home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mindenki jól jár
Fehér Márta
2020.02.14.
LXXV. évf. 7. szám
Mindenki jól jár

Egyre több nyugdíjas dolgozik — 800 euró lesz a gázbekötés — Bizonyítania kell-e a dolgozónak, hogy nem teleportált a munkahelyére?

Egyre több nyugdíjas dolgozik

Az elmúlt években folyamatosan nő a munkát vállaló nyugdíjasok száma. Tíz évvel ezelőtt mintegy 60 000-en voltak aktívak, jelenleg pedig, nem hivatalos adatok szerint, több mint negyedmillióan. Sokan közülük feketén dolgoznak. Olyan vállalkozóból is egyre több van, aki nyugdíjas korában is folytatja a munkát. A jelenséget a munkavállalói és munkáltatói szükséglet is indokolja. A nyugdíjasok nem tudnak megélni a jövedelmükből, vagy gyermekeiket segítik a pluszpénzből. A munkaadók pedig egyre nehezebben tudnak munkaerőt találni, ez több iparágazatra is jellemző, s mivel a fiatalok jobbára képzetlenek és tapasztalatlanok, inkább megkérik a nyugdíjba vonuló alkalmazottjukat, hogy maradjon vagy időnként besegítsen. A kisebb városokat jobban sújtja ez a gond, hiszen lakosságuk a nagyobb központokba költözik. A feketemunka sem kifizetődő, hiszen egy munkahelyi baleset gyógyítása sokkal többe kerül, ha valaki nincs bejelentve — magyarázza egy szakértő. A nyugdíjasok többsége házmesteri, gépjárművezetői és kisiparosi munkákat vállal, de egyre többen dolgoznak építkezéseken is, az állványokra felmerészkedve. A Szerbiai Építőipari Kamara adatai szerint az országban legalább 30 000 építőmunkásra van szükség, ezeken a helyeken keresettek a nyugdíjasok. Nehéz jó, tapasztalt mérnököt és mestert találni — hangsúlyozza a szakértő. Az idősek nem alkalmasak nehéz fizikai munkára, ezért segédmunkások cipelik az anyagokat, a nyugdíjasok pedig csempéznek, asztalosmunkát végeznek, festenek-mázolnak, vagy éppen parkettát fektetnek le, és gyakran nagyobb fizetést kapnak, mint fiatalabb kollégáik. (Novosti)

 


Szalai Attila felvétele

800 euró lesz a gázbekötés

A szerbiai háztartások számára legfeljebb 800 euróba kerülhet a gázhálózatra való csatlakozás — Aleksandar Vučić államfő nyilatkozta ezt egy ćuprijai férfi kérdésére válaszolva a Facebookon. A polgár arra panaszkodott, hogy ez a beruházás számára majdnem 3000 euróba kerülne, Vučić viszont azt tanácsolta neki, hogy ne fogadja el ezt az árat. A szerbiai gázszolgáltató költségei 6-700 eurót tesznek ki, a csatlakozás további 50-100 euró lehet, tehát nem kerülhet többe, mint 800 euró. Egyeztetünk az önkormányzatokkal, hogy a felesleges illetékeket szüntessék meg, a Srbijagasszal pedig tárgyalni fogunk, hogy tegye lehetővé az ötéves futamidejű törlesztést — írta Vučić. Hozzátette, számításai szerint a havi törlesztőrészlet 10-12 euró lenne. Az államfő arra kérte a polgárokat, vezessék be minél többen otthonukba a gázt, hiszen Szerbiának elegendő mennyiség áll majd rendelkezésére, a gáz pedig egyre fontosabb lesz az ipar és a háztartások számára is. (Tanjug, Politika)

 

Bizonyítania kell-e a dolgozónak, hogy nem teleportált a munkahelyére?

Megosztotta a közvéleményt, hogy a munkavállalóknak számlával kell bizonyítaniuk a munkahelyre való utazásuk költségeit, így végül az igazságügyi szakszervezet a bírósághoz fordult, hogy az fogalmazza meg álláspontját. A szakszervezet szerint ugyanis a digitalizáció korában felesleges útiköltségszámlákat gyűjteni és őrizgetni. Kiszámolták: ha minden foglalkoztatott havonta csak egy számlát nyújt be, akkor az a szakszervezethez tartozók esetében évente 228 000 papírt tesz ki. Szerintük egyértelmű, hogy a dolgozó nem teleportálta magát a munkahelyére, tehát bizonyosan akadtak költségei. Egyetlen előírás, törvény vagy más jogi aktus nem írja elő, hogy a munkavállalónak igazolnia kell az útiköltségét. A pénzügyminisztérium a január 1-jén hatályba lépett számviteli törvényre hivatkozik, és hangsúlyozza, bizony, megfelelő számlákkal kell igazolni a költségeket, ezeket pedig el kell könyvelni. A munkaügyi minisztérium röviden és velősen fogalmazott: számára a pénzügyminisztérium véleménye a mérvadó. A NALED, azaz a Nemzeti Helyi Gazdaságfejlesztési Ügynökség szerint jelentősen növekednek a cégek adminisztrációs költségei, 150 foglalkoztatott esetében évi 2,3 millióval számolnak. Azok a munkaadók, akik nem tesznek eleget az útiköltségszámla-gyűjtést előíró törvénynek, akár 3 millió dináros pénzbírsággal sújthatóak. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..