home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Mindenkit ünnepi hangulatba hoz
Fehér Márta
2023.12.14.
LXXVIII. évf. 50. szám
Mindenkit ünnepi hangulatba hoz

December első felében kihagyhatatlan, sajátosan kanizsai rendezvény: meghitt, felhőtlen, ahol megannyi csodálatos pillanat várja a látogatókat. Természetesen az idén is bekukkantottunk, remekül éreztük magukat, és néhány jóleső programról ezúttal is beszámolunk.

Ha karácsony, akkor sok-sok mese. Gyerek és felnőtt szájtátva varázsolódik el. Nagymama mesélését ezúttal is élvezhettük, Mácsai Mónika előadásában. A hivatalosan nyolc éve, ám a valóságban immár két évtizede működő adai Jancsi Bohóc Bábszínháza Egyesület pedig A Mikulás csizmáját, valamint a megunhatatlan klasszikust, a közkívánatra újra és újra repertoárra tűzött Piroska és a farkas című bábjáték sok állat szereplős változatát hozta el.

— Általában óvodáskorú gyermekeknek szóló bábjátékokat játszunk, évszaknak, ünnepnek megfelelő állat szereplősöket, melyek megérintik a kicsiket, közel állnak hozzájuk, melyekkel azonosulni tudnak, és el tudják varázsolni őket — részt tudnak venni a mesében, segíteni a szereplőket, együtt kísérni az útjukat. Az a tapasztalat, hogy a felnőttek, a gyerekeket kísérő szülők, nagyszülők is tágra nyílt szemekkel figyelik az előadást, ugyanúgy beleélik magukat a történetbe. Mi pedig gyakran többet is kapunk, mint amennyit adunk. Élményileg is, mert annyira szépen reagálnak a gyerekek — áradozik Mészáros Enikő, az egyesület elnöke.

S ha mesés káprázat, akkor nem maradhat ki a felsorolásból a Tisza Néptáncegyesület táncosainak és zenészeinek betlehemes játéka sem. Akárcsak a diákok rendhagyó karácsonyi műsora, mely harmadik éve elmaradhatatlan, népszerű része az adventi vásár első napjának kora estéjén. Ezúttal Ady Endre Kis, karácsonyi énekének egyik sora volt a címadó: „Tegnap harangoztak, / Holnap harangoznak, / Holnap után az angyalok / Gyémánt-havat hoznak.” A kicsikkel Molnár Sátai Adrienn, az elsősök tanító nénije és Gulyás Ágnes, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola zenetanárnője gyakorolt, valamint Cseszkó Körmöci Erika is csatlakozott hozzájuk a harmadikosaival. 

Mindig az volt a célunk, hogy minél több gyerek részt tudjon venni ezekben az előadásokban, mert kevés a lehetőség év közben, hogy megnyilvánuljanak, szerepeljenek. Az idei műsort nagyon egyszerűre terveztük. A kórus készített három-négy dalt, és ezek közé rövidke, kis jeleneteket ültettünk. Az Ady-vers egy részletével kezdtünk, majd az énekkar is előadta megzenésített formában, a harmadikosok egy kis, angyalos köszöntővel álltak a közönség elé, ezt egy angyalos dal követte, aztán a barátságról énekeltünk karácsony kapcsán, az elsősök pedig eljátszották, hogy négy kislány kap egy ajándékot, melynek nagyon örülnek, és ezt erőszakkal meg akarják szerezni tőlük a fiúk, összevesznek, amit egy idézet oldott fel a Barátság című dalból. A fellépést közös énekkel zártuk. A gyerekek nagyon lelkesek voltak, minden évben szívesen vesznek részt a műsorban. A közönség tele örömmel fogadja minden színre lépésünket.

