home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Mindent a HPV-ről (2.)
Balázs Szilvia
2024.02.12.
LXXIX. évf. 6. szám
Mindent a HPV-ről (2.)

Tünetmentes lehet, de halálos veszélyt hordoz magában

A humán papillomavírus a legtöbb ember számára nem okoz gondot, a szervezet egymaga is képes legyőzni a fertőzést. Ez azonban nem mindig van így. A HPV a rákos megbetegedések egy jelentős hányadáért tehető felelőssé. Létezik vakcina ellene, de az elmúlt években egyre nagyobb teret hódító oltásellenes kampány miatt csak kevesen igénylik.


Dr. Nebojša Bohucki (A Pannon RTV felvételei)

Előző számunkban megismerhették a Sremska Mitrovica-i Nedić család történetét. A családfő, Darko tavaly augusztusban veszítette el harmincöt éves feleségét, két kisfia édesanyját méhnyakrák miatt. Nataša több mint öt éven át vívott kőkemény csatát a betegséggel, mely lassan legyőzte a szervezetét. Darko azt mondja: biztos, hogy minden másként alakult volna, ha a felesége gyermekkorában megkapja a HPV elleni védőoltást, az azonban akkoriban még elérhetetlen volt nálunk. A fiainál viszont nem akarja elkövetni ezt a hibát, ezért az idősebb, a kilencéves gyermek már megkapta a vakcina első adagját. Darko úgy gondolja, ez nemcsak a fiának nyújt védelmet, hanem a jövendőbeli partnereinek is, hogy nekik ne kelljen átélniük azt a kálváriát, amelyet Nataša kénytelen volt.

Dr. Nebojša Bohucki, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakembere többször is hangsúlyozta már az oltások felvételének fontosságát, mert például a HPV ellen más „fegyver” nem létezik. A szexuális úton terjedő betegségek közül ez az egyik leggyakoribb, és sajnos még az óvszer használata sem garantálja a fertőzés kivédését.

— Csak az immunitás nyújt biztos védelmet, ezt pedig a vakcina képes kialakítani a szervezetben — mondja a szakember. — A védőoltást egy ausztrál tudós dolgozta ki, így ott is alkalmazták először, 2006—2007-ben. A HPV négy típusa (6, 11, 16, 18) ellen védtek azok a vakcinák, és ezek azok a típusok, amelyek a rákos megbetegedésekért, illetve a nagy méretű, csúnya bőrelváltozások, szemölcsök kialakulásáért felelősek. Az oltás elterjedt a világban, és időközben kilenckomponensűvé „bővült”, azaz a HPV kilenc típusa ellen nyújt biztos védelmet. Érdekesség, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tagországainak kétharmada használja ezt a védőoltást, körülbelül 130 ország. Szerbia sajnos igen későn kapcsolódott be ebbe, csak tavaly, de mindjárt a legjobb oltást, a kilenckomponensűt igényeltük, mely a legdrágább is, és a kilenc—tizenkilenc éves polgárok ingyenesen kaphatják meg. Ez tíz generációt érint, ami nagyon fontos, mert más országokban csak a tizenhárom—tizennégy éveseknek adják be, esetleg az egy-két évvel idősebbeknek vagy fiatalabbaknak. Ezzel valóban dicsekedhetünk, hiszen rajtunk kívül csak Hollandiában lehetséges ilyen széles korosztály számára a vakcina igénylése, Hollandiában kilenc- és huszonhat éves kor között lehet kérni. A beadandó adagok száma a kortól függ: a kilenc- és tizenöt éves kor közötti gyermekek esetében elegendő két dózis, féléves különbséggel. A betöltött tizenötödik életév felettiek már három adagot kell hogy kapjanak: az ún. nulladik adagot, majd körülbelül egy hónap múlva a következőt, és további hat hónap után a harmadikat. Eddig több mint 500 millió adagot adtak be a védőoltásból világszerte, és a rendelkezésre álló adatok alapján elmondható, hogy a vakcina életfogytig tartó védelmet nyújt a HPV ellen.

