home 2024. június 24., Iván napja
Online előfizetés
Mindig Isten közelében
Tóth Lívia
2024.01.10.
LXXIX. évf. 2. szám
Mindig Isten közelében

Egyházaskéren a katolikus temetőben emléktáblát avattak Msgr. Bogdán József (1956—2023) papi káplán, a Szeged—csanádi székeskáptalan tiszteletbeli kanonokja, papköltő, a falu első, helyben lakó plébánosa tiszteletére.

Bogdán atya másfél évtizeden keresztül látta el nemcsak Egyházaskér, hanem a környező kis települések híveinek a lelki gondozását is. Tizenöt verseskötete — közöttük egy horvát nyelven —, irodalmi dokumentumkötete, szociográfiai munkái jelentek meg, valamint a kultúraszervező tevékenysége is jelentős. 1997-ben dr. Bányai Jánossal szervezte meg Egyházaskéren az első Kálmány Lajos-emléknapot, amikor a jeles néprajzkutató és mesemondó, Borbély Lajos emléktáblája is a helyi templom falára került, Oroszlámoson megalapította a szintén Kálmány Lajos nevét viselő könyvtárat és művelődési egyesületet.  


Az egyházaskéri templom

A főhajtásra és megemlékezésre számos barátja és tisztelője jött el. Varga Ákos, a helyi közösség elnöke hangsúlyozta, az atyát sajnos már nem tudják köszönteni január 12-én, a születésnapján, de megpróbálják teljesíteni az utolsó kívánságát, ha nem is egészen úgy, ahogyan az többször is elhangzott.

— A tavaly nyáron elhunyt és Nagybecskereken eltemetett Bogdán atya nagyon szerette volna, hogy örök nyugvóhelye Egyházaskéren legyen. Ez sajnos nem valósulhatott meg, de mi, falubeliek ezzel az emléktáblával kívánunk méltón tisztelegni az emléke előtt. Hálánk jele is ez a kitartó munkájáért, melyet megmaradásunkért és a közösségért végzett. Költeményei révén a Kárpát-medence magyarsága is megismerhette ezeket az apró, Aranka-közi szórványtelepüléseket.

— Az emléktáblán látható versidézet az embert állítja elénk, az esendőt, a szép után vágyót, a folyton önmagába botlót. A nagyon messziről induló, de mindig Isten közelében élő embert. Akármilyen nehéz életútja is volt, mindig kitartott Isten mellett, és hű maradt hozzá. Sok bántást és bánatot kellett elviselnie, de lelkéből mégis csak jót tudott előhozni — emelte ki Molnár Rózsa, a 2023 szeptemberében megalakult Ft. Bogdán József Emlékbizottság elnöke.


Molnár Rózsa

A temetőben fellépett a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület asszonykórusa és Dobróka Erna versmondó, az emléktáblát ft. Erős Mihály atya áldotta meg és szentelte fel, majd a jelenlévők elhelyezték a kegyelet és a tisztelet virágait, koszorúit.

Az emléknap programja az Ifjúsági Otthon nagytermében folytatódott. Msgr. Bogdán József irodalmi munkásságáért megkapta a Szenteleky Kornél és a Herceg János Irodalmi Díjat, valamint a Magyar Művészetért Alapítvány Ex Libris Díját, 2017-ben pedig két kitüntetést érdemelt ki, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét és a Magyar Örökség díjat.

Dudás Károly író, publicista, a VMMSZ tiszteletbeli elnöke — ugyancsak Magyar Örökség díjas — az utóbbi elismerés átvételére írt méltatását olvasta fel, melyben az atyának a déli végeken folytatott lelkipásztori és irodalmi tevékenységét így jellemezte:

— S ebben az emberpróbáló küzdelemben sohasem a küzdelmet vívó pap és költő volt a legfontosabb, hanem a felettünk őrködő Mindenható Isten mellett mindig a megmaradás legperemén létező közösség, amelyből vétetett, és amelyet az isteni gondviselés őrá bízott. […] Vándorlásai, papi építkezése, közösségőrző munkája közben megírta embernek való nagy verseit az avantgárd bűvöletében leledző irodalmi Vajdaságban, amelyeket nemcsak mondani kell és lehet, hanem olvasni is érdemes, s eszünkbe és szívünkbe vésni sorait. A Fohász a déli végeken című költeménye dr. Szöllősy Vágó László megzenésítésében a délvidéki magyarság, különösen pedig szórványmagyarságunk himnusza lett. Aztán, amikor ránk szakadt az ég, sötét fellegként egészen beborított bennünket 2004. december 5-e szégyene, kiszakadt belőle az Anyám, Magyarország, a legszívbemarkolóbb költemény az egész Kárpát-medencében, amelyben helyettünk is mondta, értünk is mondta, amit akkor mondani kellett és lehetett.


Dudás Károly

Molnár Rózsa Bogdán József életének meghatározó eseményeit, állomásait idézte fel, majd a költeményeiből hangzott el válogatás a felsőhegyi Fodor Sára és Molnár Gábor Tamara, az egyházaskéri Vízhányó Dorina, a zentai Sóti Luca, a majdányi Dobróka Hunor, az oroszlámosi Szorcsik Hanna, a törökkanizsai Mihók Denisz, valamint Oláj Ibolya és Nagy Ilonka előadásában. Fellépett az oroszlámosi Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület Pántlika néptánccsoportja, a Tiszagyöngye ME kórusa pedig az atyára emlékezve az Eresz alatt fecskefészek című dalt énekelte el.

Az eseményt magánszemélyek közreműködésével és támogatásával Egyházaskér Helyi Közössége Tanácsa, a Gyöngyvirág Női Egyesület, a Ft. Bogdán József Emlékbizottság, a Verbicai Tavaszi Fokhagyma Egyesület és a Banaticum Kutatóközpont szervezte.


Az emléktáblát Varga Ákos és Takács Szabina, Egyházaskér HK elnöke és alelnöke leplezte le


A Pántlika néptánccsoport

A Tiszagyöngye ME asszonykórusa

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..