home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Mintegy 10 millióval növekedett az MNT költségvetése
Kartali Róbert
2023.03.31.
LXXVIII. évf. 13. szám
Mintegy 10 millióval növekedett az MNT költségvetése

Módosították a Magyar Nemzeti Tanács ötödik rendes ülésén a tanács idei évi költségvetését. A változtatást az országos költségvetésből folyósított támogatás, a tartományi költségvetés, illetve a magyarországi támogatások módosítása tette szükségszerűvé. Napirenden szerepelt továbbá a 2022-re vonatkozó revizori jelentés is, melyben mindent rendben találtak a tanács működésével kapcsolatban. Az összejövetelen egyebek mellett kiemelt jelentőségű intézménnyé nyilvánították a Szabadkai Kortárs Galériát.

A tanács 2023. évi költségvetésének elfogadása óta változások történtek a tanács pénzügyvitelében, amivel összhangban szükséges a költségvetési tételeket pontosítani, hogy azok minél jobban tükrözzék a pénzügyi helyzetet — jegyezte meg az MNT idei költségvetésének módosítására vonatkozó napirendi pont felvezetésekor Sárközi István. A végrehajtó bizottság elnöke indoklásában kiemelte, az Emberi, Kisebbségi Jogi és Társadalmi Párbeszédért Felelős Minisztérium értesítette a hivatalt a 2023. évi támogatási eszközök nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai közötti elosztásáról. Ennek értelmében az MNT részére a 2023-ra vonatkozó támogatás mintegy 10 millió dinárral növekedett a korábbi évekhez viszonyítva.

Hat év után először növekedett a köztársasági költségvetésből odaítélt összeg, mintegy 16 százalékkal. Mivel a Magyar Nemzeti Tanács a legnagyobb, ezért ezt a kisebbségi érdekvédelmi képviseletet érinti leginkább az emelés — összegezte az ülésen Fremond Árpád. Az MNT elnöke továbbá azt is elmondta, a tartományi költségvetésből is van egy fokozatos növekedés, és a magyarországi forrásoknál is korrekcióra volt szükség. A köztársasági költségvetésből 59 438 000 dinárról 68 701 000 dinárra emelkedett a támogatás, tartományi szinten pedig mintegy 150 000 dinárral növelték. A többlet a legfontosabb területekre lesz átcsoportosítva.

— Természetesen a Magyar Nemzeti Tanácsnak minden területe egyformán fontos, de a működése szempontjából az oktatás a legnagyobb terület, ebből kifolyólag a legnagyobb növekedés az oktatást érinti majd. A vajdasági magyar közoktatási hálózat fejlesztésére fogjuk a legnagyobb összeget fordítani ezekből a többletekből. A Vackor beiskolázási programot ki kell hogy egészítsük, hiszen ez az egyik legfontosabb tevékenységünk, és ilyen szempontból erre terveztük be ezeket az eszközöket. A változások arányában a programterületekre lebontott megvalósulási tervünk is módosul, a tanács működésénél történt növekedés. Átcsoportosítás következett be az oktatás területén a magyarországi támogatásokat illetően. A kultúra területén a megvalósult programok összértéke szintén növekedni fog, 491 464 000 dinárról több mint 500 millió dinárra, és a tájékoztatási programok értéke is gyakorlatilag 62 200 000 dinárról 62 400 000 dinárra tudott emelkedni. Valamint növekszik közel 1 millió dinárral a hivatalos nyelv- és íráshasználat területén megvalósult programok értéke is.

A tanács ülésén a Szerbiában élő magyar nemzeti közösség kiemelt jelentőségű intézményévé nyilvánították a Szabadkai Kortárs Galériát. Ezt az intézményt korábban már a Horvát Nemzeti Tanács is kiemelt jelentőségűvé minősítette. Mint kiderült, folyamatban van a nemzeti tanácsokról szóló törvény és a kulturális törvényről szóló törvény összehangolása, a művelődési minisztérium kiadott egy jogértelmezést, melynek értelmében azon intézmények esetében, amelyeket több nemzeti tanács nyilvánított kiemelt jelentőségűvé, ezeknek az intézményeknek az igazgatóbizottságába az összes nemzeti tanács kinevezhet majd egy-egy tagot.

A tanács ülésén egyéb jelentéseket, zárszámadásokat, munka- és pénzügyi beszámolókat is elfogadtak, a többi közt a Forum, a VMMI, Topolya Község Múzeuma, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár, a Zentai Levéltár, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Cnesa, illetve egyéb intézmények vonatkozásában. Továbbá elfogadták a végrehajtó bizottság döntését a szabadkai iskoláskor előtti intézmények hálózatának jóváhagyásáról is.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..