home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Mit tudunk és mit teszünk? — szemináriumi jegyzetek
Martinek Imre
2022.02.28.
LXXVII. évf. 8. szám
Mit tudunk és mit teszünk? — szemináriumi jegyzetek

Az oktatásbeliek újabb szemináriumi alkalma valósult meg február 26-án Újvidéken a TANOM (Tanítók és Más Oktatási Szakemberek Oktató-Nevelő Munkája) Fejlesztő Program keretében. A helyszín változatlanul a szervező intézmény, azaz a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) központja volt: az Apáczai Diákotthon telepi fiúkollégiuma.

„Semmi sem biztosítja a tanuláshoz szükséges nyitottságot és nyugalmat annyira, mint a bizalom és a bátorítás. A bátorítás csak akkor működik, ha hiszünk benne, hogy a dolog, amire a másikat bátorítjuk, tényleg megvalósítható. A tanítás legmagasabb foka az a készség, hogy másokat inspirálni tudjuk” (részlet az előadásból).

A logikus gondolkodás és a problémamegoldó készségek fejlesztése az általános iskolában hivatalos munkacímmel felruházott akkreditált szakmai összejövetel nyitóelőadását Monić Lídia tanítónő hozta, aki a Sakkpalota komplex készségfejlesztő programot mutatta be. Utána a matematikát és a képzőművészetet ötletesen és hatékonyan ötvöző ÁBRAkadÁBRA interaktív kiadvány szerzőpárosa, Mezei-Belovai Irén és Vencel Valentina nagybecskereki tantárgypedagógus tartott egy-egy tematikus műhelymunkát. Mit tudunk és mit teszünk? Pedagógiai újratervezés... Hogyan tovább iskola? Ezekre a kérdésekre viszont már dr. habil Varga László, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának egyetemi docense és dékánja előadásából kaphattunk... Nos, ha nem is echte kőbe vésett megoldásokat és posztulátumokat, de határozott érték és élményalapú útmutatást – azt  mindenképp! A februári TANOM-os összejövetel záróelőadását/műhelymunkáját az ugyancsak soproni Varga Lívia tanárnő tartotta meg. Tolmácsolva — zömében saját személyes óraadói tapasztalataira hivatkozva, a játékosságnak igenis, a matematikaórákon is helye van!

(A helyszínen készült összefoglaló teljességében a Hét Nap március 9-ei lapszámában lesz olvasható, ugyanakkor tervezzük publikálni a dékán úrral készített tematikus beszélgetésünk főbb mozzanatait is. Hamarosan. – a szerz.megj.)


Monić Lídia


A VMPE elnök asszonya (Lukács Gabriella) és alelnöke (Korenchy László)


Mezei-Belovai Irén


Vencel Valentina

Dr. habil Varga László


Varga Lívia


Részvevői csoportkép — 2022. február 26-a, Újvidék

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..