home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mit eszünk?
VARJÚ Sára
2013.02.20.
LXVIII. évf. 8. szám

Manapság, a rohanó világban kevés időnk jut arra, hogy alaposan átgondoljuk, milyen ennivaló is volna a legegészségesebb számunkra. Mit eszünk? — kérdeztük a héten olvasóinktól.

Manapság, a rohanó világban kevés időnk jut arra, hogy alaposan átgondoljuk, milyen ennivaló is volna a legegészségesebb számunkra. A javasolt napi háromszori étkezés egyike gyakran kimarad a napirendünkből. Vásárláskor figyelmesen kell válogatnunk a zöldségfélékben és gyümölcsökben, hiszen az áru nagy részét külföldről importálják, és nem lehet tudni, milyen vegyszerrel vannak kezelve. A hústermékeket inkább hentesnél vegyük meg, gondoljunk arra, hogy a nagyobb üzletek nehezen tudják idejében eladni a hatalmas mennyiségben felvásárolt árut, ezért az sokszor veszít minőségéből.
Mit eszünk? — kérdeztük a héten olvasóinktól.

Nagy Abonyi József zentai lakos:
— Azóta igyekszünk egészségesebben táplálkozni a feleségemmel, amióta nyugdíjba vonultunk. Korábban nem volt időnk azon gondolkodni, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, állandóan csak rohantunk. Amíg dolgoztunk, elhanyagoltuk a kertünket, de miután több szabad időnk lett, úgy döntöttünk, rendbe hozzuk, mert már a piac pultjaira sem kerülnek már fel igazán egészséges termények. Amióta a saját kertünkből szedett gyümölcsöt és zöldséget esszük, mindketten jobban érezzük magunkat. Tudjuk, mi kerül az asztalra, a feleségem adalékanyagok nélkül főz. Igyekszem minél ritkábban permetezni a termést, s a legjobbnak minősített vegyszereket használom. A tyúkjainkat és a nyulainkat a saját kertünkben termesztett táplálékkal etetjük, ezért nem tartunk attól, hogy hormonkezelt hús jut be a szervezetünkbe. Amikor a gyerekeink ellátogatnak hozzánk, mindig adunk nekik valamit a kertünkből, s aztán azt mélyhűtőben tárolják. Tisztában vagyunk azzal, hogy a fiatalok folyton rohannak, ezért legalább így próbálunk segíteni nekik abban, hogy egészségesebben éljenek.

Horváth Ibolya szabadkai lakos:
— Majdnem mindennap én főzök a családnak. Fontosnak tartom az egészséges táplálkozást. A zöldségfélét és a gyümölcsöt mindig a piacon veszem meg, a már régóta ismert eladóktól. Hústerméket csak hentesnél vásárolok, nem pedig bevásárlóközpontban, mert ott nagyon ritkán adnak frisset. Nyáron néhányszor már romlott húst kaptam, mert a hűtőgépek nem működtek megfelelően, illetve azért, mert nagy mennyiségben szerzik be az árut, és képtelenek idejében eladni. Igyekszem mindig azoktól az árusoktól vásárolni, akikről tudom, hogy Szabadka közelében, például Horgoson termesztenek. Lehet, hogy a külföldről behozott gyümölcs nagyobb, színesebb, szebb, de én csakis a hazai termelőkben bízom, a behozatali áru ugyanis tele van tartósítószerrel. Ki tudja, mivel permetezik?! Csapvizet iszunk, mert nem hiszek azokban az intézményekben, amelyek a minőségi tanúsítványokat adják a vízgyáraknak, másrészt szerintem a műanyag flakonban árusított víz sem jobb a csapvíznél. Szeretem az éttermi ételt, de nem mindegy, hogy ki és milyen módon készíti el. Lehet, hogy az illető nem is szereti a munkáját, csak kényszerből főz. Otthon szeretettel és nagyobb odafigyeléssel készül el az ebéd. 

Radaković Huszta Orsolya szabadkai lakos:
— Mivel három hónapos terhes vagyok, ezért már nemcsak saját magamra kell odafigyelnem, hanem a picire is. Mellőzöm az alkoholt és a dohányzásról is leszoktam a férjemmel együtt. Tanárként dolgozom egy iskolában, és az órarendem miatt sajnos nehezen tudom összehozni a napi háromszori étkezést. Szünetben gyorsan elfogyasztható, egészséges táplálékot eszek, például gyümölcsöt. Ennek az a hátulütője, hogy állandóan rosszul érzem magam, mert ezek az ételek növelik a gyomorsavamat. Gyümölcsöt és zöldséget kizárólag a piacon vásárolunk, nem a bevásárlóközpontokban. Igyekszem minél változatosabban étkezni. Az orvos sok vitamint javasolt, de nem hiszem, hogy ezeket táplálék-kiegészítő formában kell bevinni a szervezetbe, ezért úgy döntöttem, hogy saját magam készítek vitamindús ételeket. A gyorséttermeket próbálom kerülni, nem nagyon figyelek viszont arra, hogy a boltban vásárolt ételek milyen mennyiségben tartalmaznak tartósítószert. Mivel a szüleink falun élnek, sokszor kapunk tőlük zöldséget, gyümölcsöt, télen pedig befőttet és savanyúságot. Ebben az időszakban a házi termesztésű élelmiszereket részesítjük előnyben.

Zoraje Éva belgrádi egyetemi hallgató:
— Nem szoktam a kalóriákat számolni, amikor ételt választok. Általában azt eszem, amit megkívánok. Kerülöm a mesterséges — tartósítószerrel, íz- és színfokozóval teletömött — gyorséttermi ételt. Egyetemistaként nagyon jó szolgálatot tesz az egyetemi büfé, ahol olcsó főtt ételt szolgálnak fel, de igyekszem minél gyakrabban hazajárni, hogy édesanyám házi kosztját fogyaszthassam. Ilyenkor mindig egy hétre elegendő mélyhűtött ennivalóval „szerelkezem fel”. A bérelt lakásomban nincs elég edény, és az étel  hozzávalóiból is mindig hiányzik valami, ezért ritkán főzök. Sosem tartottam magam a napi háromszori étkezéshez, mert szerintem mindenki a maga metabolizmusának megfelelően kell hogy táplálkozzon, akkor, amikor a szervezete megkívánja. Vannak olyan egészséges ételek, amelyeket előnyben részesítek, de azokat sem azért eszem, mert annak nyilvánították őket, hanem, mert szeretem.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..