home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Miniatűr világ hűtőmágneseken
Szakáll Laura
2022.10.22.
LXXVII. évf. 42. szám
Miniatűr világ hűtőmágneseken

Konyhakredenc edényekkel, kenyérrel, sütemény, gyümölcs vagy más ennivaló — mindez egy hűtőmágnesen is elfér. A szabadkai Dijana Kis tanárként dolgozik, nyelveket tanít, emellett hűtőmágneseket, ékszereket, valamint más díszeket készít. Alkotásai különlegesek, élethűek.

Dijana azt mondja, nem könnyű úgy megalkotni egy aprócska újhagymát, egy szelet szalonnát vagy egy csésze kávét, hogy az olyan legyen, mint a valóságban. Főként az élelmiszerek ihletik meg, de a virágokat is nagyon szereti. Ékszerein gyakran látható rózsa vagy más növény, de a fülbevalói között is akadnak olyanok, amelyek nem hétköznapiak, nem szokványosak. Ilyen például a pizzaszelet formájú, de az édességek, sütemények is megjelennek a kiegészítőkön.


Fotók: Facebook/Dijana Kis

Aprócska tárgyaihoz süthető gyurmát használ. Az ötlettől a megvalósításig sok-sok türelemre van szükség, de Dijana nagyon élvezi az aprólékos, több fázisból álló munkafolyamatot. Még nem sok rendezvényen vett részt, de ha lehetősége lesz rá, megmutatja munkáit a nyilvánosságnak. Pillanatnyilag az interneten lehet megtekinteni a munkáit, melyek a közösségi oldalakon nagyon nagy népszerűségnek örvendenek. Mint mondja, az emberek már felismerik őt a rá jellemző motívumokról, stílusról.

— Több nyelvet is tanítok, és a munka mellé kerestem magamnak hobbit, elfoglaltságot. Megismerkedtem a süthető gyurmával, és 2008-ban elkezdtem ezzel az anyaggal játszani. Azért mondom, hogy kezdetben játszottam, mert az első elkészített tárgyaim gyerekes hatást keltettek. Eleinte kis figurákkal, emberkékkel próbálkoztam, majd idővel sokat fejlődtem. Tudni kell, hogy ebben nagyon sok munka és pénz is van, mert nem olcsó a gyurma és a többi kellék. Viszont nagyon jó érzés, amikor az ember valamit megvalósít az elképzelései, ötletei alapján. Ráadásul a munkáim tetszenek is az embereknek. Kellett néhány év, mire rájöttem, nekem a miniatűr világ tetszik leginkább, azon belül is különösen az ételek. Ez nagyon érdekes. Szeretem ezeket az apróságokat. Az ételeket a mágnesekhez és az ékszerekhez is használom. Szeretek utazni, s amikor vittem magammal ajándékot, sosem tudtam eldönteni, mi legyen az, ami tipikusan vajdasági vagy szerbiai, nem foglal sok helyet, és a repülőn is szállítható. Így született meg a hűtőmágnesek ötlete.

* Hogyan lesz ennyire élethű egy miniatűr étel, sütemény, zöldség vagy más?

— Sokat kell bajlódni, mire a színek olyanok lesznek, ahogyan elképzeltem őket. Keverem a színeket, többféle festéket is használok. Kis bútorokat is készítek, ezek is hűtőmágnesre kerülnek. Nagyon szeretem a virágokat, a rózsákat, így az ékszereknél főleg ezeket a motívumokat alkalmazom. A fülbevalóim sem szokványosak. A fiatalok szeretik, ha fagyi vagy pizza van rajtuk. Az ötletek folyamatosan jönnek, csak nagyon sokáig tart megcsinálni ezeket az apró dolgokat. Sokan azt gondolják, ez gyorsan megy, pedig nem, mert hosszú folyamatról van szó. Karácsonyi és húsvéti tárgyakat eddig nem nagyon gyártottam, de most készülök az ünnepekre, például karácsonyi fülbevalókkal. Szerintem ezek is nagyon érdekesek lesznek. Mindig igyekszem valami újdonságot kitalálni.

* Milyen fázisokon megy át egy hűtőmágnes, mire az ötlettől eljut a megvalósításig?

— Ha látok valamit, vagy eszembe jut egy étel, akkor átgondolom, hogyan tudnám megcsinálni. A kis deszkácskákat előre elkészítem, kivágom, ragasztgatom, festem. Miután ezzel megvagyok, következik a tányér vagy a többi elem. Mindent kiformázok a süthető gyurmából, minden pici részletet kidolgozok. Van folyékony süthető gyurma is, mellyel mindent egybe lehet ragasztani, és egy egésszé áll össze. Majd következik a sütés, aztán a festés, ha valamit ki akarok emelni, vagy a színét meg szeretném változtatni, majd a végén a lakkozás. Számomra ez a tevékenység nagyon megnyugtató. Jó érzés, ha valami olyan lesz, amilyennek szerettem volna. Az is ösztönöz, hogy most már az emberek felismerik a munkáimat, amikor látják valahol például a hűtőmágneseimet, már tudják, hogy azok az enyémek. Most már elmondhatom, ismert vagyok azok körében, akik ezt szeretik, akiket érdekel az ilyesmi. Az emberek nagyon meglepődnek, amikor meglátják a munkáim, csodálkoznak, mennyire aprócskák a mágnesek. Élőben sokkal kisebbek, mint ahogy az a fényképeken látszik. Már a család is megszokta, hogy mindig dolgozgatok, és ők is örülnek, amikor sikerül valami újat alkotnom.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..