home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Mindenki nyertes lehetne
FÖLDI Márta
2014.12.17.
LXIX. évf. 51. szám
Mindenki nyertes lehetne

Senki sem vesztes? Mik az új játékszabályok? Mi a jóllét titka? — Sokan a régi játékot ismerik, amikor az egyik fél nyer, a másik fél veszít. Pedig egy játéknak akár minden részvevője lehet nyertes, például az együttműködésben.

Ez az emberi társadalomban is megvalósítható, ha mindenki változtat a gondolkodásmódján, és a jólét helyett a jóllét felé veszi az irányt. Több fordulatra van szükség hozzáállásunkban: kötelezettségek vállalására, pozitív kapcsolatokra, értelmes életcélokra, sikeres teljesítményre stb.

Azzal például valamennyien csak nyernénk, ha mindenki dolgozna, aki dolgozni akar. Mindenkinek jó lenne, ha sikeresek lennének a vállalkozóink. Nyernénk, ha az alacsony adókat már mindenki megfizetné. Nyernénk, ha a felsőoktatást a munkaerőpiac igényei szerint alakítanánk át. Mindenki nyerne, ha az esetleges uniós pénzeket jól használnánk fel. Rendbe kerülnének az állam pénzügyei, mert mindenkinek jó a csökkenő államadósság és a stabil költségvetés.

A játékban és az üzletben az a legfontosabb, hogy jó asztalhoz üljünk le, jó terméket válasszunk. A modern üzleti világban már nem szükséges annyi közvetítés, inkább közvetlenül áll kapcsolatban a szállító és a vevő, a befektető és a fejlesztéséhez pénzt felvevő személy. Egyszerűbb és gyorsabb világban élünk, az interneten keresztül folyik a kereskedelem. Nem elég a jó terméket, szolgáltatást olcsón kínálni, legyen az egy különleges, szinte fogalommá vált termék vagy szolgáltatás. A „márkanév” fontos, ezért magunknak is formálnunk kell a rólunk alakuló képet.

Mindig fel kell készülni a legrosszabbra. Nem a legkevésbé kockázatosat kell választani, hanem az értéket. Ha valaki gyenge, mutasson erőt. Hosszú távú célokat kell kitűzni. Tudjuk, hogy a tartósan magas gazdasági növekedés, a termelékenység emelkedése, az innovációra épülő versenyképesség erősödése, a teljes foglalkoztatás lassú folyamat, de a vége számít, nem az, hogy közben mit veszítünk vagy nyerünk.

Soha ne csaljunk, se játékban, se üzletben! Hosszú távon a csaló nem nyerhet. Legyünk szokatlanok, különbözzünk másoktól. Legyünk barátságosak bármiben utazunk is, mert kicsi a világ. Ha megtaláljuk azt, amit szenvedéllyel építünk, ha kialakul a csapat, mellyel dolgozunk, akkor tevékenykedjünk vidáman, szeressük a változást, alkossunk újat, akarjunk növekedni és többet tudni, nyíltan kommunikáljunk, érjünk el többet kevesebből, legyünk elszántak, de szerények. Az átütő siker mindig kiváló csapatmunka eredménye, ahol minden csapattag igen tehetséges valamiben, ami kellett a sikerhez. A csapattagoknak nem a pénz vagy a karrier számít, hanem a vállalkozás.

Így érhetjük el azt, amit Gandhi: „Először legyintenek rád, később nevetnek rajtad, majd harcolnak ellened, míg végül győzöl.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..