home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Mit kínál Törökország a vadászoknak?
Vass Rudolf
2024.03.19.
Mit kínál Törökország a vadászoknak?

Törökországban a vadászturizmus igen magas színvonalú, mert a vadászok tetemes összegeket hagynak ott a vadgazdálkodóknak. A törökök első számú vadja, melyet kínálnak, a vaddisznó, a bezoárkecske, illetve a különféle kőszáli kecskék, más néven ibexek.

Több szempontból is kiváló kalandot nyújt a törökországi vadászat. Elsősorban a kilőhető vad ára több mint kedvező, és jóval alulmarad a környező európai országok kínálatához képest, de a trófea minősége lenyűgöző. Számos kapitális vaddisznóagyarra tehet szert, aki kitartó, a vadállomány létszáma ugyanis igen nagy. Egész Európában itt vannak a legjelentősebb vadkantrófeák. Sok az öreg disznó, lehet válogatni a szebbnél szebb agyarok között. Ahogy az öregek mondják, van idejük megöregedni, nem lövik ki őket idő előtt, így szép trófeákat tudnak kinevelni. Az öreg disznók súlya elérheti akár a 2 mázsát is. Nem kevés ilyen példánnyal büszkélkedhetnek a törökök. Az ország bővelkedik hegyes, lombhullató, lankás erdőkben, melyek ideális élőhelyek a disznók számára. Igencsak kedvelik a sűrű bozótost, ahol meg tudnak pihenni, és elrejtőzni a vizslató szemek elől. A kocák itt nevelik fel a malacokat, és ha még víz is van a környéken, ahol dagonyázni tudnak, az nekik a mennyország. Mivel nagy évente az egyedszám, jelentős a szaporulat. Nem háborgatják őket, a tölgyesekben nagy szeretettel tartózkodnak, mert nem tudnak ellenállni a fehérjedús makknak. Az afrikai disznópestis persze őket sem kíméli, de vannak olyan vidékek, ahova nem jutott el ez a szörnyű betegség.


képek forrása: Lovac info

Amikor az öreg vadkanokra vadásznak, nagyon észen kell lenni, mert a rendkívül veszélyes vad akár halálos sebet is tud ejteni a felelőtlen vadászon. Nagyon veszélyesek, ezért nem árt jól felfegyverkezni ellenük nagy kaliberű puskával és egy Magnum pisztollyal. A sebzett vadkan vagy koca, mely védi a malacait, nem fél az embertől. Támadáskor akár egy ütéssel, a fejével képes eltörni a vadász mindkét lábát, sajnos volt már erre példa. 

A török vadászaton sok előnyt nyújthat az időjárás, mert nem olyan szélsőséges, mint, mondjuk, Afrikában, Mongóliában vagy Kazahsztánban, ahol a -40 fok a hegyekben mindennapos. A török vadászterületek óriásiak, több ezer hektárról beszélünk. Tele hegyvidékkel, síksággal, lápos területekkel, ahol nem is olyan könnyű vadászni. Viszont segítenek a helyi vezetők, akiknek a terepismerete csodálatos. Ismerik a vadak csapásait, merre mozognak az ígéretesebb példányok. Nagyon kedvező a török vadászatban a logisztika, nem kell elutazni a világ végére, hogy egy szép trófeához jusson az ember. Törökország a szomszédságban van — Afrikához vagy a kirgizekhez képest. Az utazás maga, illetve a fegyverek repülőn való szállítása sokba kerülhet. A török törvények nem túl szigorúak, de azért ott is vannak szabályok, melyeket ildomos betartani. Ha a vadász nem ragaszkodik a saját fegyveréhez, akkor a helyi vadásztársaságtól tud minőségi fegyvert és lőszert bérelni.

Sok szomszédos ország, például Románia, Bulgária is kínál vaddisznóvadászatot a turistáknak, de egyik sem ér fel a török vadkantrófeákkal. Mint ismeretes, Törökország turizmusa az egyik legerősebb a környéken, és itt merül fel az elszállásolás kérdése. Sokan összekötik a kellemest a hasznossal, mert tengerparti hotelben szállnak meg, ahol kiváló programokat szerveznek. Antalya környékén sok a négy-öt csillagos szálloda, de a környező vidéken sok a vad is. Olyat is hallottam, hogy a vadász a családját is elvitte a törökországi vadászatra, és amíg ő a vadkant üldözte, a neje a hotelban élvezte a különféle kényeztetéseket, illetve nem utolsósorban a gasztronómiát is, melyet arrafelé magas szinten művelnek.


kép forrása: Rojgar aur Nirman

A török hegyekben él a bezoárkecske, melynek trófeája rendkívül attraktív. Szarvai hossza akár az 1 métert is meghaladhatja. A török bérceken a bezoár őshonos vad, már az ókortól vadászták. Erős, izmos, marcona kecske, minden vadász szeretne egy ilyen trófeát a falán, ahol központi szerep juthatna neki. A bezoárt egy kicsit nehezebb terítékre hozni, mint a vadkant, mert jóval kevesebb van belőle. Ezenkívül rendkívül fineszes vad, kitűnő a látása, hallása, és a legkisebb zajra szokatlan mozgással kereket old. A bezoárkecske vadászatához nélkülözhetetlen a pontos, megbízható fegyver és céltávcső, mert nagy távolságból adják le a lövést. Merthogy nem túl egyszerű a közelébe férkőzni. Megköveteli a vadásztól a kiváló erőnlétet, mert nem kis feladat a hegyekben üldözni ezeket a kecskéket. Ha sikerül elejteni, minden fájdalom hamar feledésbe merül. Bezoárra vadászni talán a legjobb. Az év vége felé szoktak terítékre jönni az ígéretesebb példányai. Egy szép, téli kalanddal lesz gazdagabb a vadász, de bírni kell a kihívásokat, hiszen akár 2000 m felett is üldözni kell őket. Ott pedig hideg van, és nem biztos, hogy ezt mindenki elviseli.

Törökországban másra is lehetőség van vadászni. A felsoroltak mellett zerge, muflon, medve és szarvas is fogható. Attól függ, ki mit szeret, és mekkora anyagi keret áll rendelkezésére.  


kép forrása: Lovac info

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..