home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
„Mintha mesevilágban élnék”
Bíró Tímea
2018.07.16.
LXXIII. évf. 28. szám
„Mintha mesevilágban élnék”

Kishegyesre mindig is jellemző volt az aktív kulturális élet, alkotóként vagy befogadóként mindenki megtalálja itt a hozzá legközelebb álló, legkedvesebb művészeti ágat. Emögött azonban állnia kell valakinek, aki összefogja a közösséget, és egy nagy családot kovácsol belőle.

1954-ben alakult meg Kishegyesen a Petőfi Sándor Kultúrkör, melynek előzményeként a falu különféle társadalmi rétegeinek képviselői gyülekeztek a helyi vendéglőkben. A nagygazdák, a napszámosok, a kishegyesi vezetőség csoportosulásán kívül színjátszó társulat is működött, mely a kultúrkör megalakulásakor csatlakozott az intézményhez. Akkoriban a bálok, a mozi és a színielőadások tartoztak a település kulturális életéhez.

Linka B. Gabriella, az egyesület elnöke szívvel-lélekkel dolgozik azon, hogy továbbra is virágozzon a művelődés a faluban. Ottjártunkkor felvázolta lapunknak az egyesület múltját és jelenét.

— A ’70-es években Pecze József lett a művelődési egyesület elnöke, és abban az időben jegyezték be hivatalosan a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületet. Akkoriban elsősorban színjátszással foglalkoztak, és gyakran hívtak meg vendégelőadókat is. A ’80-as évek elején újították fel a kishegyesi színháztermet, mely négyszáz férőhelyes, és az egyik legnagyobbnak számít Vajdaságban. Sajnos az emberek igénytelensége miatt egyre kevesebben ülnek a nézőtéren. 

Pecze József után több mint tíz évig Szőke Anna volt az egyesület elnöke, tizenhét éve pedig Gabriella tölti be ezt a tisztséget. Szőke Anna vezetése alatt több szakosztály is megalakult a kultúrkör berkeiben, melyeket a későbbiekben igyekeztek minél magasabb szintre emelni.

— A legnépesebb szakosztályunkat a néptáncosok alkotják, ezenkívül vannak még népi énekeseink, citerásaink, kézimunka- és kézművesszakosztályunk, irodalmi csoportosulásunk, a játszóházban felkészítjük a gyerekeket az iskolára, emellett a színjátszó körünk is működik. Ha itthon van a csoportvezető, akkor a tánciskola is aktív. Van egy csoportunk, mely a dekorációkat készíti el bizonyos ünnepek, rendezvények alkalmával. A Dombos Festen például a Nők Kishegyesi Fórumának tagjai sütötték a lángost, illetve a kemencés finomságokat a Dália Kézműves és Kézimunkacsoport biztosítja a fesztiválozóknak.

A szakcsoportok — többnyire a Csoóri Sándor Programnak köszönhetően — gyakran vendégszerepelnek külföldön, hogy bemutassák térségünk kulturális értékeit.

— Szerencsére a bőség zavarát éljük, mivel több meghívást is kaptunk. Volt bennünk egy olyan irányelv, hogy a kisebb gyerekeket nem visszük külföldre, mert nagy felelősség a szülők nélkül útra kelni. Az útiköltséget általában nekünk kell fedeznünk, ami egy négy-öt napos vendégszereplés alkalmával bizony drága mulatság, mert a buszokat hosszabb időre kell kibérelni. Nagyon sokat köszönhetünk a Csoóri Sándor Programnak, az idén három csoport fog elutazni Magyarországra. Néhány évente Erdélybe is eljutunk, tavaly például Kolozsvárra utaztak a néptáncosaink.

A Rizgetős Táncegyüttes nevét nemcsak Vajdaságban, hanem a határon túl is ismerik. A néptáncosok minden évben részt vesznek a pomázi Magyar Vár Táborban, ahol a Kárpát-medence határok nélkül címet viselő foglalkozások, előadások és táncház várja a részvevőket. Az érdeklődők neves pedagógusok segítségével sajátíthatják el különféle tájegységek táncait. 

