen akkor, ha padlófűtés lesz alatta. A szín-, méret- és mintázatválaszték óriási.

* Mozaik burkolatok

Igen kedvelt az üveg-, fém-, gránit-, kő-, kavicsmozaik is, valamint a faanyagok mintáinak megjelenítése, emellett a kókuszmozaikot is alternatívaként kínálják. A famozaikkal látványos paneleket hozhatunk létre. A mozaikburkolatokat nemcsak nagyobb falrészek (mint például a kád vagy a tuskabin mögötti) kiemelésére használhatjuk, hanem kiegészítő dekorációként, díszítésként is.

* Patchwork mintás burkolat

Ez a mintázat évek óta töretlenül népszerű. A színes csempe bizony bármilyen egyszínű konyhát látványossá, vidámmá tud tenni, és ugyanilyen mutatósan díszíthet egy előszobát is.

* Hatszög csempe

A legunalmasabb fürdőben is fókuszpontot alakíthatunk ki a hatszögletű, színes csempével, és a konyhában is használhatjuk. Ma már létezik padlóburkoló változatban is. Ezzel a formával utánozhatatlan átmenetet valósíthatunk meg a konyha és a nappali között, laminált padlóval kombinálva.

* Fahatású kerámiaburkolat

A rusztikus és a minimál egyvelege kedvelőinek ajánlott, akik szeretik a trendeket követni, és ragaszkodnak a természetesség látványához is. Ez a burkolóanyag tökéletesen előhozza a természetes mintázatot.

VINIL PADLÓBURKOLAT

Nem új találmány, hiszen mindannyian ismerjük a linóleumot — ez annak a továbbfejlesztett, dizájnolt változata. Felülete keményebb és sokkal ellenállóbb, mint elődjéé. Mintázata a megszólalásig hasonlít a természetes anyagú fához, kőhöz. Előnye, hogy ráburkolható a padlófűtésre, bírja a nedvességet, ezáltal használhatjuk fürdőben, mosókonyhában is. Mindemellett melegburkolat, így akár mezítláb is járkálhatunk rajta a felfázás veszélye nélkül. Nem recseg, nem kopog rajta a magas sarkú, ha netán vissza kell mennünk a lakásba valamiért. Koptatóréteggel vonták be, melynek köszönhetően rendkívül időtálló, és mindezek mellett még könnyen is tisztítható.

FRANCIAHALSZÁLKA-PARKETTA

Ennek a mintának az alapjait egy magyar kötésminta adta, mégis a XVIII. századi, a klasszicizmus virágkorát élő Franciaországból származik. E kor fejedelmi épületeiben és a polgári lakásokban még mindig találhatunk franciahalszálka-mintás parkettákat. Az összhatás az igényesség jelképe.

3D-s FALPANELEK

A sokféle falburkolaton kívül manapság újdonságnak számít a 3D-s falpanel, mely rendkívül széles körben alkalmazható: lakásban, irodában, házban, szállodában, közintézményben, étteremben. A falpanel szinte minden teret mozgalmassá tud tenni. A hagyományostól eltérő módon, a minták kiemelkedésével teszi igazi élménnyé a látványt. Egyre több gyártó kezdte el készíteni, ezáltal a minták sora végtelen. Ezt is használhatjuk felújítás során és új építésű házaknál is.

Megkülönböztetünk könnyű és nehezebb fajsúlyú falpanelt. A könnyű fajsúlyúak növényi rostokból készülnek, például cukornádból, bambuszból. Előnyük, hogy könnyen festhetőek, felhelyezésük pedig ragasztással történik. A nehezebb fajsúlyú panelek gipszből vannak, és kedveltebbek a finom, tökéletes vonalak, élek miatt.

A mutatósabb hatás érdekében súrlófényeket is alkalmazhatunk, hiszen a minták így érvényesülnek legjobban. Bármilyen burkolatot is találunk tetszetősnek, tegyük azt falra, illetve falrészre — jól mutatnak tévék mögött, hálószobában egyaránt. Hangulatos fénnyel megvilágítva lakásunk látványos elemévé válhatnak. Válasszunk hát bátran kedvünkre valót!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..