home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Mindenkire jó hatással vannak
Kónya-Kovács Otília
2022.01.24.
LXXVII. évf. 3. szám
Mindenkire jó hatással vannak

A társasjátékok fiataloknak és időseknek egyaránt kellemes kikapcsolódást nyújtanak. Kialakul a közös élmény, a versenyszellem, megérezhető a győzelem íze, megtanulható a kudarc elviselése, a szabályok betartása, valamint a kreatív gondolkodás is előtérbe kerül. És ami a legfontosabb: a résztvevők minőségi időt töltenek el együtt.

A DICE Társasjáték-kedvelők Klubja már egy ideje aktívan tevékenykedik Muzslyán. Úgy kezdődött, hogy Juhász Valentin és párja, Krisztina négy évvel ezelőtt kezdtek ismerkedni az olyan társasjátékokkal, mint a Rizikó és a Monopoly, majd idővel a barátaikat, keresztkomáikat, Borki Tomit és Kornéliát is „megfertőzték” ezzel a hobbival. Négyen kezdtek bele a társasjátékozásba és azok gyűjtésébe.


Juhászék és Borkiék

— Együtt játszottunk, majd szerettük volna másokkal is megosztani ezt a hobbit. Először a közeli barátokat kezdtük bevonni, ami nem volt egyszerű feladat, amikor ugyanis azt mondtuk, gyertek el hozzánk társasjátékozni, akkor szabadkozni kezdtek, hogy ők nem gyerekek. Mindaddig így vélekedtek, amíg egyszer le nem ültünk játszani, utána már maguk kérdezték, mikor lesz a következő alkalom. Eleinte nálunk, a konyhában ültünk asztalhoz, majd amikor ott kicsinek bizonyult a hely, átmentünk a nappaliba, aztán amikor az sem volt elég, úgy döntöttünk, nyílt napokat rendezünk. Azóta a Muzslai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület termeiben játszunk. Minden hónap első vasárnapján találkozunk, kivéve, ha ünnep van, mert akkor másik időpontot találunk. Abban reménykedünk, hogy egyre több érdeklődő lesz, és akár minden második vagy minden vasárnap is megszervezhetnénk a társasjátékos délutánjainkat, estjeinket.

Az érdeklődők számára felső korhatár nincs, viszont húztak egy alsót, mely tizenhárom-tizennégy év. Erre azért van szükség, mert ezek a játékok nem egyszerűek, némelyek akár három-négy órán át is tartanak. Ez viszont a kisgyerekeknek megterhelő lehet, nem tudnak ennyi ideig figyelni, nem értenek meg minden mozzanatot.

— Persze vannak rövidebb-hosszabb játékaink, olyanok, amelyekhez csak néhány játékos kell, és olyanok is, amelyekhez nagyobb csapatok szükségesek. A fiatalságot, a tinédzsereket is próbáljuk megcélozni, hogy egy kicsit a szociális fejlődésükön is „dolgozzanak”, mert eléggé elidegenedtünk, amihez a járvány is hozzájárult. Össze szeretnénk hozni őket, hogy szemtől szembe kommunikáljanak, ne csak a számítógép előtt üljenek. Az utóbbi sem rossz, mert én is számítógépezek, de azért jó, ha összejövünk néha. Persze az idősebb korosztályt is szívesen várjuk a délutánjainkra. Szerintem a társasjáték nem korosztályhoz kötött, aki egyszer eljött, az vagy megszereti, vagy nem jön többet, itt nincs középút. Történt már olyan, hogy tíz-, tizenöt, huszonöt-harmincöt évesek ültek egy asztalnál, egy játéknál, és tökéletesen megvoltak együtt. Elmondható tehát, hogy a korosztályok között lebontja a falakat.

Borki Kornélia szerint ez a foglalatosság nagyon jó kikapcsolódásnak bizonyult, mivel manapság nem járnak el bulizni, viszont szeretnek együtt játszani, és hétvégenként jókat társasoznak.

— A társaság nagyon fontos az ember számára. Egészségügyi dolgozó vagyok, és nemrég olvastam egy kutatásról, melyben kimutatták, hogy a demencia, az Alzheimer-kór ellen milyen jók a társasjátékok. Mindenkit buzdítanék arra, hogy a mentális egészsége érdekében társasozzon. Több mint negyven játék van a tulajdonunkban, és mindegyiket kedveljük. Most éppen egy újnak a kipróbálása van folyamatban, a Formula—1-esé, melyet nemrég kapott ajándékba a férjem, és ezúttal ennek a bemutatója, népszerűsítése lesz — mesélte Kornélia, aki még hozzáfűzte, a kisebb gyerekeknek is tartogatnak játékokat, így legközelebb őket hívják meg, hogy jöjjenek el a szüleikkel egy kis kikapcsolódásra. A tervek szerint február első vasárnapján a gyerekek lesznek a középpontban, 16 órakor várják őket, de természetesen az idősebbeket is szívesen látják köreikben.

Rózsa Ervin az internetes játékokkal kezdte, általuk ismerte meg Valentint, és amikor társasozni hívták, gondolkodás nélkül jött, mert ilyen kikapcsolódásból csak jó élményekkel lehet távozni.

— Az elsők között ott voltam, már évek óta együtt játszunk. Számítógépes játékokkal kezdtük, és aztán jöttek ezek. Megkedveltem ezt az időtöltést, hiszen összeülünk, barátkozunk, beszélgetünk, szóval nemcsak maga a játék, hanem a barátság, a barátkozás is nagyon fontos. Most már úgy vagyok vele, fontos, hogy lássam is a másik felet, találkozzak az emberekkel, ami a számítógép előtt ülve nem lehetséges. Én nagyon készültem erre a délutánra, mert valami újat próbáltunk ki. Nagyon szeretem a Forma—1-et, és már vártam ezt a napot. Jómagam huszonhat éves vagyok, és ha végigpillantunk a jelen levő tagokon, megállapíthatjuk, hogy az átlagéletkor is körülbelül ennyi.

Csordás Tamás, az egyik visszatérő játékos azt is elmondta, fontos, hogy ezek a társasok magyar nyelvűek.

— Jót szórakozunk, megtanulunk valami újat, amit eddig nem játszottunk, tehát mindenképp jó kis időtöltés. Most éppen a Nottingham Bíráját játsszuk, itt rá kell jönni, hogy az a bizonyos személy, akivel beszélsz, füllent-e, vagy igazat mond. Nagy kedvencem még a Splendor, mely egy gyémántos játék, és kell egy kis matematika is hozzá. Persze a „játékvezető” mindig elmondja a szabályokat, a bevezetőt, és utána könnyen belejövünk.

A DICE Társasjáték-kedvelők Klubjának összejöveteleire távolabbról is szoktak jönni vendégek, így már Torontálvásárhelyről és Belgrádból is érkeztek társasozók, akik szintén hasznos időtöltésre vágynak.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..