home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Mit ivott Orbán Viktor Zentán?
Tóth Lívia
2005.06.01.
LX. évf. 22. szám
Mit ivott Orbán Viktor Zentán?

Megeszik, amit főztek: Boris Zec, Törtei József, Juhász Attila, Kovács József A Fotó Saci felvételeA tavalyi évben a községi kassza eszközeivel a végrehajtó tanács, majd a választások után az újonnan megalakult községi tanács rendelkezett. Most, amikor a zárszámadást kellett elfogadni, az e...

Megeszik, amit főztek: Boris Zec, Törtei József, Juhász Attila, Kovács József A Fotó Saci felvétele

A tavalyi évben a községi kassza eszközeivel a végrehajtó tanács, majd a választások után az újonnan megalakult községi tanács rendelkezett. Most, amikor a zárszámadást kellett elfogadni, az ellenzéki tanácsnokok több kifogást hoztak fel. Az egyik arra vonatkozott, hogy a kommunális beruházásokra szánt pénzből tízmillió dinárt vontak el és csoportosítottak át más célokra, a másik felszólaló pedig azt feszegette, hogy a költségvetésből fordítottak-e és mennyit a VMSZ és a jelenlegi polgármester választási kampányára. Felrótta, hogy a színpadot bizonyára nem ingyen állították fel, a programban részt vevők is nyilván kértek tiszteletdíjat és Orbán Viktor vacsoráját is fizetnie kellett valakinek. A jelenlévők többsége ugyan nem volt rá kíváncsi, mégis megtudhatta mindenki, hogy Orbán Viktor, a FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség elnöke nem vacsorázott Zentán és az italok közül is csak egy szénsavmentes ásványvizet fogyasztott el. A továbbiak részletezése talán felesleges is, a zárszámadást végül szavazattöbbséggel fogadták el.
A községi képviselő-testület, miután jóváhagyta a Zentai Történelmi Levéltár tavalyi munkájáról szóló jelentést meg az idei tevékenységi és fejlesztési programot, az intézmény igazgatójává ismét Fodor Istvánt nevezte ki.
A tanácsnokok tárgyaltak a Községi Tűzvédelmi Alapról és a zentai tűzoltótestület kérésére megvitatták az aratási előkészületekkel kapcsolatos teendőket.
Az egyik legfontosabb szabály, hogy június elsejétől július 31-éig tűzgyújtási tilalom van a község területén, vagyis a határban csak ellenőrzött, biztosított körülmények között szabad nyílt lángot használni, például a tarlóégetést is be kell jelenteni. Az akció keretében a tűzoltók elvégzik a betakarítási munkálatokban részt vevő gépek tűzvédelmi ellenőrzését, valamint azoknak a személyeknek a tűzvédelmi kiképzését, akik közvetlen részesei lesznek az aratásnak. A korábbi évekhez hasonlóan az önkormányzat a városháza tornyában és Burány-soron megszervezi és pénzeli a 24 órás tűzőrséget, a mezőgazdasági törzskar viszont az érdekelt vállalatok bevonásával a megfigyelő szolgálatot kiterjeszti az egész község területére.
A zentai önkormányzat is szervezett gyűjtést a dél-bánáti árvízkárosultak megsegítésére, s mintegy 250 ezer dinár értékű adomány - ruhanemű, élelmiszer, tisztálkodási kellék, takarmány - jött össze. Az önkormányzat tisztségviselői egynapi személyi jövedelmüket ajánlották fel, s már el is juttatták az erre a célra nyitott tartományi folyószámlára. A község elnöke köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek ebben a megmozdulásban: a Poljocentar Kft.-nek, a Žitopromet Malomipari Vállalatnak, Csáki Dezső magánvállalkozónak, a cukorgyárnak, a Poljoprivreda Rt.-nek, a Mezőgazdaság Rt.-nek, a Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola diákjainak és tanárainak, valamint a Thurzó Lajos Közművelődési Központ szakszervezeti alapszervezetének. A rakományt a múlt héten el is szállították a gyűjtőközpontba, hogy szétosszák a rászorultak között.
A magyarországi Bogácson szervezték meg nemrégiben a Polgármesterek az idegenforgalomért című szabadtéri főzőversenyt, amelyen részt vett a zentai önkormányzat csapata is: Juhász Attila polgármester, Boris Zec alpolgármester, Törtei József és Kovács József. Saját bevallásuk szerint kissé bátortalanul tettek eleget a meghívásnak, de a tájjellegű ételeikkel hatalmas sikert arattak. A zsűri, amelynek a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség mesterszakácsai voltak a tagjai, úgy döntött, hogy a zentaiak bográcsos báránypörköltjéé legyen a fődíjat jelentő vándorserleg, a balkáni rostélyosuk szerb salátával pedig különdíjat kapott. Most már büszkén mondhatják, hogy nemcsak ők eszik meg, amit főztek, de mások is szívesen fogyasztják. A csapatra hamarosan újabb megmérettetés vár Kalocsán, majd Budapesten.
A kirándulás arra is jó volt, hogy tudomásul vegyék: az ilyesfajta események hatékonyan segítik az idegenforgalom fejlődését. Zentán sem ártana ehhez hasonló rendezvényt szervezni, kihasználva a város természeti adottságait, a Tisza-partot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..