home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Mit jelent Önnek a magyar kultúra?
(T. T., tv.)
2011.01.19.
LXVI. évf. 3. szám

Isten, áldd meg a magyartJókedvvel, bőséggel,Nyújts feléje védő kart,Ha küzd ellenséggel;Bal sors akit régen tép,Hozz rá víg esztendőt,Megbűnhődte már e népA múltat s jövendőt!A magyar kultúra napja nem tartozik a hivatalos, piros betűs ünnepek közé, de már hosszú évek óta egyre eredményesebben hívj...


Isten, áldd meg a magyart
Jókedvvel, bőséggel,
Nyújts feléje védő kart,
Ha küzd ellenséggel;
Bal sors akit régen tép,
Hozz rá víg esztendőt,
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt!

A magyar kultúra napja nem tartozik a hivatalos, piros betűs ünnepek közé, de már hosszú évek óta egyre eredményesebben hívja fel a figyelmet azokra a tárgyi és szellemi értékekre, melyeket méltán érezhetünk magunkénak. Azért választották ezt a napot az ünneplésre, mert Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz (Hymnus) megírását. Ezen a napon különféle rendezvények emlékeztetnek bennünket évezredes hagyományainkra, gyökereinkre, múltunkra. Talán ezen a napon sikerül felhívni a figyelmet azokra az értékekre, amelyeket az évszázadok alatt sikerült megőriznünk. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. A magyar kultúra napjához közeledve arra voltunk kíváncsiak, vajon kedves Olvasóinknak mit jelent a magyar kultúra.
HORVÁT Béla, a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület elnöke:
- A családom mellett az életem legfontosabb eleme. Azt hiszem, van mire büszkének lennünk, és van mit megőriznünk, hiszen az egyetemes magyar kultúra olyan értékeket adott és ad manapság is mindnyájunknak, amit kötelességünk ápolni, megőrizni és művelni. Mivel szórványtelepülésen, Szilágyin élek, feladatomnak érzem a magyar nyelv, hagyományaink és kultúránk ápolását, és főleg a fiatalok bevonását közösségünk művelődési életébe, mert úgy érzem, így tudjuk erősíteni magyarságtudatukat, az anyanyelvünk és kultúránk iránti elkötelezettségüket. Jómagam már húsz éve vagyok tagja a helyi József Attila Művelődési Egyesület vezetőségének, nyolc éve pedig elnöke. Művelődési munkálkodásom egyik vezérfonala a Széchenyi által is megfogalmazott gondolat, a ,,nyelvében él a nemzet'', azt hiszem, ez a szólás vezérel, ösztönöz és tesz kitartóvá bennünket, hogy ne hagyjuk itt, a szórványban sem elveszni magyar értékeinket. Nagyon nagy örömömre szolgál, hogy fogyatkozó lélekszámunk ellenére is nagyon sokan gondolkodnak így, és a szilágyi fiatalok is átérzik kultúránk megőrzésének fontosságát, és lelkesen hozzájárulnak falunk művelődési életének fejlesztéséhez. Külön ki szeretném emelni a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet hatalmas szerepét a vajdasági magyarság művelődési életében. Nagyon remélem, sőt biztos vagyok benne, hogy az MNT is sokat fog tenni a vajdasági magyar művelődési élet segítéséért és fejlesztéséért.
SEBESTYÉN Gáspár királyhalmi földműves:
- Megmaradásunkat, itt maradásunkat jelenti nekem a magyar kultúra. Tudom, hogy itt a tömbben nekünk sokkal könnyebb a dolgunk, mint a szórványban élőknek, de nekem is könnybe lábad a szemem, amikor a Himnuszunkat hallgatom. Amennyire időm engedi, követem a magyar kultúra napján rendezett eseményeket, s örülök annak, hogy évről évre egyre színvonalasabb rendezvényekben lehet részünk. Az idei évre tervezett programot még nem láttam, de biztos vagyok benne, hogy ezúttal sem kell csalódnunk.
SZALAI Eszter hajdújárási tanítónő:
- A mai rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut a kultúrára. Mit jelent számomra a magyar kultúra? Egy-egy színvonalas irodalmi estet, író-olvasó találkozót, néhány szép színházi előadást vagy egy jó könyvet. Sajnos, mindezekkel egyre ritkábban találkozunk, mert a tömegeket más dolgok érdeklik. A szépre, a minőségre nagyon kevés pénz jut. Úgy érzem, hogy az anyaország is ludas ezekben a dolgokban, abban, hogy nemigen támogatja a nálunk történő megmozdulásokat. Hiszem azt, hogy itt is élnek olyan emberek, akik nagyon sok mindent tehetnének, ha nagyobb megbecsülésben részesülnének erkölcsi és anyagi téren egyaránt.
JUHÁSZ Gábor, a Népkör MMK programszervezője, a Juhász zenekar vezetője:
- A magyar kultúra számomra elsősorban a hagyományainkra épülő, népi kultúrát jelenti. Ez az, ami egyedivé tesz, ami megkülönböztet bennünket más nemzetektől. A magyar népzene, a néptánc, a népi alkotóművészet annyira gazdag, annyi gyönyörűséget tartogat a XXI. század embere számára is, hogy méltán lehetünk büszkék rá, és egyenes derékkal mutathatjuk be a világ minden táján. Sajnos, ezt a nagy kincset sokan még közülünk sem becsülik, vagy inkább nem ismerik. Ezért minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy népszerűsítsük a népművészeteket. A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ és a keretében működő szakosztályok (többek között a Juhász zenekar is) arra törekednek, hogy hagyományainkat magas művészi színvonalon, de emberközeli módon mutassák be a közönségnek. Az Interetno fesztivál, a néptáncra épülő színházi előadások, a nagy nyilvánosságot megszólító népzenei koncertek alkalmával olyan emberek is megkedvelik, magukévá teszik a magyar népi kultúrát, akik eddig csak legyintettek egy népdal hallatán vagy egy viselet láttán. Ilyen hozzáállással tudjuk elérni, hogy egyre több honfitársunk szemében a legszebb fényében csillan meg ez a drága kincs, a magyar kultúra.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..