home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Minőségi bútorok, amerikai konyha
VARJÚ Sára
2013.02.13.
LXVIII. évf. 7. szám
Minőségi bútorok, amerikai konyha

Tető alá került az Európa Kollégium

   A vége felé közeledik Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt fontosságú beruházása, tető került az újvidéki Európa Kollégiumra. Az intézmény akár már ősztől fogadhatja a hallgatókat. A projektum összértéke, amelyet a Tartományi Nagyberuházási Alap finanszírozott, összesen 550 millió dinár, az anyaországi támogatás pedig körülbelül 1 millió euró.
Az építkezés már a belső munkálatoknál, a befejező szakasz előtt tart. Az Európa Alapítvány tagjai, a tartományi szervek és az MNT képviselői, valamint az újságírók is betekintést nyerhettek az épület pazar termeibe és jól felszerelt gyakorlótermeibe.
— A Vajdasági Magyar Szövetség támogatásával létrehoztuk az Európa Alapítványt, 2006-ban született meg a döntésünk, hogy magyar egyetemistaotthont építsünk Újvidéken és mára eljutottunk addig, hogy a tervek szerint június végéig befejezzük az épületet. Szeretnénk, ha egyetemistáink már őszre itt tanulhatnának — nyilatkozta Miavecz Béla, az Európa Alapítvány kuratóriumi elnöke az épület bemutatásakor, majd hangsúlyozta, hogy a tervek megvalósítása a Nagyberuházási Alap pénzfolyósításától függ. 250 millió dinár értékű számla még kifizetésre vár, a beruházás összértéke pedig eléri a 6 millió eurót.
— Folyamatban van a közbeszerzési pályáztatás a bútorzatra, arra törekszünk, hogy minden tartós és minőségi legyen. A diákszobákon kívül hat-nyolc tanári szobát, amerikai konyhát, közösségi termeket alakítottunk ki, ahol nyáron különféle programokat tudunk szervezni. A hallgatóknak emeletenként biztosítunk két-két, hűtőszekrénnyel ellátott teakonyhát, nem lesz szervezett étkeztetés ugyanis — magyarázta az alapítvány elnöke.
A bemutatón elmondták, hogy az épület nemcsak a diákok otthonául szolgál majd, hanem művelődési és oktatási rendezvények megtartására is alkalmas lesz. Az épület befogadóképessége több mint 450 személy.
Deli Andor tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár elmondta, hamarosan megérkezik az építkezés folytatásához szükséges pénz, 30–40 millió dinár.
— Júniusra befejeződik az építkezés, és megkezdődik az épület berendezése az MNT, illetve az anyaország által biztosított összegekből.
Lengyel László, az MNT felsőoktatási tanácsosa azt nyilatkozta, szeretné, ha a kollégium lakói nemcsak szállást kapnának ebben az intézményben, hanem olyan foglalkozások, kiegészítő tevékenységek részeseivé válnának itt, amelyekből önismereti tőkét kovácsolhatnak, amellyel az értékrendjüket fejleszthetik. Reményei szerint olyan ismereteket közvetít majd az intézmény, amilyeneket maga a felsőoktatás nem tud szolgáltatni, s hozzájárul a diákok továbbtanulásának sikerességéhez.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..