home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Mindenhol jó csak otthon nem?!
Gyurkovics Virág
2014.05.14.
LXIX. évf. 20. szám
Mindenhol jó csak otthon nem?!

Központi témává lett a „menni vagy maradni” kérdés a vajdasági magyar közösségben. Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy mind többen döntenek a szülőföld elhagyása mellett. A jelenségre reflektálva a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) Közigazgatási Hivatala Mindenhol jó csak otthon nem?! címmel esszépályázatot hirdetett meg ösztöndíjasai körében.

A mintegy 1100 egyetemistát megszólító felhívásra reagálva csaknem félszázan érezték úgy, hogy fontos papírra vetniük gondolataikat. A 48 beérkezett pályamunkát egy háromtagú bizottság értékelte. A három legjobb, valamint a különdíjas és a publikálásra javasolt munkákért járó díjakat csütörtökön adták át Szabadkán a Magyar Ház földszinti tanácstermében.

A megjelenteket dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke üdvözölte. Dr. Korhecz emlékeztetett: az MNT-ösztöndíj mottója, hogy az érvényesülésben, a haladásban és a fejlődésben a legfontosabb eszközök a tudás, a készségek és a diploma. Erre építették az elmúlt négy év tevékenységét is. Az ösztöndíjprogram immár 1100 egyetemistát támogat a továbbtanulásban. Ezekre a hallgatókra úgy tekintenek, mint közösségre, szellemi kollégiumra, melyben olyan emberek gyűltek össze, akik közös értékekben hisznek. Ezeknek a fiataloknak a körében kialakulhat egyfajta szolidaritás mind egymás, mind a közösség irányába.

Az MNT elnöke szerint divatjelenséggel állunk szemben, amikor olyan vélekedést hallunk, hogy a szülőföld élhetetlen, és csak a kivándorlásban van perspektíva. Ez a kérdés sokkal árnyaltabb annál, semmint hogy csak fekete és fehér legyen. Az esszépályázat éppen ezekre az árnyalatokra szerette volna felhívni a figyelmet. A Mindenhol jó csak otthon nem?! témára olyan munkákat vártak, amelyek kritikai gondolkodásról, a kérdés több szempontból történő megvilágításáról tanúskodnak.

A pályamunkákat háromtagú bizottság értékelte: Kókai Péter, az MNT tájékoztatási bizottságának alelnöke, dr. Zsoldos Ferenc, az MNT alelnöke, valamint dr. Lengyel László, az MNT felsőoktatási ügyekkel megbízott tanácsosa. Dr. Lengyel összegzésében kiemelte: sokrétű és sokatmondó bölcsességre utal az az eszköztár, amely a fiatalokban rejlik. A pályamunkák színvonala bizonyítja, hogy érdemes volt életre hívni a komplex ösztöndíjprogramot, illetve ez ad számukra újult erőt a munka folytatásához.

Az esszépályázat legjobb munkájának szerzője Csáki Edina. A második díjat Berényi Bernadetta, a harmadikat pedig Kiss Anita érdemelte ki. Különdíjat Cindel Beáta kapott, Szávai Attila munkáját pedig publikálásra javasolta a zsűri.

A díjakat Dr. Várady Tibor akadémikus, az MNT tagja adta át a díjazottaknak. A „menni vagy maradni” kérdésre reagálva Dr. Várady elmondta, az amerikai tartózkodására mindig is egyértelműen epizódként, nem pedig sorsként tekintett. Az ott-tartózkodása idején azonban számos olyan személlyel találkozott, akinek sors volt. Ezek az emberek állandó lelkesedéssel hangsúlyozták, hogy milyen jól érzik magukat Amerikában, de egy üveg bor után hamar kiderült, hogy a lelkesedés csupán védekező mechanizmus a részükről, amellyel a honvágyukat próbálták elűzni. Érdekes a szembesülés ezzel a képlettel, és fontos volna tudatosítani, hogy a külföldön való lét a sorsnak egy választható — de ami még fontosabb, leválasztható — része, hangsúlyozta Várady. A pályamunkákkal kapcsolatban hozzátette: az esszék nemcsak az érzelmeket, hanem egyúttal azt is megmutatják, hogy hol tartunk. Ez pedig azért fontos, mert ha tudjuk, látjuk és érezzük, hogy hol tartunk, akkor azt is tudjuk, hogy merre kell lépnünk. Ilyen szempontból ezek az esszék nagyon jelentősek, hiszen iránymutatók is.

A díjátadó ünnepségen közreműködtek a Szabadkai Zeneiskola diákjai, Mészáros Brigitta és Juszkán Viktor, valamint Basity Gréta, aki ez alkalomból Illyés Gyula Mariska hazát választ című prózájának részletét mondta el. 

Tekintse meg a cikkhez kapcsolódó KÉPGALÉRIÁT is!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..