home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Minőségi itókák kavalkádja
Kónya-Kovács Otília
2024.04.19.
LXXIX. évf. 16. szám
Minőségi itókák kavalkádja

Muzslyán a borászbál minden alkalommal nagyon vonzó a közönségnek, az idén 260 vendéggel szervezte meg ezt a rendezvényét a helyi Szent Márton Borkedvelők Egyesülete. Rontó László, az egyesület elnöke szerint mivel mindenki tudja, hogy borban az igazság, valahol itt kell kutakodni a téma kapcsán.

— Kilencedik alkalommal szerveztük meg ezt a bált, az elején egy kicsit nehezen indult be, de utána gyorsan elkelt minden hely, aminek igazán örülünk. A zene és a jó hangulat felelőse a Joker együttes. Mi pedig, ahogy már megszokott, két bort, egy fehéret és egy vöröset kínálunk minden vendégnek — ezek azok a borok, amelyeket az egyesületünk tagjai közösen készítettek, és 30 mintás borkóstolóra is van alkalom, vagyis ki vannak rakva a boraink, és ezeket ízlelgethetik a vendégek.

* A Szent Márton Borkedvelők Egyesületének vannak-e megvalósításra váró tervei?

— Már régóta tervezgetjük a nagyobb pincék látogatását, és ezen a tavaszon, a bál után az lesz az egyik fő célunk, hogy itt a környéken, Karlócától Szabadkáig megszervezzünk egy-két utat, hogy meglássuk, megtapasztaljuk, hogyan készítik a borokat a nagyok. Tanulni szeretnénk, és jó borokat kóstolni.    

Közben azt is nyugtáztuk, hogy a Szent Márton Borkedvelők Egyesületének jelenleg mintegy 25 tagja van. Egyik közülük Dobó József, aki három borral érkezett a borkóstolóra.

— Hoztam egy cuvée-t, melyben valójában megtalálható a pölöskei muskotályos és a „zsupleányka”, a másik egy újbor, melyet most próbálok telepíteni, a Pannónia, a harmadik pedig az olaszrizling. A bálban a hangulat kiváló, de csakis ilyen lehet, amikor az emberek mindannyian jó borokat kóstolgatnak.

A borászfeleségek is kivették részüket a munkából, a terem szépítésén fáradoztak, mesélte Szabó Viktória, aki még hozzáfűzte, hogy a borászok általában minden kedden találkoznak, amikor egy kis borkóstolás közepette megbeszélik a folyó dolgokat, eszmecserét folytatnak, tervezgetik a jövőbeli munkát, társalognak. Nekik is kijár egy szabadnap.

Muzslyán immár második alkalommal szervezett pálinkafesztivált a helyi Őrangyal Pálinkakészítők Egyesülete. A cél ennél az egyesületnél is ugyanaz: hogy minőségi italokat állítsanak elő és fogyasszanak az emberek.

Ispánovity Karcsi, az egyesület elnöke arról számolt be, hogy összesen 243 mintájuk volt, 117 gazdától.

— Nyolc pálinkakategóriát alakítottunk ki, a végeredmény szerint pedig 101 aranyérmet, 110 ezüstérmet és 32 bronzérmet osztottunk ki. A zsűrizést 12 szakember végezte el, és valóban jó úton haladunk, hogy igazán jó párlatokat készítsenek az emberek.

Ispánovity Mónika, az egyik fő szervező kifejtette, örömmel tölti el, hogy amit el szerettek volna érni ezzel a nemzetközi pálinkafesztivállal, az teljesen megvalósult. Jó hangulatban kóstolgatják egymás pálinkáit, és megbeszélik, ki hogyan készíti, milyen praktikákat alkalmaz.

— Amíg tavaly csak 154 minta volt, az idén már jobb a felhozatal, és ami fontos számunkra, hogy nemzetközivé vált a fesztivál, hiszen Boszniából és Macedóniából is küldtek mintákat. A jövőről is sokat gondolkodtunk, mivel most zárt körű fesztiválról beszélhetünk, viszont azt szeretnénk, ha egész naposra kiterjeszthetnénk, és legyenek más tartalmak is, akár főzőversennyel is kibővíthetnénk, sőt még gyerekprogramokról is beszélgettünk.

A magyarcsernyei Szilágyi László két serleget is átvett a pálinkafesztiválon.

— Szőlő kategóriában enyém volt a legjobb pálinka, és a fesztiválon a második legjobb lett összesítésben. Pálinkakészítéssel már elég régóta foglalkozunk, elsősorban borászatunk van, és azon belül műveljük a pálinkafőzést. Főleg szőlőpálinkát készítünk, szőlőből tisztán, és törkölyt is. Aromásabb szőlőpálinkákat és rizlingféle pálinkákat is főzünk, továbbá körtepálinkát is, mellyel most nem jelentkeztünk a versenyre. Az embernek jólesik, amikor érmet nyer, mert az elismerés megerősíti, hogy érdemes ezzel foglalkozni, esetleg magasabb szintre emelni. Azt már mindenki tudja, hogy jó pálinkát csak jó gyümölcsből lehet készíteni, ezért arra is törekszünk, hogy jó minőségű gyümölcsöt termeljünk.

Végezetül álljon itt két dalszövegrészlet, az egyik a borról, a másik a pálinkáról szól.

„Illatos a nedve, mint kies mező,
És a bánat benne gyöngyöző.
Borban az igazság,
Borban a vigasz,
Borban a felejtés,
Borban a tavasz.”

(Kárpátia: Bordal)

*

„Az istenek könnycseppje gyógyír
Bánatra, örömre.
Én téged fogadlak egyszer majd
Gyermekként örökbe.
Egy kupica reggelire,
Abból bajod nem lehet,
A magyarnak csak ez adhat ihletet.”

(Magna Cum Laude: Pálinkadal)

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..