home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mindenki rájuk figyelt
KREKITY Olga
2009.05.20.
LXIV. évf. 20. szám
Mindenki rájuk figyelt

Az együgyű csizmadia a Figurások, azaz a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola tanulóinak előadásában - Molnár József felvételeiBácsfeketehegyen Gyermekszínjátszó Találkozó zajlott két napon át
Az 1. számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola tanulói Mess Attila rendezésében a Car...

Az együgyű csizmadia a Figurások, azaz a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola tanulóinak előadásában - Molnár József felvételei

Bácsfeketehegyen Gyermekszínjátszó Találkozó zajlott két napon át

Az 1. számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola tanulói Mess Attila rendezésében a Carpe Diem című színdarabbal vendégszerepeltek a találkozón

Zomborból jött a farkas, no meg a Piroska, Gazsiék Bácskossutfalváról, Pókanyó és Pókapó Horgosról érkezett, a makrancos lány természetesen szabadkai volt... Fehérlófia egyenesen Ludasról vágtatott a helyszínre, az együgyű csizmadia Csantavérről, a dagasztók Szilágyiról keveredtek közénk... Katinka és Julinka a nagybecskereki, Csontos Szigfrid a bezdáni, Tamás kocsis a bácsfeketehegyi, a gyufaárus kislány viszont a gunarasi csapathoz tartozott... A doroszlóiaktól illemtant, az adaiaktól nevelési módszert tanultunk, a lendvaiak két kis angyalát pedig arról hallottuk tanakodni: vajon a szeretet vagy a félelem irányítja-e az embert... A jószívű farkas története sem maradt el ezen a napon, a kúlai Zazi, Gali, Gubacs, Gabó és a többiek pedig az első szerelem erőpróbáló bonyodalmairól meséltek.... ,,Senki sem figyel rám' - mondták a noszai hingások, a szabadkai népkörösök pedig fából költöttek vaskarikát... Hát lehet, hogy kifelejtettem valakit, na de ilyen is megtörténhet ekkora zűrzavarban, mint amilyen most a fejemben kavarog. Jó, akinek semmire sincs gondja, de nekem most meg kell írnom benyomásaimat a II. Gyermekszínjátszó Találkozóról, amelyet május 9-én és 10-én tartottak meg Bácsfeketehegyen a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság szervezésében. Együttműködő partnereik voltak: a Magyar Drámapedagógiai Társaság (Budapest), a Feketics ME, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, valamint a nyírbátori Kulturális Központ. Azt, hogy két nap alatt 19 településről 21 csapat bemutatkozhatott 254 gyermekszínésszel és 23 rendezővel, illetve hogy létrejöhetett ez a fesztivál, több támogatónak köszönhető: a Szekeres László Alapítványnak, Kishegyes község önkormányzatának, a Nemzeti Civil Alapnak és a tartományi jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkárságnak.

A háromtagú értékelő-elemző bizottság: Hajós Zsuzsa, Sereglei András és Mess Attila

Noha a találkozó nem volt versenyjellegű, a szervezőtől, Lódi Andreától megtudtuk, hogy azért minden előadást egy háromtagú szakmai bizottság véleményezett: a ,,hajóskapitány' a budapesti Hajós Zsuzsa drámapedagógus, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ színész-drámatanára és rendezője volt. ,,Segédtisztjei a fedélzeten' pedig a budapesti Sereglei András drámapedagógus, a Káva Kulturális Központ színész-drámatanára és Mess Attila, a szabadkai Népszínház színésze és a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet munkatársa, gyermekszínjátszó-rendezője.
Szóval azért - mint minden játékban - itt is a végén került elő az adu, az ütőkártya: a legjobb két előadás ugyanis lehetőséget kapott arra, hogy Vajdaságot képviselje két rangos nemzetközi gyermekszínjátszó találkozón. És akkor, hogy ne csűrjem-csavarjam tovább a szót, rögtön elárulom, kik is azok a szerencsések. Debrecenben, a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó zárórendezvényén a nagybecskereki és a muzslyai anyanyelvápoló csoport 6-9 éves színjátszói vehetnek majd részt (a Nagybecskereki Oktatási Központ Játszók nevű csapata), akik Lukács Gabriella rendezésében a Katinka és Julinka című színdarabjukat mutatják be, mely a Holle anyó című Grimm-mese alapján készült. A csapat tagjai: Bodó Ákos, Ozvald Adrián, Jaksa Csaba, Lukács Áron, Pejački Tijana, Markó Laura, Szabó Andrea, Kovács Emese, Huszta Anabella, Karl Dávid, Mezei Rozália, Tóth Róbert, Lackó Inesz, Petrovity Viktória, Kovács Imola, Lukács Anna.
Nyírbátorba, a Határtalan Gyerekszínjátszó Fesztiválra a Benedek Elek meséje nyomán készült Tamás kocsist bemutató Mazsola csoport utazhat, vagyis a bácsfeketehegyi Feketics ME kisszínészei, akikkel Lódi Andrea rendező dolgozott. A csapat tagjai: Farkas Szintia, Ficze Árpád, Göncöl Boglárka, Nyírádi Sándor, Perlaki Adriána, Perlaki Enikő, Szarka Áron, Tóth Erzsébet és Török Noémi.
Azt, hogy nagyon jó hangulatban sok-sok kiváló előadást láthattunk, gondolom, el sem kell mondanom. Számomra az volt a legszebb látvány és a legnagyobb öröm, hogy a csoportok mennyire szurkoltak társaiknak - még ha azok riválisok voltak is -, és hogy végigizgulták az összes előadást éppúgy, mint a sajátjukat. Aztán a bácskossuthfalvi nagyszerű játékvezető mesterek segítségével együtt mókáztak, lazítottak...
Végül is leszögezhetem: ha ezen a csaknem 300 fiatalon múlna színházaink jövője, bátran mernék remélni is a jóban. Amilyen magabiztosan mozogtak a színpadon, amilyen erősen sugallták jelenlétükkel, hogy hisznek is abban, amit csinálnak és mondanak, ahogyan bevontak bennünket biztonságot sugárzó játszóterükbe... hát az nagy élmény volt ebben a kietlen, lelkileg sivár világunkban. Köszönöm, hogy együtt lehettem veletek!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..