home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mit tehet a kismama, ha ágynyugalomra kényszerül?
BALÁZS VATAŠČIN Emese gyógytornász, jógaoktató, dúla
2013.12.18.
LXVIII. évf. 51. szám
Mit tehet a kismama, ha ágynyugalomra kényszerül?

A várandósság természetes állapot, ám mégsem teljesen kockázatmentes. Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a kismamának a kezelőorvosa átmeneti vagy tartós ágynyugalmat javasol. Erre leginkább veszélyeztetett terhesség során kerül sor. A cél mindig ugyanaz: megteremteni a szervezet számára a helyreállításhoz szükséges feltételeket, illetve csökkenteni a koraszülés lehetőségét.

A szigorú, hosszan tartó ágynyugalom azonban sok kellemetlenséggel járhat. Judith A. Maloni, a Case Western Reserve University professzora egy áttekintő tanulmányban foglalta össze azokat a tudományos ismereteket, amelyek a várandós nők szigorú pihentetésével kapcsolatban születtek. A kutatások azt mutatják, hogy a hosszú ágynyugalom mérhető izomsorvadáshoz vezet, emésztési problémákat, székrekedést, mozgásszervi panaszokat okoz (hát- és derékfájást), valamint hatására sokkal gyakrabban alakul ki depresszió, mely később a gyermekágyas időszakra is kiterjed.

Mégis mit tehet a kismama, ha tilos a mozgás?

Relaxáció

A tartós stressz magában hordozza a koraszülés veszélyét, ezért rendkívül fontos, hogy tudatosan kezeljük a félelmeinket, és tanuljunk meg lazítani — ha kell, segítséggel, terapeuta, pszichológus vagy más szakember bevonásával. Relaxációval a megfelelő izomcsoportok ellazításának képességén kívül az egész test és a lélek megnyugtatása is elérhető. Immár számos módszer és technika közül választhat a kismama. Az aktív relaxációs technikák közé tartozik az autogén tréning, progresszív relaxáció, csikung, jógalégzés és agykontroll. Passzív relaxációnak számít a masszázs, mely szintén elősegítheti az ellazulást.

Gyógytorna

Méhtevékenységet nem befolyásoló gyakorlatokat végezhet a kismama, ám annak megítélése, hogy mi tartozik közéjük, szakemberi kompetenciát igényel. Minden esetben konzultálni kell a kezelőorvossal. Az ágynyugalom okának ismeretében lehetőség van olyan mozgásprogram összeállítására, amely nem veszélyezteti a kismama és a fejlődő magzat állapotát, mégis csökkenti a fekvésből származó szövődmények kialakulásának lehetőségét.

Vérkeringést serkentő torna

Az American Journal of Obstetrics and Ginecologyst folyóiratban 2010-ben közzétett tanulmány szerint 19%-kal növekszik a mélyvénás trombózis kialakulásának a kockázata, ha a kismama a várandóssága idejére ágynyugalomra kényszerül. A vénás torna egy speciális gyakorlatsorozat. Célja, hogy az izmoknak az érfalra gyakorolt pumpáló hatása révén segítse a vénás vér megfelelő áramlását, így trombózismegelőző hatása van. A vénás torna izomfeszítések, ízületi mozgások és légzőgyakorlatok kombinációjából tevődik össze. A torna pontos menetét szakember segítségével érdemes elsajátítani.

Milyen testhelyzetben pihenjünk?

A legoptimálisabb testhelyzet, ha oldalra fekszünk, behajlítjuk a térdünket, és közé, valamint a pocak alá egy párnát teszünk. Erre tökéletesen megfelel egy nagyobb méretű szoptatóspárna, melynek segítéségével többféle módon kitámaszthatjuk magunkat. Ülés helyett a félig ülő helyzet javasolt nyújtott, térdnél alápolcolt lábbal.

Mit tehetünk még?

Ha már ágyhoz vagyunk kötve, kérjünk segítséget, és fogadjuk is el. Ez nem könnyű feladat, ám ha szeretettel és türelemmel vagyunk a környezetünk iránt, a támogatás is önzetlenül fog érkezni. Inkább mondjuk meg, mire és mikor van szükségünk, ezáltal mindenki számára könnyebbé válhat ez az időszak. Szerezzünk be szakirodalmat a várandóssággal, a szüléssel és a gyermekneveléssel kapcsolatban. Olvassunk regényeket, nézzünk filmeket, hallgassunk zenét. Kapcsolódjunk ki. Barátaink is sokat segíthetnek a lazításban. Tudatosan kerüljük el azok társaságát, akik támogatás helyett rémtörténeteket mesélnek. Mások élete nem a miénk, ezt tudatosítsuk magunkban! Lélektani szempontból a kisbaba számára az a legfontosabb, hogy érezze azt, hogy szeretik, elfogadják, és várják a világrajöttét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..