home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Mindennapi kenyerünkért mondjunk imát
Balázs Szilvia
2022.08.14.
LXXVII. évf. 32. szám
Mindennapi kenyerünkért mondjunk imát

Javában tart a betakarítás, sorra szervezik az aratóünnepségeket, melyek központi eseménye mindig a hálaadó szentmise.

Szabadkán elsősorban a bunyevác és a horvát Dužijanca ismert: hónapokig tartó programsorozattal ünneplik azt, hogy a következő évben is kerül majd friss kenyér az asztalra. A központi ünnepség keretében népviseletbe öltözött fiatalok, művelődési egyesületek szakcsoportjai vonulnak fel a város főbb utcáin, és az istentisztelet után az újbúzából készült, a szentmise keretében megáldott kenyeret átadják a polgármesternek.

Mindemellett Vajdaság más, elsősorban magyarlakta településein is tartanak aratóünnepségeket. A Magyar Néprajzi Lexikonban a következők szerepelnek:

„A mezőgazdasági hagyománykörnek az egész magyar nyelvterületen ismeretes, látványos közösségi jellegű szokása. Első emlékei a középkorig nyúlnak vissza. Az aratóünnepnek különböző változatai ismeretesek, főbb mozzanataiban azonban országosan megegyezik. Az aratás befejezése után a részesaratók búzakalászból, mezei virágból aratókoszorút kötöttek, ritkábban búzababát és ünnepélyes menetben a földesúr, tiszttartó vagy a gazda elé vitték. A vendégség rendszerint tánccal fejeződött be. A tánccal egybekötött aratószokás egy 1901-es miniszteri felhívás után vált általánossá, főleg nagybirtokos vidékeken. Az egyénileg arató gazda nem rendezett ünnepséget, de a kalákás vagy részesaratásnál rendszerint kalákatánc (taposóbál), kepebál (Felvidék) fejezte be az aratást, amelyet gyakran a tarlón tartottak meg. A gazda a munkásokat itallal — gyakran étellel is — megvendégelte.”

Látható tehát, hogy őseink nagy gondot fordítottak arra, hogy az egész éves munka terméséért hálát adjanak énekkel, tánccal, lakomával. Most, ezekben az aszállyal (is) sújtott, vészterhes időkben, amikor szinte minden napra jut egy-egy (vagy akár több) tűzeset is, amikor sokszor csak a tűzoltók áldozatos munkájának köszönhetően marad meg a búza, mert körös-körül leég a tarló, különösen hálásnak kell lennünk azért, hogy jut az asztalunkra kenyér. Friss búzából, ropogósan, kemény héjú, puha bélű kenyeret majszolnak ilyenkor a gyerekek az aratóünnepségeken, zsírral, vajjal, tejföllel kenik meg, és paprikával meghintve, vöröshagymával, fokhagymával fogyasztják el, miközben a felnőttek imával is megköszönik, hogy két kezük munkája ismét gyümölcsöt hozott. Az elsivatagosodás sajnos nálunk is megkezdődött, vannak területek, ahol hetek óta egy csepp eső sem esett: rég nem volt olyan rossz a kukoricatermés, mint amilyenre az idén lehet számítani. Ezért különös jelentőséget kaptak az idén az aratóünnepségek, a hívek több templomban imádkoztak közösen Isten segítségéért, esőért és jó, de legalábbis elegendő termésért. A napraforgó és a kukorica szempontjából most már sajnos késő, viszont imára kulcsolhatjuk kezünket a jövő évi termésért. Térdet hajtva mondjunk köszönetet, hogy lesz kenyerünk, bármilyen küzdelmes, hosszú tél elé nézünk is, lesz betevőnk.

„Kenyér vagyok, mindennapi kenyér,

Ha tollat fogok: kenyeret szelek.

Kellek, tudom. Kellek nap-nap után,

Kellek, tudom. De nem vagyok hiú,

Lehet magára hiú a kenyér?

Csak boldog lehet, hogy megérte ezt.

Kellek: ezt megérteni egyszerű,

És — nincs tovább.

 

Az álmom néha kemény, keserű,

Kérges, barna, mint sokszor a kenyér,

De benne van az újrakezdés magja,

De benne van a harchoz új erő, —

De benne van az élet.”

 

(Reményik Sándor: Mindennapi kenyér — részlet)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..