— Ez az egyhetes nyári program nemcsak a néptáncot, hanem az irodalom és a tárgyi kultúra értékeinek átadását is magában foglalja. Külön kincs az, hogy minden évben más tájegységek lépéseit mutatják be az oktatók. Mivel Kishegyes lakossága betelepített közösség — főleg Békésszentandrásról és Nógrádból érkeztek —, nincs saját tánckultúrája. Elsősorban a dél-alföldi táncok találhatóak meg a repertoárban, ám a helyiek valójában minden tájegység táncát be tudják mutatni, emiatt a ruhatár is jelentősen kibővült a huszonnégy év alatt. Az alapító tagok a csoportvezetők, akiket kineveltünk, hiszen tanfolyamokra és képzésekre küldtük őket. Fontos, hogy az egyesület gondoskodjon az utánpótlásról, azaz olyan tagokról, akik nemcsak táncolni, de koreografálni is tudnak. Aki úgyszólván megfertőződik a néptánccal, abból csak akkor válhat igazi szakember, ha tud táncolni, ismeri a zenét, a hagyományt, tudja, hogy valójában miért is táncol, és hogy mit mikor, illetve milyen ruhában kell előadni. Ez így alkot egy teljes egységet, hogy meséljen az a tánc.

Sok egyesület küzd pénzhiánnyal, ezért ott gyakran előfordul, hogy az anyagiak akadályozzák meg azt, hogy egy szakcsoport eljusson valahova, és bemutassa a tudását. Gabriella örömmel mesélt a szerencsés helyzetükről.

— Nagyon jó helyzetben vagyunk Kishegyesen, mivel az önkormányzattól havonta kapunk egy összeget, melyet beosztunk, emellett pedig pályázatok útján is tudunk támogatást nyerni. Jó érzés volt elmenni például a bagi vásárra ruhákat válogatni, hiszen minden ilyen jellegű élménnyel gazdagabbá válunk. A művelődési egyesület elnökeként gyakran úgy érzem magam, mintha mesevilágban élnék.

Gabriella annyi mindent tesz a falu közösségéért, hogy ezt nemcsak a kishegyesiek tudják róla, hanem egész Vajdaságban ismert a lelkesedése, a művelődésszervezői aktivitása, valamint az elszántsága az iránt, hogy megismertesse a fiatal generációkkal népünk hagyományait, kultúráját. Csodálnivaló a korát megszégyenítő lendülete és kitartása.

— Megfordult már bennem néhányszor az a gondolat, hogy abbahagyom a hivatásomat, ám amikor leültem a gyerekek közé, akkor mindig be kellett vallanom, hogy képtelen volnék őket egy olyan személy kezébe adni, aki nem ismeri vagy nem szereti úgy őket, ahogy én. Egy művelődési elnöknek nemcsak a folklórral kell foglalkoznia, hanem ismernie kell a többi művészeti ágat és annak képviselőit is. Kishegyes kulturális életét a művelődési egyesület szervezi meg. A mottónk az, hogy nem kötelező, viszont elvárjuk, hogy a tagjaink fegyelmezetten viselkedjenek.

Az egyesület nemrég rangos magyarországi elismerésben részesült, hiszen megkapta a Magyar Művészetért Alapítvány Ex Libris Díját. Ezt az elismerést alkotók, közösségek, világhírességek, a szellem és az erkölcs személyiségei, illetve az új generációk kiemelkedői kapják meg.

— Már korábban kiderült, hogy díjat kapunk. 2015-ben volt az egyesület 60, a Rizgetős Táncegyüttes pedig 20 éves, és ebből az alkalomból szerveztünk egy műsort, viszont az időpont nem felelt meg a szervezőknek, így az idén, június 4-én vettük át az elismerést dr. Gubcsi Lajos elnök úrtól. Vajdaságból Csorba kapott még díjat, ám korábban már több művészt megjutalmaztak. A Magyar Vár Alapítvány is díjazta már a munkánkat, illetve én magam megkaptam a díszpolgári címet. Vajdaságban sajnos azt tapasztalom, hogy nem vesszük komolyan a díjakra jelölés fontosságát. Nagyon örülünk az elismerésnek, mert visszaigazolás arról, hogy valamit jól csinálunk.

A falu jövőre lesz 250 éves, ebből az alkalomból pedig Békésszentandrással karöltve a kishegyesiek gazdag programsorozattal kedveskednek a lakosoknak. Ebből a munkából természetesen a művelődési egyesület is kiveszi a részét. 2019-ben még egy rangos esemény várható a közösség életében, akkor lesz ugyanis 170 éves a kishegyesi csata, melyről szintén megemlékeznek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..