home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Mindenki egyedi és megismételhetetlen
Kónya-Kovács Otília
2013.01.23.
LXVIII. évf. 4. szám
Mindenki egyedi és megismételhetetlen

A hétvégén megkezdődött a XII. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat

Tizenkét éve szervezik meg sikeresen a Tordai Művelődési Napokat. A rendezvénysorozat évről évre megmozgatja a kis bánáti falu apraját-nagyját. Ilyenkor, télvíz idején jobban ráérnek az emberek, és felpezsdül a kulturális élet a településen.

Az ünnepség rendezvényeinek sorát a tordai Petőfi Sándor MME előcsarnokában megnyílt kiállítás vezette be a tavaly első alkalommal megtartott begaszentgyörgyi művésztelep alkotóinak munkáiból. Ugyanott a magyarittabéi Lódi József csendéleteivel, a tamásfalvi születésű Ljubiša Savić pedig az üvegpalackokba zárt alkotásaival mutatkozott be. Az összeállítást Szarka Edit, a Begaszentgyörgyi Közművelődési Intézmény igazgatója méltatta, majd Színia Bodnár Erika gondolatait idézte: „Az isteni szikra mindenkiben megjelenhet, ahány ember, annyiféleképpen. Emiatt minden ember lehet művész, és egyetlen ember sem helyettesíthető másikkal, mert mindenki egyedi és megismételhetetlen.”
Ezt követően a művelődési egyesület nagytermében teltház előtt kezdődött meg a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat, amelyen elsőként Csíkos Dániel szavalata hangzott el. Az egybegyűlteket Dobai János, a tordai helyi közösség tanácselnöke üdvözölte, majd Juhász Attila tartományi művelődési segédtitkár mondott ünnepi köszöntőt.

— A közös magyar kultúránk és a művelődés az, ami közösséget formál és teremt. Ami megőriz és felemel. Ami megvéd minden helyzetben. (…) Szeretném megköszönni a tordai, a pacséri, a balástyai és újszentesi művelődési egyesületek tagjainak a ma esti fellépésüket, köszönöm, hogy őrzik kultúránkat, hogy napra építkeznek, teremtenek, és továbbviszik, hagyományozzák nemzeti kultúránkat — mondta egyebek között Juhász Attila.

A Tordai Művelődési Napokat hivatalosan Dušan Milićev, Begaszentgyörgy község elnöke nyitotta meg, majd reményét fejezet ki, hogy a rendezvénysorozat sok vidámságban és kellemes élményben részesíti közönségét. 
A programban a pacséri testvértelepülés műkedvelői közül fellépett a férfi- és az asszonykórus, az újszentesiek modern és népi tánccal meg egy dallal mutatkoztak be, a balástyaiak pedig délalföldi, moldvai, válaszúti és somogyi tánccal. Az est keretében a bácsfeketehegyi Kormos Irén versmondó is fellépett. A házigazdák közül Rice Rebeka és Csőke Anikó énekszámokkal szerepelt, Nyerges Ármin egy jelenetet adott elő, a néptánccsoport nagyecsedi és szatmári táncokkal szerzett örömet a közönségnek, de nagy tapsot kapott a cigánytánc és a mambó is.

A rendezvénysorozat folytatásában hétről hétre gazdag program várja az érdeklődőket, a művelődési műsorokon, színielőadásokon és könyvbemutatókon kívül szakelőadásokat meg táncmulatságot is szerveznek. Mint minden évben, az idei rendezvénysorozat is a Tordai esttel zárul. A március 17-ei eseményen a házigazdákon kívül a románia Aranyostorda és a magyarországi Bihartorda testvértelepülések műkedvelői vesznek részt.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..