home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Mindenhol — a 30 éves Faust legújabb lemeze
Zvekán Péter
2021.12.17.
LXXVI. évf. 49. szám
Mindenhol — a 30 éves Faust legújabb lemeze

A Faust zenekar Szabadkán alakult meg 1990-ben. Felvetődik a kérdés, hogy akkor mégis hogyan ünneplik az idén fennállásuk 30. évét. A válasz sokakhoz hasonlóan náluk is az, hogy a tavalyi évet nem számolják. Ez alatt az idő alatt több tagcsere is történt, ám az énekes maradt. Jelenleg a csapatot a 2001-ben csatlakozó Tóth Attila (dobos/zeneszerző), a 2014-ben érkező Alexandar Fehér (billentyűs), a négy éve hozzájuk tartozó Csányi Róbert (gitáros), a mindössze másfél éve velük játszó Milošević Dragan (basszusgitáros) és az állandó tag, Cindrity Tibor (énekes/szövegíró) alkotja. Az idén jelent meg legújabb, Mindenhol című lemezük, melyen magyar nyelven énekelnek. Ezt azért hangsúlyozom, mert vannak lemezeik szerb és angol nyelvű dalokkal is. Az új korong és az újdonságok kapcsán a zenekar frontemberével, Cindrity Tiborral beszélgettem.

* Az új lemez hangzásban mennyire lett más az előzőekhez képest?

— A régi anyagokkal összehasonlítva ez most sokkal könnyebben emészthető. Nem szeretném a rockon belül külön kategorizálni, egyszerűen olyan, amit szerintem még az is meghallgat, és még élvezni is tud, aki nem feltétlenül tartozik a rockzenét kedvelők közé.

* Mi a lemez fő tematikája?

— Régen is volt arra példa, hogy az ember húsz-harminc éves korában összecsomagol, és elindul egy másik országba szerencsét próbálni — jómagam is voltam Angliában és Franciaországban —, de az igazi otthona sosem fog változni. Van is egy olyan szövegrészlet, amely nagyon jól mutatja, mire gondolok: „Itt van az otthonom, itt voltam pimasz kölyök, / összetört a világom, de ígérem, hogy visszajövök!” A lényeg, hogy bármerre jársz, az otthon az mindig az otthon marad, és ez az a gondolat, amely átjárja az egész lemezt.

* Az új anyag már egy új kiadónál jelent meg?

— A legutóbbi magyar korongunk a Hammer Recordsnál jött ki, az új viszont a Grund Recordsnál. Egyszerűen azért, mert hangzásban már nem vagyunk annyira kemények, mint régen, így a régi kiadó már csak emiatt sem jöhetett szóba. Talán jobban megértitek a választásunkat, ha elmondom, mellettünk olyan zenekarok és előadók vannak a Grundhoz szerződve, mint Bródy János, a P. Mobile, az Ismerős Arcok vagy az Omega. Nekünk hatalmas megtiszteltetés, hogy ez a kiadó jelentette meg az új lemezünket.

* Igaz, hogy a Mahasz Top 40 albumlistájára is felkerültetek?

— Igen, ez egy olyan lista, amelyen a helyezés annak függvényében alakul, hány lemezt adtak el egy kéthetes periódusban egy bizonyos korongból Magyarországon. Ezért is volt nagyon kellemes érzés, amikor megláttuk, hogy az október 1-jén megjelent lemezünk október 13-án a 4. helyen nyitott. Bár a helyezésünk szép lassan lefelé csúszott, így is fent voltunk két hónapig.

* Közben bekerültetek a budapesti Rockmúzeumba is?

— Az új kiadó mellett ez volt a másik hihetetlen dolog, mely velünk történt. Mindez egy telefonhívással kezdődött, majd egy találkozóval folytatódott, ahol az általam őrzött relikviákból átadtam egy csomagot. Amikor legközelebb Budapesten jártam a Rockmúzeumban, akkor már a kész, kiállított Faust-részt volt alkalmam megtekinteni, mely életem egyik legmeghatóbb pillanata volt.

* Hol szeretnétek bemutatni az új anyagot?

— Több elképzelésünk is volt, csak a pandémia egy kicsit beleszól a megvalósításba. Szegeden a Rock Klubban is tervezünk egy lemezbemutató koncertet, de ugyanúgy Szabadkán is a Népkörben, egészen pontosan január 29-én — legalábbis, ha minden a tervek szerint halad. Itt nemcsak az új anyag, hanem néhány régebbi slágerünk is felcsendül majd a tervezett másfél órában.

Akit pedig kellőképpen felcsigáztunk, szerezze be a Faust zenekar legújabb korongját akár a Grund Records oldalán, illetve bátran keresheti a csapatot a Faust közösségi platformjain.

Fényképezte: Sava Radonic

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..