home 2024. május 22., Júlia napja
Online előfizetés
Miniatűr betlehem Felsőhegyen
(vas)
2012.12.26.
LXVII. évf. 52. szám
Miniatűr betlehem Felsőhegyen

A tíz éve gyarapodó alkotást bárki megtekintheti — A betlehem kicsinyített mását, makettjét látogattuk meg Felsőhegyen. A körülbelül öt méter hosszú és másfél méter széles alkotást a nyugdíjas Farkas Péter készítette körülbelül tíz éven keresztül. Farkas Péter látogatásunkkor nem tartózkodott otthonában, látogatóba ment lányához Magyarországra, így felesége, Klára mesélte el nekünk a kis betlehem történetét.

— Éveken át Németországban dolgoztunk, és a férjem, a kemény munkája után szabad idejében úgy kapcsolódott ki, hogy a gyerekkorában használt lószerszámok kicsinyített mását kezdte el készíteni. A férjem parasztgyerek volt, nincs neki sok iskolája, így hozta a sors, de ennek köszönheti azt, hogy pontosan emlékszik a szerszámok legapróbb részletére is. Németországban sok ehhez hasonló makettel találkozott, ezért úgy döntött, hogy ő is nekilát egy ilyen betlehem elkészítéséhez — magyarázta Klára. — A lényeg az volt, hogy az összes részlet természetes anyagból készüljön. Az évek során egyre csak gyarapodott a betlehem, mindig új tartalommal bővült. Amikor elkészült, azon tanakodtunk, hogy hová is kerüljön, mert eléggé sok helyet foglal el. Az első gondolatunk az volt, hogy a ház hátsó épületébe helyezzük el, de később úgy döntöttünk, hogy egy egész szobát szentelünk neki benn a házban, hogy mindenki láthassa, akit érdekel — tette hozzá.
A házi betlehem elkészítése több mint tíz évbe telt, mert nagyon aprólékos munkával jár. A házikón található cserepek mindegyikét egyenként faragta ki a ház ura, amint a kerítés léceit is, sőt még áramot is vezetett a kis kunyhókba, hogy megvilágítsa a belső teret.
— Nekem nincs sok szerepem ebben a hobbiban, csak néha-néha leporolom a háztetőket és a juhász udvarát. A fűként szolgáló mohát pedig rendszeresen permetezem, hogy sokáig zöldelljen — mosolyodott el Klára.
— Hozzánk bárki eljöhet megnézni a kis betlehemet, a napokban például óvodásokat láttunk vendégül, nagyon illedelmesen viselkedtek. Örülünk, ha megmutathatjuk a férjem remekét, melyet a lányainkra és az unokáinkra hagyunk majd — mondta Klára. 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..