Ha karácsonyvárás, mindig rengeteg zene. Az adventi vásárban mutatkozott be Magyarkanizsán először a Les Filles óbecsei lányzenekar, pop-, rock- és bluesrepertoárjával egyre ismertebb és mind közkedveltebb Vajdaság-szerte. A kézművesek és a látogatók többsége addig haza sem megy, amíg a gyönyörű dallamok szólnak a háttérben. A Jingle Jazz — azaz a Jerasz Viktória (ének), Jerasz Kornél (gitár, ének) és Czipra Márton (basszusgitár) — együttes a rendezvény közkedvelt, visszatérő fellépője, tagjai a dalok szárnyán teremtenek ünnepi hangulatot. Viktória elmondta, az öccsével gyermekkoruk óta együtt zenélnek, előbb csak otthon, a karácsonyfa mellett, családi körben csinálták, majd arra az elhatározásra jutottak, hogy a környékbeli közönséggel is megosztják ezt a hangulatot.

— Hatodik-hetedik alkalommal zenéltünk a magyarkanizsai adventi vásárban, ezzel indul nálunk az adventi készülődés, mondhatni, ez hozza meg a karácsonyi hangulatot minden december elején. Nagyon hangulatos a rendezvény, szép a kézművesárusok kínálatának sokasága a feldíszített házikókban, az ünnepi kivilágításban. A hangulat magával ragadó, az emberek iszogatják a forralt bort, falatoznak mellé, megnézhetik a kézművestermékeket, szól a karácsonyi zene, mindennek a közösségformáló ereje csodálatos.

S ha advent, akkor ízek, zamatok, illetve minden, ami méz, a Nektár Méhészegyesület jóvoltából. Az adventi vásár mindkét napján mézes krémest, hókiflit kínáltak a jelenlevőknek a szervezők — a süteménykóstoló ennek az önkormányzati rendezvénynek a kedves, visszatérő szokása. Bodnár Ivett, a szervező Magyarkanizsa önkormányzati Helló Kanizsa Turisztikai Információs Központ koordinátora szerint ezúttal is kellemes élményekkel gazdagodott mindenki.

— Nagyon pozitív volt számomra, hogy a hideg, hűvös idő ellenére tömeges volt a látogatottság az adventi vásár mindkét napján. Az új dolgokat az emberek befogadták, a gyerekek nagyon élvezték az állatsimogatót, akárcsak a nagymama meséit szombaton. A bábszínház pedig mindig kedvenc. Örömteli volt a szívemnek látni, hogy a rendezvény iránt óriási a fogadókészség Magyarkanizsán. Nemcsak községbeliek látogatnak ki, hanem a környező településekről is jönnek, Szabadkáról, Zentáról, vagy akár a gyógyfürdő vendégeit is idevonzotta a hangulat, a program. Minden évben igyekszünk a gasztronómiai kínálat szempontjából azokat a finomságokat hozni, amelyek az ünnepre jellemzőek, vagy legalábbis az ünnep közeledtével szívesen fogyasztják a látogatók. A kürtőskalács szüntelenül híres, illetve közkedvelt a vásáron, és természetesen a forralt bor meg a forró csoki, melyeket ebben a hidegben előszeretettel fogyasztanak. Nagyon figyelünk arra, hogy a községbeli diákoknak, zeneiskolásoknak teret adjunk gyönyörű szép, adventre hangolódó műsorral, énekkel, színjátékkal, s a községbeli néptáncosainkat is fel szoktuk kérni egy kis betlehemi játékra, mely az idén is megvalósult. A zenei kínálat mellett olyan gyerekprogramokkal kedveskedünk, mint amilyen például a Kanizsai Karácsonyi Kukucskáló Kvízünk, melynek során izgalmas, érdekes feladatok révén fedezhetik fel a gyerekek kisvárosunkat. Ezúttal is tömeges volt a kézműves-foglalkozásunk, mivel Elzával tudtak a gyerekek kézműveskedni, karácsonyi képeslapokat készítettek. Ezenfelül gyertyaöntésre is volt lehetőség, ismét megtelt gyerekekkel a Helló Kanizsa Turisztikai Információs Iroda, minden asztalnál kisebb tömeg alakult ki.

Népszerű volt a XIII. Magyarkanizsai Mikulás-futás is — a legkreatívabban beöltözött mikulást a Bro’s Gym egy hónapos edzőtermi bérlettel ajándékozta meg.

Fotók: Puskás Károly és Dukai Dávid / A Helló Kanizsa felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..