home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Mire jó az internet?
(re)
2012.05.16.
LXVII. évf. 20. szám

Az internet, a világméretű számítógépes hálózat, amely a különféle rendszerű számítógépek között egy egységes hálózati nyelv segítségével teremt kommunikációt, katonai alkalmazásból került át a polgári életbe az 1980-as évek közepén az Egyesült Államokban. Rövid időn belül tért hódított az üzleti é...

Az internet, a világméretű számítógépes hálózat, amely a különféle rendszerű számítógépek között egy egységes hálózati nyelv segítségével teremt kommunikációt, katonai alkalmazásból került át a polgári életbe az 1980-as évek közepén az Egyesült Államokban. Rövid időn belül tért hódított az üzleti életben, a kereskedelemben, intézményekben, iskolákban. Széles körű szolgáltatásai jelentősen megkönnyíthetik használója munkáját, tájékozódását, emellett szórakoztat is.
Kezdetben hasznos szöveges információkat olvashattunk le az oldalakról, ma már videó-bejátszásokat nézhetünk, élő televízió- és rádióadásokat élvezhetünk rajta, játszhatunk a legkülönfélébb stratégiai, logikai és ügyességi játékokkal. Kapcsolatot teremthetünk a világ bármely részén élő felhasználókkal, a legrövidebb idő alatt juttathatjuk el üzenetünket az elektronikus levél, az e-mail segítségével, sőt még vásárolhatunk is általa anélkül, hogy elmozdulnánk számítógépünk mellől.
Ma már több mint 1 milliárd ember használja az internetet a világon. A világháló a lehetőségek tárháza, s egyben a 21. század marketingeszköze is. Sokan ismerik és használják, s napjainkban is hatalmas fejlődésen megy keresztül. Szakértők sora állítja, hogy megkerülhetetlen és határtalan médiaeszköz, amely a hagyományos média piaci pozícióit veszélyezteti, mert határtalan, jól pozícionálható, jól mérhető, interaktív, és mert egyetlen másik médiaeszköz sem képes úgy egymáshoz közelíteni az embereket, mint az internet.
Május 18-a az internet világnapja. E napot az ENSZ hirdette meg. Igaz, még nem ismerte el hivatalosan, de a folyamatosan bővülő világháló mindenki számára egyre fontosabbá válik. Az internet világnapja szervesen összetartozik a távközlés világnapjával.
Mire jó az internet? - kérdeztük olvasóinktól.
HICSIK Dóra szabadkai magyartanár, könyvtáros:
- Naponta használom az internetet. Tévém nincs, híradót nem nézek, információra viszont nekem is szükségem van. Erre nagyon jó a világháló. Tanulásra, információszerzésre, kapcsolattartásra. Viszont annyi adat vesz bennünket körül, hogy szükség van a szűrésükre, nem olvasok el mindent, nem hallgatok meg mindent, nem nézek meg mindent. Én már éltem abban a korban, amikor nem volt számítógép, amikor kézzel írtuk a dolgozatokat, amikor könyvekben kerestük az információt. A világ azonban fejlődik, változik, s nekünk is vele kell változnunk. Nem maradhatunk le olyan csodálatos dolgokról, mint amilyen egy webkamera által bemutatott gyönyörű vidék, egy régi ismerős felkutatása, kedvenc zeneszám online hallgatása. Mire jó az internet? Mindenre, de csak bizonyos határokon belül. Embert, hangulatot, érzést nem pótolhat, viszont tanít, világokat tár fel. S mára már megkerülhetetlen.
SZALMA Ildikó bácskossuthfalvi háztartásbeli:
- Az internet nagyon sok mindenre jó: pl. főzéshez recepteket, fontos tudnivalókat közvetít bizonyos gyógyszerekről, betegségekről, bemutatja a legújabb frizura- vagy éppen fürdőruhadivat - és még sorolhatnám vég nélkül, mi minden található meg rajta alig néhány kattintással. Számomra az ismeretszerzés szempontjából fontos, de szórakozásnak sem utolsó! Bármit megtalál az ember, elég a keresők egyikébe beírni néhány kulcsszót. A kisfiammal például az internet segítségével állítottuk össze a herbáriumot: a meghatározott növények fényképét, lelőhelyét, latin nevét stb. megkerestük a világhálón, majd mindezen ismeretekkel felvértezve indultunk a rétre, az erdőbe növényt gyűjteni. Az én gyerekkoromban a Kis növényhatározó volt az egyetlen segédeszköz herbáriumkészítéskor, most meg itt az Internet. Persze azért a világháló sem szent, vannak olyan tartalmak is rajta, amelyektől a legjobb megóvni a gyermekünket és önmagunkat is.
FAZEKAS Mirella adai tanuló:
- Az internet rengeteg segítséget nyújt a tanulásban. Ott szoktam utánanézni például a verselemzéseknek, onnan gyűjtök anyagot a beszámolóimhoz, de volt már rá példa, hogy egy-egy házi olvasmányt is az interneten olvastam el, mivel a könyvet nem találtam sem az üzletben, sem a könyvtárban. Gyakran használom a közösségi oldalakat is, mert segítségükkel kapcsolatba léphetek régi ismerősökkel, illetve újakat is szerezhetek. Pillanatok alatt megtörténik az információcsere, legyen szó bármiről, nem kell már telefon se, interneten sokkal egyszerűbb. A szüleimet zavarja, hogy olyan sokat ,,lógok'' a neten, de meg kell érteniük, hogy a legtöbb fiatalnak ez az egyetlen szórakozása.
TÚRÓ István újvidéki sportújságíró:
- Az internet mára az életünk elválaszthatatlan része lett. Szinte mindent el lehet intézni a világháló segítségével. Munkára, szórakozásra egyaránt jó, a keresők segítségével pedig bármilyen információt megkaphatunk. Egyszóval: az élet minden területén a hasznunkra van. Ami engem illet, a külföldi és a hazai sportesemények eredményeihez szinte pillanatok alatt hozzá tudok jutni általa, és rövid időn belül közölhetem őket a tévénézőkkel vagy az újságolvasókkal.
RÉVAI Anna szabadkai nyugdíjas:
- Hajlott korom ellenére az unokáimnak sikerült megszerettetniük velem a számítógépet. Naponta használom az internetet, sok információt tudok összegyűjteni, sőt az egyik közösségi oldalon is fenn vagyok, nagyon sok barátot, ismerőst gyűjtöttem. Velük szoktam ,,beszélgetni', megosztani velük az aznapi gondokat, örömöket. Egyedül élek, ezért az internet életet hozott az otthonomba, és nagyon örülök, hogy hatvankét évesen még meg tudtam tanulni a számítógép használatát.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..