home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Miniszter Úrnak jelentem
Orosz Ibolya
2014.11.19.
LXIX. évf. 47. szám

Vagy másfél éve fontolgatom, hogy elhagyom. Mert kálváriát járat velem valahányszor szükségem van rá. Kész idegbaj az egész, ez nem állapot, már nem bírom tovább. Elég volt, majd választok valaki mást. Aztán mégsem tettem meg. Most itt állok, leforrázva. Ő hagyott el engem. A választott orvosom.

Pedig nem jártam a nyakára. Nem is emlékszem, mikor találkoztunk utoljára személyesen. Csak a kötelező gyógyszereim, a recept kiírása miatt szoktam hívni az egészségházat. „Betegszabadságon van; nem dolgozik; nem tudjuk, mikor jön vissza; kérdés, hogy visszajön-e egyáltalán; nincs helyettese; majd a jövő héten derül ki, hogy ki helyettesíti; még semmit sem tudunk...” Ilyen és hasonló válaszokat adott a pultos nővér a rendelőben az elmúlt hónapban valahányszor időpontot kértem. Közben új nővérek jöttek — és mentek —, míg az egyikük idegesen ki nem fakadt: „Ne keresse már, felmondtak neki! Belgrád pedig nem engedélyezi, hogy másik orvost vegyünk fel a helyére, ugye tudja?!” Tudom. És megpróbáltam megtenni, amihez jogom van. Választani egy másik általános orvost. A másikat, ugyanabban az egészségházban. Majdnem rendőrért kiáltott, amikor bekopogtam hozzá (besurrantam), és megkérdeztem, elfogad-e. „Szó sem lehet róla! A saját betegeim ellátását sem győzöm” — mondta.

Elhiszem neki, és megértem — mi sorstársak vagyunk ebben az elviselhetetlen helyzetben, és nem ellenségek. Nincs harag. Aztán megkíséreltem egészségházat váltani. A kettő helyett egy orvosra maradt belvárosi után egy úgynevezett szomszédos szabadkai rendelőben próbáltam szerencsét — de megint alaposan „beválasztottam”. A Halasi úti intézményben ugyan három általános orvos dolgozik, mégis szükségállapot van: a polgárok petícióban követelik a negyedik orvos munkába állítását, mert jelenleg 3000 beteg jut egy doktorra. A szokásos 1500—2000 páciens helyett.

Akár felmondtak az orvosomnak, akár maga vette a kalapját és távozott, a történet szempontjából nem is fontos. Ami a lényeg: nem egyedül maradtam választott orvos nélkül. Hanem mi, legalább ezerötszázan. És ha nemcsak ezt az egy általános orvosi rendelőt veszem, hanem az összes szabadkait — ahol tizenhárom orvossal van kevesebb, mint kellene —, akkor nem ezerötszázan, hanem minimum tizenkilencezer-ötszázan vagyunk! Az egészségügyi miniszter beismeri, hogy baj van, azt mondja: „nem megfelelő az orvosválasztás rendszere.” Rendszer? Milyen rendszerről beszélhetünk az egészségügyi alapellátásban ott, ahol egyetlen községben több mint 20 000 ember maradt néhány hónap alatt a kezelőorvosa és a választás joga nélkül? Miniszter Úrnak jelentem: ez a rendszer összeomlott, romjaiban hever. Elviselhetetlen állapotok uralkodnak. És ez már nemcsak a leginkább érintett polgárok, a páciensek panasza, hanem maga a szabadkai központi intézmény vezetője is ezt állítja.

Az illetékes nyilatkozta (subotica.com), hogy decemberben pályázatot írtak ki 6 egészségügyi nővér és 4 orvos felvételére, akiket azokba az egészségházakba irányítanának, ahol a legégetőbb a káderhiány. A pályázatot vissza kellett vonni. Január 1-jével ugyanis a kormány létszámstopot hirdetett az egészségügyben is. Ennek a lépésnek drasztikus következményei lettek: az idén, október derekára az egészségügyi alapellátásban 22 nővérrel és 13 orvossal van kevesebb, mint kellene.

Az orvosok számának csökkenése azzal magyarázható, hogy zömük (10 doktor) nyugdíjba vonult, néhány hónap múlva pedig a helyzet még súlyosabbá válik: újabb 15 orvos vonul nyugállományba. Az egészségügyi nővérek? Nem a nyugdíjaztatás az oka a megfogyatkozásuknak. Ők fogták a munkakönyvüket — az áldatlan állapotok, a lehetetlen munkakörülmények, a megalázóan alacsony fizetések miatt —, és elmentek, külföldön vállaltak munkát.

Igaz — nyomban az egészségügyben dolgozók figyelmeztető sztrájkja után — az illetékesek közölték: Szabadka november 1-jével felveheti azt a tíz embert, akit még decemberben szeretett volna. De ez most már annyit ér, mint halottnak a csók. A korábbi megszorítások (a 60 000 dinár fölötti fizetést érintő levonás, a szolidaritási adó) ugyanis legföljebb az orvosokat érintették. A szerbiai parlament által elfogadott fizetéscsökkentés viszont már a nővérek harminc-egynéhányezer dináros béréből is elvesz. Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, mi következik.

„Felakaszthatnak, akkor sem tudok korábbi időpontot adni” — mondja kétségbeesetten, az idegösszeroppanás határán a nővér a rendelőben, és beír a nagykönyvbe: jöjjek a receptért 12 nap múlva. Lesz abból 15 is, gondolom magamban tehetetlenül. Mert akik előttem álltak, idegeskedtek, zúgolódtak, már másodszor vagy harmadszor jöttek a vényekért. Az egy szál magára maradt orvosnak nem volt ideje kiírni őket. A rendelő várótermében olyan feszült a hangulat, hogy megáll a kés a levegőben. Attól tartok, valakinek elborul az agya, és a tettlegességig fajulnak a dolgok.

Fogom a betegkönyvemet, és sietve távozom. A könyvecskémet kint, a kapualjban teszem a helyére. A dokumentum mellé, melyet (a fene tudja, miért) még ma is magammal hordok. „Nyilatkozat a választott orvos megválasztásáról és változtatásáról” — áll a papíron, melyet annak idején mind a ketten aláírtunk. A nyilatkozat 7 okot sorol fel arra, hogy milyen indokkal bonthatom fel a szerződésünket. Esetemben a megállapodást aláíró másik fél mind a 7 feltételt teljesítette — köztük van az is, hogy megszűnt a munkaviszonya. Ő hagyott el engem. Nekem meg papírom van róla, hogy jogom van mást választani helyette.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..