home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Mit hoz ez a tavasz?
(f.o., tv.)
2006.03.01.
Mit hoz ez a tavasz?

A csillagászati tavasz eljövetele március 21-e, azaz a tavaszi napéjegyenlőség ideje, amikor a nappal és az éjszaka hossza a Föld minden pontján egyenlő. Ezt a jelenséget már az ókori népek is megfigyelték. Minden természetvallás megünnepli ezt a napot, amikor is a Természet felébred hosszú téli álm...

A csillagászati tavasz eljövetele március 21-e, azaz a tavaszi napéjegyenlőség ideje, amikor a nappal és az éjszaka hossza a Föld minden pontján egyenlő. Ezt a jelenséget már az ókori népek is megfigyelték. Minden természetvallás megünnepli ezt a napot, amikor is a Természet felébred hosszú téli álmából, a Föld újra termékennyé válik - kezdődhet a vetés, az ültetés, kihajtanak az ősszel földbe vetett magok. Ami most éled, annak a gyümölcsét élvezhetjük később. Vajon az emberekre milyen hatással van ez, a természetre oly jellemző megújulás, újjászületés? Sokan reménykedünk benne, hogy tavasszal nemcsak a természet újhodik meg, kap új erőre, hanem mi emberek is.
Mit hoz ez a tavasz? - kérdeztük olvasóinktól.
- Szalai Attial karikatúrája

KERN Imre, a VMSZ ügyvezető alelnöke:
- Elsősorban abban reménykedem, hogy tavaszra visszaköltöznek a fecskék. Az én házam falán is van két-három fecskefészek, és amikor megérkeznek a madarak, az ember tudja, hogy itt a tavasz. Remélem, hogy tavasszal néhány, az embereket is foglalkoztató kérdés megoldódik. Azt hiszem, hogy számunkra a legfontosabb az lenne, ha végre-valahára biztosak lehetnénk abban, hogy az út, amelyen haladunk, nem hátrafelé vezet, hanem előre, ami azt jelenti, hogy létrejöhet az együttműködésünk a világgal, békés úton rendeződik a kosovói kérdés, letartóztatják a háborús bűnösöket, és kinyílnak végre kapuink Európa felé. Úgy gondolom, ha mindez nem válik valóra, akkor nagyon súlyos problémák elé nézünk, és nem számíthatunk sok jóra. Tavasszal az ember újjáéledést, újjászületést remél. Én is egy ilyen megújhodásban reménykedem, mind politikai, mind társadalmi téren. Talán végre új élet kezdődik majd Szerbiában, ami számunkra, kisebbségben élő magyarok számára is jó lesz.
HEGEDŰS Csaba, a Civil Mozgalom aktivistája:
- A Civil Mozgalom szenttamási aktivistájaként csak örülni tudok a fogcsikorgató hideg enyhülésének, a tavasz előjele új energiával, lendülettel tölt fel. Erre a lendületre természetesen nagy szükségünk lesz, és ezt minden aktivistánk nevében mondhatom, mivelhogy egyre komolyabb feladatok várnak ránk, melyek elvégzéséhez mind felelősségteljesebb hozzáállás kell. Számtalan tervünk, ötletünk még megvalósításra vár. Például március 3-a és 5-e között szervezzük meg Tóthfaluban a Délvidéki Ifjúsági Találkozót, melyre 60-70 délvidéki magyar fiatalt várunk, olyanokat, akik tenni akarnak a közösség fennmaradásáért. Tulajdonképpen ezzel a találkozóval indítjuk el az önálló magyar egyetem érdekében folytatott intenzív kampányunkat, melyet a Délvidék egész területére ki fogunk terjeszteni.
ÁBRAHÁM Mária szabadkai anyakönyvvezető-helyettes:
- Azon emberek közé tartozom, akik minden szilveszterkor lezárnak egy korszakot. Az új esztendőt azzal kezdem, hogy megfogadom: a rossz dolgokon, amelyeken módomban van jobbítani, javítani, azokon változtatok. Azt vallom ugyanis, hogy ha én magam nem próbálom meg jobb irányba terelni az életemet, akkor nem számíthatok kedvező változásra. És abban is hiszek, hogy az embernek tudnia kell felmérni, hogy a saját erejéből mire képes. Én rájöttem, hogy sem fizikailag, sem anyagilag nem tudom fenntartani, rendben tartani kertes családi házamat. Nem volt könnyű elhatározás, de meghoztam a döntést. Így hát bízom benne, hogy számomra a tavasz elhozza annak lehetőségét, hogy a házamat elcserélhessem egy megfelelő lakásra. Akkor a családommal és önmagammal is többet foglalkozhatnék.
SOMOGYI János hajdújárási mezőgazdasági termelő:
- Az idei téli hónapokat a legnagyobb jóakarattal sem tudjuk téliesnek nevezni. A nagyon szélsőséges időjárás, a 15-20 °C-os hőmérsékletingadozás, a hótakaró tartós hiánya egyetlen gyümölcstermelőnek, szőlésznek, kertésznek sem ígér jót. A népi időjóslásra, a tél jeles napjaihoz kapcsolódó évtizedes, évszázados megfigyelésekre sem lehet mindenkor támaszkodni, mert nem válnak be minden esetben. Jelen pillanatban sejteni sem lehet, milyen termés várható. A legoptimálisabb az lenne, ha március közepétől fokozatosan enyhülne az időjárás. De ekkor is megtörténhet, hogy a fagyosszentek megtréfálják az embert. Valójában május 20-a után lehet többet tudni a termés milyenségéről, mennyiségéről. A mezőgazdaság olyan ágazat, amely javarészt kiszolgáltatott az időjárásnak, így hát csak bízni lehet benne, hogy az segíti a termelőt. Akkor a betakarítás, a szüret idejére talán egy kis haszon is mutatkozik majd.
TAKÁCS Mária nagyradanováci nyugdíjas:
- Véleményem szerint ez a tavasz nem sok jót ígér. Az időjárás kiszámíthatatlan, hol nagy szárazságok, hol nagy esőzések vannak. Én már előre tartok attól, hogy a tavasz beköszöntével ismét megjelenik a talajvíz a pincémben, mert a házam előtti kanálist nem tisztítják az illetékesek. Ha hívjuk őket, kijönnek, aztán dolguk végezetlenül hagynak a bajban bennünket. Nem tudunk a városi vezetőségre sem számítani, akkor magasabb fórumokról ne is beszéljünk. A lényeg, hogy a milliós útiköltség-térítéseket felveszik, aztán, hogy mit tesznek az emberek érdekében, az már mellékes. A lényeg, hogy fiataljaink 120 eurós fizetésért dolgozzanak - és akkor még örülhet az, akinek van munkája. Hogy abból vagy egy nyugdíjból miként, és főleg meddig lehet az áramszolgáltató és a kommunális vállalatok egyre növekvő árait fizetni, nem tudom. Azt viszont nagyon szeretném hinni - még ha igen valószínűtlen is -, hogy tavasszal végre elmozdul Mladiæ és Karaðžiæ kiszolgáltatásának ügye erről a holtpontról. A tavasz ezt igazán elhozhatná ennek az országnak, mert lassan, de biztosan magunkra maradunk. Önerőből pedig semmire sem jutunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..