A vírussal mindenki kapcsolatba kerül

A védőoltás felvétele azért is fontos, mert a HPV kivédhetetlen, szinte biztos, hogy mindenki elkapja az élete során.

— A szexuálisan aktívak közül senki sem kerülheti el a fertőzést — figyelmeztet az epidemiológus. — Olyannyira elterjedt vírusról van szó, hogy előbb vagy utóbb mindenki biztosan kapcsolatba kerül vele. Csak keveseknél idéz elő tüneteket, és előfordul, hogy olyan helyen okoz elváltozást, amely anatómiailag megközelíthetetlen. A nőgyógyászati vizsgálat során kiszűrhető, de például a torokban vagy az anális régióban rejtve marad. Viszont a rákos elváltozás, melyet előidézhet, nagyon is valódi, ráadásul nem csak a kiindulás helyén, hiszen gyakran már csak a metasztázisok kialakulása után derül rá fény, és ilyenkor nagyon nehéz gyógyítani vagy egyáltalán kezelni. Szerbiában évente körülbelül 1000 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, és mintegy 500-an halnak bele a betegségbe. Európában sajnos a vezető helyen állunk ebből a szempontból. Azt hiszem, nem szükséges több indok arra, miért kellene beoltatnunk a gyermekeinket HPV ellen.

Minél fiatalabb korban kapja meg a gyerek a vakcinát, annál jobb immunválaszra lehet számítani, és mindenképp fontos, hogy még az első szexuális együttlétek előtt felvegye az egyén a védőoltást. Ki kell emelnem, hogy a fertőzés ettől függetlenül továbbra is jelen lesz, létezni fog, a vakcinák által azonban az erre visszavezethető rákos megbetegedések okozta halálesetek elkerülhetőek. A tizenöt éves kor alattiak szülői beleegyezéssel vehetik fel a védőoltást, a tizenöt évesnél idősebbek számára a szülő beleegyezése sem szükséges. Rengeteg tévhit kering a világhálón az összes létező védőoltással kapcsolatban. Ezek valóban tévhitek. A HPV elleni védőoltásnak nincsenek mellékhatásai, legfeljebb a szúrás helye pirosodhat be, esetleg megdagadhat egy picit, és enyhe hőemelkedés is jelentkezhet, de semmi más. A védőoltás NEM okoz halált és rákot — hiszen éppen azért fejlesztették ki, hogy a rákos elváltozás megelőzésében segítsen. NEM okoz sterilitást sem. A vakcina maga nem tartalmazza a vírus genetikai anyagát. Világszerte körülbelül 600 000 nőnél diagnosztizálnak HPV okozta méhnyakrákot, és körülbelül 70 000 férfi betegszik meg a vírus okozta rákban — itt megemlíteném a nyelőcső vagy a nemi szervek rákos elváltozásait. Önmagában ezek az adatok elegendőek ahhoz, hogy az ember beoltassa a gyermekét, megkímélve ezzel a daganatos elváltozások okozta szenvedéstől — hallottuk a szakembertől.

A HPV felelős csaknem az összes méhnyakrákos esetért, illetve gyakori okozója a külső nemi szervek, a végbélnyílás és a középgarat egyes rákos megbetegedéseinek. És hogy a védőoltás miért nyújt biztos védelmet a fertőzéssel szemben? A HPV a hámsejteket fertőzi meg, a véráramba nem kerül be, így az immunrendszert nem aktivizálja kellőképpen. Vagyis a természetes fertőzés után újra és újra el lehet kapni akár ugyanazt a HPV-típust is. Ezzel ellentétben az oltások beadása után a fertőzés kivédéséhez elegendő ellenanyagszint és tartós védelem alakulhat ki, akár életfogytig tartóan is.

Kapcsolódó cikkek
Gyógyír
Mindent a HPV-ről (1.)
2024.02.05.
LXXIX. évf. 5. szám
Tünetmentes lehet, de halálos veszélyt hordoz magában
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..