home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
,,Mintha hazajöttem volna”
Lejegyezte: DÉVAVÁRI D. Zoltán
2004.09.29.
LIX. évf. 39. szám
,,Mintha hazajöttem volna”

Dr. Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke nyilatkozik lapunknak szerbiai látogatásáról, kettős állampolgárságról, a magyar nemzetstratégia átértékeléséről. Az interjú utolsó fejezetében a köztársasági elnöknek a délvidéki magyarsághoz intézett közvetlen üzenetét tolmácsoljuk
* Elnök Úr, h...

Dr. Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke nyilatkozik lapunknak szerbiai látogatásáról, kettős állampolgárságról, a magyar nemzetstratégia átértékeléséről. Az interjú utolsó fejezetében a köztársasági elnöknek a délvidéki magyarsághoz intézett közvetlen üzenetét tolmácsoljuk

* Elnök Úr, hogyan értékeli Belgrád hivatalos tájékoztatását a magyarellenes kilengésekről?
-- Szerbia és Montenegró-i látogatásom során valamennyi tárgyalópartnerem elismerte a kisebbségekkel szembeni atrocitások tényét, s velük kapcsolatban nemcsak sajnálkozásuknak adtak hangot, hanem arról is biztosítottak, hogy ezeket az ügyeket nagyon komolyan veszik a hatóságok. Tadiæ elnök úr kijelentette, hogy különös érzékenységgel figyel a problémára, szívén viseli azt, hogy az országban béke legyen, és minden polgár jogait tiszteletben tartsák. Koštunica miniszterelnök úr külön kiemelte, hogy a szerb kormánynak nem érdeke sem elkenni, sem felnagyítani ezeket a jogsértéseket. Tájékoztatást kaptam azokról az intézkedésekről is, amelyeket a szerb kormány tett és tesz a kisebbségellenes kilengések megakadályozása érdekében. Nagyon bízom abban, hogy ezek a lépések rövid időn belül elérik céljukat, és a vajdasági magyarok újra félelem nélkül élhetnek szülőföldjükön.
* A magyar közvélemény igen megosztott a magyar állampolgárságnak a határon túl élő magyarokra való kiterjesztése kérdésében. Félő, hogy nem megfelelő tájékoztatás esetén a magyar állampolgárok a népszavazáson nemet mondanak majd. Az Ön által létrehozott szakértői testület állásfoglalása szerint e kérdés megoldásának nincs elvi akadálya.
-- A lehetőségek megvizsgálása érdekében olyan neves jogtudósokkal kezdeményeztem konzultációt, akik a nemzetközi és az európai jogot, valamint az alkotmányjogot kiválóan ismerik. A közös gondolkodás után arra a megállapításra jutottunk, hogy a magyar állampolgárság megszerzésének egyszerűsítése a szerbiai és a horvátországi magyarok számára nem ütközik kényszerítő jogi akadályba sem a magyar alkotmány, sem a nemzetközi jog és az európai jog alapján. A jog szempontjából tehát nem kizárt az állampolgárság kérelemre történő megadása magyarországi letelepedési engedély és áttelepülés nélkül azoknak a nem magyar állampolgároknak, akiknek a felmenőjük magyar állampolgár volt, és alkotmányos alapismeretekből magyar nyelven vizsgát tesznek. Meggyőződésem szerint ugyanakkor az állampolgárság megszerzésének megkönnyítéséről szóló döntés akkor lehet helyes, ha az egyidejűleg szolgálja a szomszédos államokban élő magyaroknak a magyar nemzethez való tartozását és a szülőföldjükön való boldogulását, valamint erősíti magyar nemzeti azonosságtudatukat.
A kettős állampolgárság olyan eszköz, amelyet egy intézkedési rendszer egészén belül kell értelmezni. Hiba volna, ha a határon túliak életlehetőségeit, problémáit csak abból a szempontból vizsgálnánk, hogy az ő sorsukat miként érinti egy-egy döntés. Elfogadtuk már (ha nem is érvényesül mindig) azt a szemléletet, hogy a magyar nemzet a politikai határoktól függetlenül egységes. Ebben a dimenzióban a többségi-hazai és a kisebbségi-határokon túli magyarság problémáit is egységükben kell vizsgálnunk. Ha a kisebbségben élők úgy gondolják, hogy az ő sorsukban a kettős állampolgárság javulást eredményezhet, akkor ezt a többségieknek minden egyéb megfontolástól függetlenül nagyon komolyan kell venniük. Mert azt sem szabad elfelejteni, hogy itt nemcsak jogi vagy politikai kérdésről van szó, hanem emberi sorsokról is. Végeredményben a nemzet életképességét az növeli, ha ezt a közösséget minél több boldog és elégedett ember alkotja.
* Magyarország uniós csatlakozása után elengedhetetlen a magyar nemzetstratégia átértékelése. Elnök úr szerint melyek a kritikus pontok?
-- Abban kell bíznunk, hogy azok közül a környező országok közül, amelyekben magyar kisebbség él, minél több csatlakozhat az unióhoz. Fontos, hogy a magyar közösségek ne érezzék: azzal, hogy az EU tagjává váltunk, távolabb kerülnek az anyaországtól. Fontos feladatunk a jövőben, hogy az anyaország és a határon túl élő magyarok közötti kapcsolat EU-tagságunkkal se váljon bonyolultabbá. Hogy ne csak Magyarországnak, hanem a határon túl élő magyarságnak is előnyére váljon az uniós tagság. Magyarország mindezek érdekében is kész támogatást nyújtani a csatlakozási felkészüléshez. Adósságunk tehát részben szimbolikus, részben praktikus. Újra és újra szükség van olyan gesztusokra, megnyilvánulásokra, amelyek kifejezik a magyar nemzet összetartozását. Az európai intézmények szintjén szüntelenül hangsúlyoznunk kell a kisebbségek védelmét. Hosszú évtizedek hamis internacionalizmusa után az emberek a világnak ezen a táján szinte ki vannak éhezve a valóságos összetartozást erősítő gesztusokra.
* Arra kérem az Elnök Urat, hogy néhány mondat erejéig szóljon a délvidéki magyarsághoz...
-- Mindenekelőtt szeretném megköszönni azt a nagy szeretetet, amellyel vajdasági látogatásom során fogadtak. Nem szónoki túlzás volt, amit a szabadkai Népkör közönsége előtt mondtam: valóban, mintha hazajöttem volna...
Ma Magyarország és Szerbia és Montenegró Államközössége között nem egyszerű államhatár húzódik, hanem olyan határ is, amelyik az Európai Uniót választja el a rajta kívül fekvő részektől. De tudniuk kell: Magyarország az Európai Unió tagjaként is felelősséget érez a határain kívüli magyarokért. Tudjuk, hogy az utóbbi időben számos atrocitás érte az itt élő magyarokat. Ezt nem szabad elfogadnunk. Azt gondolom, hogy a nemzetek és nemzetiségek joga olyan alapvető jog, amelyet az emberiesség, a demokrácia is természetessé tesz. A több emberiesség és a több demokrácia sürgetése ellen pedig senkinek sem lehet kifogása. Ez nemcsak minden ember, hanem minden nemzet közös érdeke.
Szabó Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..