home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mit hoz a Jézuska?
(T. T., tv.)
2010.12.22.
LXV. évf. 51. szám

Közeleg a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, a karácsony. Ilyen, a karácsony szellemiségéhez és jellegéhez hasonló ünnepek már korábban is léteztek, például a pogányok téli napfordulós ünnepe, a szaturnália (hétnapos örömünnep). Az ókori Rómában december 17-e és 25-e között tartották a földművel...

Közeleg a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, a karácsony. Ilyen, a karácsony szellemiségéhez és jellegéhez hasonló ünnepek már korábban is léteztek, például a pogányok téli napfordulós ünnepe, a szaturnália (hétnapos örömünnep). Az ókori Rómában december 17-e és 25-e között tartották a földművelés istenének, Szaturnusznak ezt a nagy ünnepét. Ekkor nagy táncos vigadalmakat tartottak birodalomszerte. A fény diadalát ünnepelték a halál és a sötétség felett. A régi pogány ünnep vigasságokkal volt teli, mivel a téli napforduló a régi földművesek körében az újjászületést, a reményt táplálta. A földművesek számára fontos volt a meleg eljövetele, mivel a létük függött tőle. A meleg időszak a bőség időszaka volt, a hideg időszak pedig a sötétségé és a nélkülözésé, ilyenkor az isteneket igyekeztek jókedvre deríteni. A szolgákat megajándékozták, a házakat örökzöld borostyánnal díszítették.
Miután a kereszténység államvallássá lett, hamarosan hivatalos keresztény ünneppé nyilvánították Jézus születését. Ezt az eseményt a IV. századtól kezdték ünnepelni, január 6-án, Epiphaneia néven. A keresztény vallási ünnep Jézus születésének történetére épül. A keresztény hit szerint Jézus a próféták által megjövendölt Messiás, aki megváltja az emberiséget a bűntől. A Biblia leírása szerint Jézus szegényes körülmények között született, egy istállóban, mert senki nem fogadta be a házába a várandós Máriát, Jézus édesanyját a születés estéjén. A történet szerint a napkeleti bölcsek (''háromkirályok”) indultak útnak ajándékokkal köszönteni a Messiást, és egy fényes csillag vezette el őket hozzá. A IV. század végétől a keresztény egyházak mindinkább december 25-én kezdték ünnepelni Jézus születését, január 6-án pedig a Jordán folyóban való megkeresztelését (vízkereszt ünnepe). Ennek oka valószínűleg az volt, hogy a december 25-én végződő római szaturnália helyére állítsák a keresztény karácsonyt. Karácsonyhoz közeledve arra voltunk kíváncsiak, vajon Kedves Olvasóinknak mit hoz a Jézuska.
GABNAI Csaba hajdújárási munkás:
- Nekem nem hoz semmit a Jézuska, mivel a mi családunkban egyáltalán nem szokás az ajándékosztás. A karácsonyt annak rendje és módja szerint megtartjuk, a hagyományokat tiszteljük, az ajándékozás azonban elmarad, mivel az ünnepnek a szeretetről, egymás megbecsüléséről kell szólnia, nem pedig az ajándékozásról. Természetesen várom már a karácsonyt, hiszen akkor együtt vagyunk mindannyian, felemelő érzés, amikor körülüljük a gazdagon terített ünnepi asztalt, s az idén még a hófehér táj is szebbé teszi az ünnepet.
FÜLÖPP Zoltán verbászi teológiai hallgató:
- Hogy mit hoz a Jézuska a karácsonyfa alá december 25-én? Talán új számítógépet, mobilt? Ezekben a napokban ilyen gondolatok járnak a gyerekek pici fejében. Az igények tehát megvannak, a szülők a piac által manipulálva igyekeznek teljesíteni gyermekeik sokszor túlméretezett kívánságait. Mert, ugye, a mai liberális világban a karácsony szót hallva, sok ember nem a lényegre gondol, hanem az ajándékozásra, a minél pazarabb karácsonyfára, bőséges ételre, italra. Jöhet a karácsonnyal kezdődő egyhetes ihaj-csuhaj, aztán pedig a fáradtság, túltelítettség, de ugyanakkor továbbra is marad a lelki üresség, végül pedig az üres pénztárca, ami csak veszekedést szít a család életében. De mi a karácsonynak a lényege? Karácsony napja tényleg az ajándék napja. Ezt az Ajándékot a Mindenható adta nekünk. Az Atyaisten leküldte hozzánk egyszülött, Vele egylényegű Fiát, aki Tőle született az idők kezdete előtt. Megtestesült Szentlélek erejéből, emberré lett, a Szent Szűztől világra született. Ez a karácsonynak a lényege. Akik elfogadják åt, akik teljesen rábízzák magukat, azok egyesülnek Vele, s örök életet nyernek. Ezért is fontos a vasárnapi szentmisén való részvétel, hiszen a szentáldozáson keresztül jön létre a benső egyesülés Krisztussal. Az Isten nem tolakodik nagyságával, hanem vonz alázatosságával és jóságával. A felénk tekintő Kisded szemeivel akarja megpuhítani megkeményedett szíveinket. Szent Pál így szól a korinthoszi hívekhez írt levelében: ,,å értetek szegénnyé lett, bár gazdag volt, hogy az å szegénysége által ti is gazdagok legyetek.'' Karácsony az a nap, amely arra utal, hogy az emberi életnek igenis van értelme. Az ember Krisztusban újjászületvén elfogadja szívében a Szentlélek ajándékát, s így a családon, közösségen, illetve nemzeten belüli béke építőmesterévé válik. Ezekkel a gondolatokkal kívánok mindenkinek szeretetteljes, békés karácsonyt!
NOVÁK Mihály szabadkai fotós, lomográfus:
Remélem, sok filmet ,,hoz a Jézuska'', olyanokat, amelyekre fényképezni lehet. Sajnos, hanem fizetnem kell értük. Munkanélküli vagyok, és a család többi részétől, vagyis a gyerekektől kell elvennem a pénzt, hogy fényképezni tudjak, mert az alapítványoktól nem kapok pályázati pénzt. Nehezen élünk meg, a feleségem fizetéséből tengődök, sajnos, a fotózás ma már nem jövedelmező szakma, hisz ki az az ostoba, aki fotót vásárol azért, hogy kirakja a falára. Ha pedig nagyon jó a kép, akinek lenne rá pénze, hogy megvegye, az nem ért hozzá. Most volt kiállításom Magyarkanizsán, mintegy 500 euróm ment rá, semmi támogatást nem kaptam, így úgy tűnik, hogy csak a saját lelki nyugalmam végett fotózok. Ha jobban belegondolok, nagyon megfelel ez az állapot, hiszen így legalább nincs főnököm, a magam ura vagyok, igaz, pénzem sincsen.
GUBIS Rózsa csantavéri háziasszony:
- Számomra a karácsony az év legszebb ünnepe! A szereteté és a békéé. Az a legfontosabb, hogy ilyenkor együtt a család. Nagy a készülődés, takarítás, lakás- és karácsonyfa-díszítés, ajándékvásárlás, süteménykészítés. Szenteste vacsora után megyünk az éjféli misére, az idén talán az 5 éves unokám is jön velünk. Fontos, hogy ő is megismerje Jézuska történetét, s remélem, egyszer majd ő is továbbadja ezt a szép hagyományt. Karácsony napján összejön a család, és finom ebéddel kedveskedek szeretteimnek. Majd összegyűlünk a karácsonyfa alatt, és átadjuk egymásnak az ajándékokat. Szeretek ajándékot kapni, de még jobban adni.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..