home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Mint a kártyavárak…
Kartali Róbert
2023.02.16.
LXXVIII. évf. 7. szám
Mint a kártyavárak…

Az elmúlt héten földrengés sújtotta Törökországot és Szíriát. Félelmetes gyorsasággal nőtt a halálos áldozatok száma, a végleges adatokat majd csak hetekkel, hónapokkal a tragédia után állapítják meg. A február 6-án hajnalban bekövetkezett, 7,8-as erősségű földrengést 9 órával később egy 7,5-ös erősségű, valamint 200 további utórengés követte. Törökország északi részén pedig pénteken egy újabb, 5-ös erősségű földmozgást észleltek. A helyi és a nemzetközi mentőcsapatok még napokkal a katasztrófa után is mindkét országban megállás nélkül keresik a túlélőket. Az idő előrehaladtával azonban egyre kisebb a valószínűsége annak, hogy újabbakat találjanak. Közben tömegek éjszakáztak a fagyos időben a szabad ég alatt. A kis-ázsiai félsziget egyébként szeizmikusan aktív zónának számít, itt az elmúlt időszakban számos földmozgás történt, ehhez hasonló földrengés pedig legutóbb 1999-ben volt, akkor a halálos áldozatok száma elérte a 17 000 főt.

A földrengés sújtotta térségben — ahol eddig mintegy 13 millió ember élt — az anyagi kár szinte felmérhetetlen. Az Egészségügyi Világszervezet előzetes számításai szerint a súlyos természeti katasztrófa hatásai legalább 23 millió embert érinthetnek. Több település teljesen romokban hever, az épületek — a török hatóságok szerint mintegy 6500 — kártyavárként dőltek össze. Kár keletkezett az infrastruktúrában, megbénult a közlekedés, akadozott az energiaellátás, nincs áramszolgáltatás, valamint gáz- és vízellátási gondok léptek fel. Nincs élelem, az éhező emberek arra kényszerülnek, hogy kiürítsék a boltok polcait. A szörnyű tragédia után eluralkodott a pánik és a stressz, a kétségbeesés, a félelem. A földrengésnek tartós szociális, mentális és érzelmi hatásai lesznek.

A világ szinte minden tájáról érkezett segítség a török és a szír katasztrófaövezetbe, és egészen elképesztő felvételek kerültek napvilágra. Az ember szíve majd megszakadt azt látva, amikor a magyar mentőalakulat kimentette a másfél éves kisbabát, utána pedig a nagyapját is. Szíriában pedig azt filmezték le, amikor kimentettek egy, a romok alatt született csecsemőt, itt sajnos az anyán már nem tudtak segíteni. Több tízezernyi emberi tragédia, leírhatatlan borzalmak sokasága.

A felvételeket nézve elmereng az ember, hogy milyen védtelen a természettel szemben, és hogy nincs teljes kontroll a természet erői felett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..