home 2024. március 01., Albin napja
Online előfizetés
Mindig legyen nálad törülköző
Szerda Zsófi
2023.05.11.
LXXVIII. évf. 19. szám
Mindig legyen nálad törülköző

„Fontos és közismert tény, hogy a látszat olykor csal. Például a Földön az ember mindig szentül hitte, hogy intelligensebb a delfinnél, mivel oly sok mindent elért: feltalálta a kereket, New Yorkot, a háborút, egyebeket, mialatt a delfinek csak vidáman lubickoltak. A delfinek ezzel szemben azt hitték, hogy sokkal intelligensebbek az embernél — pontosan a fenti okok miatt.”

Az idézet Douglas Adams tollából származik. Adams Cambridge-ben született 1952. március 11-én, és nagyon fiatalon, negyvenkilenc évesen halt meg. Ötéves volt, amikor szülei elváltak, és ő a lánytestvérével meg az anyjával egy essexi állatmenhelyre költözött, melyet a nagyszülők működtettek. Ez az időszak nagy hatással volt rá, az állatok intelligenciája visszatérő téma a regényeiben. Tanulmányait a cambridge-i St John’s College-ban folytatta, ahol a Cambridge Footlights klub is működött, egy meghívásos drámakör. Számos híresség volt tagja, olyanok, mint Emma Thompson, Hugh Laurie, illetve Graham Chapman és John Cleese, a Monty Python csoport illusztris tagjai. Adams nagy vágya volt, hogy ő is tag legyen. A színészkedéssel hamar felhagyott, s az írásra koncentrált. Az egyetem elvégzése után Graham Chapman felfigyelt sajátos humorára, és szárnyai alá vette, majd neki hála Adams több Monty Python-jelenetet is írt, néhányban ő maga is felbukkant. Rádiós munkái is voltak, a The Burkiss Way-szkeccsek és a The News Huddlines, de ezekből nehezen tudott megélni, így más munkákat is elvállalt: volt kórházi mindenes, istállóépítő, csirkeól-takarító, majd egy gazdag katari családnál biztonsági őr is.

A ’70-es évek végén kezdett fellendülni karrierje, amikor találkozott a rádiós Simon Brett-tel, akivel közösen találtak ki egy sci-fi-paródiát, melyet később folytatásokban le is adtak a rádióban, ez lett a Galaxis útikalauz stopposoknak. A népszerű anekdota szerint az ötlet akkor született, amikor Adams részegen és rosszkedvűen feküdt egy innsbrucki mezőn. Az Európa útikalauz stopposoknak egy lopott példányával stoppolta éppen körbe a kontinenst, és az jutott eszébe, írhatna valaki egy ilyen útikönyvet a galaxishoz is. Végül ő maga meg is írta 1979 és 1992 között az ötrészes trilógiát, mely hatalmas sikert aratott. Kultuszművé vált, és több szállóige forrásává, mint a Mi az élet értelme? kérdésre adott válasz, hogy 42, illetve a jótanács, mely szerint Ne ess pánikba, és mindig legyen nálad a törölköződ! A műből 1981-ben televíziós sorozat, 1984-ben számítógépes játék, 1993 és 1996 között képregény, 2005-ben pedig mozifilm is készült, ennek forgatókönyvírója és egyik producere maga Adams volt.

Galaxis kötetei mellett hasonlóan nagy sikert aratott második sci-fi-trilógiája is, a Dirk Gently-történetek (Dirk Gently holisztikus nyomozóirodájaA lélek hosszú, sötét teadélutánja, A kétség lazaca), melynek első részéből tévésorozat is készült.

Adams elkötelezett környezetvédő volt, többször járt Afrikában és Dél-Amerikában, hogy veszélyeztetett állatfajok megmentésében segédkezzen, az Utoljára látható című könyvére volt a legbüszkébb, melyben Madagaszkár szigetének védett állatairól olvashatunk. Élénken érdeklődött a technológiai újítások iránt is. Már 1983-ban volt e-mail-címe, 1984-ben ő vásárolta Anglia első Macintosh számítógépét, két évvel a Wikipédia indulása előtt létrehozta az első, közösségi elven alapuló tudásbankot, és több számítógépes játék fejlesztésében is részt vett.

Adams 2001. május 11-én, negyvenkilenc éves korában szívinfarktusban hunyt el a kaliforniai Santa Barbarában. A The Guardianben megjelent nekrológjában Richard Dawkins, a neves evolúcióbiológus korunk egyik legszellemesebb emberének nevezte. Barátai, tisztelői minden év május 25-én megrendezik a törölközőnapot, amikor egész nap egy törölközőt cipelnek magukkal.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..