home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Miniszteri szintű egyeztetés Zentán a fejlesztésekről
Tóth Lívia
2023.06.06.
LXXVIII. évf. 22. szám
Miniszteri szintű egyeztetés Zentán a fejlesztésekről

Zentára látogatott Aleksandar Martinović, szerb államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter, aki Szakállas Zsolttal, a tartományi kormány alelnökével,oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkárral, valamint Czegledi Rudolf polgármesterrel és munkatársaival különböző tervezetekről, támogatásokról egyeztetett.

belpolA küldöttség megtekintette a városháza tornyát és a helyi Stevan Sremac Általános Iskolát. Az 1974-ben épült oktatási intézménynek 400 tanulója van, a tanítás két tannyelven, magyarul és szerbül folyik, a diákok nagyon jó eredményeket érnek el a különböző szintű versenyeken, beleértve a köztársasági megmérettetéseket is. Mivel az iskola épülete az elmúlt évtizedekben eléggé elhasználódott, szükséges a felújítása, amelyre a tervdokumentáció már elkészült. 

Aleksandar Martinović, államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter elmondta, a minisztérium és Zenta község együttműködése eddig is kiváló volt, számos projektet realizáltak közösen. A költségvetésből az idén és 2024-ben egy nagyon fontos zentai fejlesztést finanszíroznak, a szennyvízelvezető-hálózat kiépítésének a folytatását. 

–A Stevan Sremac Általános Iskolában a legszükségesebb munkálatok elvégzésére mintegy 250 millió dinárra lenne szükség, ugyanis a tornaterem kivételével, amelyet néhány éve újítottak fel, az intézmény többi része renoválásra szorul. Remélem, hogy találunk forrásokat erre a célra a köztársasági költségvetésben – hangsúlyozta a miniszter, aki arról is beszélt az újságíróknak, hogy Zenta az a hely, ahol a szerb kultúra több nagyja született, egyik közülük Stevan Sremac, valamint Jovan Đorđević, a szerb himnusz írója. Emellettkitért a zentai csata jelentőségére is, és hangsúlyozta, Magyarország és Szerbia kiemelkedő partnerségben és barátságban áll, amelyet a jövőben is folytatni kell.

Szakállas Zsolt, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár kiemelte, az oktatási titkárság minden évben pályázatot ír ki, amellyel segíti az iskolák felújítását, de ezek kisebb összegek. 

–Most egy olyan iskolában vagyunk, ahol ennél sokkal nagyobb beruházásra van szükség, valamint a köztársasági minisztérium és a helyi önkormányzat bevonására is, hogy együttes erővel találjunk megfelelő megoldást.   

Czegledi Rudolf polgármester elmondta, több olyan tervezetis megvalósulhat a község területén a minisztérium közbenjárásának köszönhetően, amely már több évtizede várat magára. Rámutatott, az idén két projekt van, amit a minisztérium támogat, az egyik a csatornahálózat építésének a folytatása, a másik pedig a Green Future Fesztivál megszervezése. Az iskola felújítása nem ennek a minisztériumnak a hatásköre, de segíthet hozzájutni a szükséges eszközökhöz. Megtudtuk, a következő évben tervezik a városháza további részeinek a külső felújítását,amelyhez a torony is hozzátartozik. 


A Pannon RTV és Horváth Zsolt felvételei 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..