home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Mire jó a talpmasszázs?
2020.10.20.
LXXV. évf. 42. szám
Mire jó a talpmasszázs?

A masszázs jótékony hatásait mindenki ismeri, aki már egyszer próbálta, ennek sok esetben része a talpmasszázs is, mely növeli szervezetünk ellenálló képességét, csökkenti a stresszt és beindítja a méregtelenítést. Feszültségoldó hatású, segíti testi-lelki egészségünk megőrzését és visszaszerzését. A masszázs során fokozódik a vérkeringés, mely minden egyes szervünk számára létfontosságú.

Az emberi testen több mint 800 aktív pont vagy zóna található. Ezek ingerlésekor (nyomás, masszírozás) az ingerre reflexválasz, visszajelzés lép fel a hozzá tartozó szervben, mirigyben, testrészben. Az aktív zónák, pontok általában igen távol helyezkednek el az érintett szervtől. Ez a „távolhatás” az alapja a talp- és a tenyérmasszázsnak, -kezelésnek. A talpon levő zónák masszírozásával tehát reflexhatást idézhetünk elő a szervekben, így serkentve az öngyógyító mechanizmusokat. A masszázs közben egy-egy pont határozott ingerlésével testünk más részén generálunk automatikus ingert. A talpunkon levő reflexzónák által tudjuk a legnagyobb hatást kifejteni testünkre, ezért nevezik a talpmasszázst reflexmasszázsnak is, melyhez még a fül- és a kézmasszázs is hozzátartozik.

Honnan ered?

A talpmasszírozás több mint 4000 éves múltra tekint vissza. Az egyiptomi Szakkarában feltárt festményeken Kr. e. 2300 körül elterjedt reflexológiás kezelés látható.

A történetírók szerint Benvenuto Cellini (1500—1571), a híres firenzei szobrász és ötvösművész az egész testében érzett fájdalmait a kéz- és a lábujjaira gyakorolt, erős nyomásokkal kezeltette. Az amerikai dr. Edwin F. Bowers orvos 1916-ban ismertette először a nagyközönséggel dr. Fitzgerald módszerét, aki az indiánok gyógyítási módszerei között találta meg a reflexterápiát. Egy évvel később jelent meg kettejük közös kiadásában a Zone Therapy című könyv, melyben gyakorló orvosok, fogorvosok, nőgyógyászok, fül-orr-gégészek és kiropraktőrök számára közölnek kórtörténeteket és kezelési javaslatokat. Eunice Ingham amerikai masszőrnő a szó legszorosabb értelmében talpra állította a zónaterápia egy részét, amikor a fenti munkából származó ismereteit erre a kis felületre, a talpra koncentrálta. Speciális fogásmódot fejlesztett ki, melyet 1938-ban megjelent könyvében ismertetett, és melyet a nyomómasszázs Ingham-féle módszerének nevezett el.

 

Hogyan működik?

A szerveink összeköttetésben vannak talpunkkal. A közvetítőcsatornák az idegek helyett az energiapályák. Általuk a lábon bizonyos pontok masszírozásával közvetlenül ingerelhetőek vagy nyugtathatóak a szervek. A hatásmechanizmusban szerepük van az idegeknek és a keringés szerveinek is. Ha egy testrész vagy szerv beteg, keringése rossz, a megfelelő pont a talpon nyomás- vagy fájdalomérzékennyé válik. Ha ezt a pontot masszírozzuk, a hozzá tartozó testrégió keringése javul. A talpmasszázs során a reflexológus a reflexpontokon (talpmasszázspontokon, -zónákon), a szerveknek, testrészeknek megfelelő területeken dolgozva fejt ki gyógyító, regeneráló hatást. A talpmasszázs öngyógyító, regeneráló hatását az idegrendszer, a keringés, az ember biokémiai, bioenergetikai rendszereinek a segítségével éri el. Ezek szervezetünk teljesen természetes részei. A természetgyógyász külső anyagot nem juttat a szervezetbe. A talpmasszázzsal eléri, hogy az emberi test — az öngyógyító képességét hadrendbe állítva — helyreállítsa az egészségét. Ezért kijelenthetjük, hogy a talpreflexológia egy természetes, szelíd, úgynevezett alternatív gyógymód. Emellett rendkívül kellemes és személyre szabott mind a kifejtett erő, mind a masszázstechnika tekintetében. A reflexológus kitapintja a beteg vagy gyenge energetikájú zónát, kellően megmasszírozza, és a zónához tartozó, esetlegesen beteg szervben is vérbőséget idéz elő ezzel, aminek eredményeként az így már kellő sebességgel áramló vér elszállítja az ott keletkezett lerakódásokat. Tehát minél jobb a vérellátás, annál biztosabb a gyógyulás. A fájdalom mértéke az egyén állapotától függ. Egy kicsivel a fájdalomküszöb felett kell masszírozni, mert akkor gyógyít, ha „kellemesen fáj”. A talpmasszőrök között vannak olyanok, akik gyengédebben, mások pedig erősebben csinálják, de mindkettő egyformán hatásos. Az első masszírozás után két-három napig átmeneti állapotromlás következhet be szédülés, fejfájás, zavaros vizelet formájában, sőt, akár hasmenéssel is járhat. Ez a talpmasszázs természetes hatása. Beindítja szervezetünk fokozott méregtelenítő, valamint öngyógyító mechanizmusait, s a folyamat során a régi betegségek is fellángolhatnak néhány órára, hogy testünk végleg megszabaduljon tőlük.

Mi minden kezelhető vele?

Eddig főként anyagcsere-, gerinc- és magasvérnyomás-betegség, emésztőrendszeri problémák, valamint csökkent hormontermelés esetén születtek kimagasló sikerek, illetve a pajzsmirigygondokkal küszködők is tartós eredményekről számoltak be. Kedvező hatással van emellett a szív- és érrendszeri, a légzőszervi (asztma, allergia), a hólyag- és a vesepanaszokra, az emésztési zavarokra, a reumára és a bőrproblémákra, valamint az immunrendszert érintő elváltozásokra is. Kellemes segítség idegesség, izgatottság esetén, illetve fokozottan stresszes helyzetekben. Energiákat tesz szabaddá, az ember tartása, arckifejezése is megváltozik. Még a lelki fájdalmakat is enyhítheti.

 

Megelőzés

Az alkati gyengeségeket jóval a betegség megjelenése előtt is előre lehet jelezni. Helyes életmóddal és egy jól megválasztott terápiával azonban — például talpmasszírozással — elkerülhető az állapot rosszabbodása. A talp megfelelő zónáiból energiát közölve szép eredmények érhetőek el, még a kialakult betegségek esetében is. Ha a jelzéseket idejében észrevesszük, a gyenge szervnek energiát kell adnunk talpmasszírozással, az egyensúly csak így áll vissza.

Ha a jelzéseket nem észleljük, vagy nem törődünk velük, akkor a szervezet egy erősebb jelzéssel adja tudtunkra gyengülését, ez pedig nem más, mint maga a betegség.

(Összeállította: sZs)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..