home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mindenki Tánca a VM4K-ban
Szakáll Laura
2022.08.05.
LXXVII. évf. 31. szám
Mindenki Tánca a VM4K-ban

A tánc került a VM4K legújabb táborának középpontjába. Ezúttal a kamaszokat, a tizenkét és tizenhét év közötti fiatalokat várták a szervezők a Mindenki Tánca elnevezésű foglalkozásokra. A koreográfiák elsajátítása mellett a színpadi jelenlétre is nagy figyelmet fordítottak.

A táborba többségében olyan fiatalok jelentkeztek, akik egyébként is táncolnak valamely vajdasági művelődési egyesületben, intézményben, de olyan résztvevő is akadt, aki most kapott kedvet ehhez a mozgásformához, és azért jelentkezett, hogy jobban megismerkedjen a tájegységek koreográfiáival, zenéivel. A tapasztalt táncosok azt mondják, a táborban elsajátítottakat az ősztől a próbákon tudják hasznosítani.

A tizenöt éves Arnold Réka, a szabadkai Talentum táncegyüttesének tagja már tizenegy éve táncol.

— A tánc az életem része. Minél több táborba próbálok eljutni, és amikor megláttam ezt, nem hagyhattam ki. Új táncokat tudunk tanulni, most jobbágytelkit és felcsíkit tanulunk. Nekem a tánc főleg a szabadságot jelképezi, önmagamat adhatom, bulizni is lehet. Nagyon szeretek kalotaszegizni, a mezőségi táncokat is kedvelem. A próbákon is mindig bulihangulat van. Bemelegítéssel szoktunk kezdeni, majd belelendülünk a próbába, elsajátítjuk a táncokat, elkészítjük a koreográfiát, mellyel majd később fellépünk. Sokat utazunk. Évente tíz-tizenöt fellépésünk van Szerbiában és Magyarországon. Menő dolog néptáncolni, én nagyon szeretem. A tánc közösséggé kovácsol bennünket, sokat beszélgetünk, megismerjük egymást.

A szervezők arra törekedtek, hogy a néptánc mellett a fiatalok más műfajokkal is megismerkedjenek. Táncszínházi elemekkel is ötvözik a különféle tájegységek koreográfiáit — mondja Szakács Tamás szervező, néptáncoktató.

— Nem csak a néptánccal foglalkozunk. A néptánc köré különféle mozgásformák, stílusok épülnek. Úgy éreztük, itt Vajdaságban a néptáncos gyerekek, illetve a fiatalok, akik a mozgással foglalkoznak, nem minden esetben tudnak a testükkel olyan szinten bánni, hogy az a színpadi jelenlétüket is tükrözze, igazából a tábor azért jött létre, hogy nyilván több táncstílussal is ismerkedjenek, de a színpadi jelenlétre nagy hangsúlyt helyezünk. Ezt úgy kell elképzelni, hogy délelőtt és délután két néptáncos-foglalkozás van, az egyiket Patyerek Csaba és Patyerek-Fodor Nóra tartja, a másikat Szakál Nikolett és jómagam. Emellé mindennap egy más táncstílussal ismerkednek meg a gyerekek más oktató által. A fiatalok 90 százaléka néptáncos. 17 résztvevő van, 2 nem néptáncos, de ők is veszik a lapot, tudnak velünk haladni. Akarják, és ez a lényeg. Jó lesz.

Az egyhetes tábor július 25-én kezdődött és 30-án ért véget. Az utolsó napon egy összeállítással készültek a résztvevők. Bemutatták a szülőknek és az érdeklődőknek mindazt, amit a foglalkozások alkalmával sajátítottak el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..