home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
„Minden magyar számít, és egyetlen magyar sincs egyedül”
Kartali Róbert
2023.11.20.
LXXVIII. évf. 46. szám
„Minden magyar számít, és egyetlen magyar sincs egyedül”

A magyar megmaradást, a fejlődést és a magyar jövőt ünnepelték Szilágyin vasárnap, a magyar szórvány napjának vajdasági központi rendezvényén.

A magyar Országgyűlés 2015-ben nyilvánította november 15-ét, Bethlen Gábor születésének és halálának évfordulóját a magyar szórvány napjává, ezután pedig a Magyar Nemzeti Tanács beemelte a vajdasági magyarság ünnepnapjai és jeles napjai sorába.

Az idén Szilágyi magyarsága volt a Magyar Szórvány Napja vajdasági központi ünnepség házigazdája. Az eseményt a Magyar Nemzeti Tanács védnökségével a helyi József Attila Művelődési Egyesület, továbbá a Dunatáj Egyesülés a Nyugat-Bácska Fejlesztéséért és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezte.

A program a helyi Szent István király templom kertjében, a tavaly márciusban újraállított Turul-szobornál kezdődött. Az emlékműre az I. világháború szilágyi áldozatainak nevét tartalmazó tábla mellé mostanra felkerült a Szózat első mondata is: „Hazádnak rendületlenűl / Légy híve, oh magyar” — mintegy jelképezve a helyiek őszinte, cselekvő szándékát, érdemeit. Itt ft. Kurin István, a Szent István király templom plébánosa kért áldást a magyarság megmaradására.

— Megmaradásunk első és egyik legfontosabb záloga a gyermek. A második az Istenbe vetett hitünk, harmadik pedig a kultúránk, hagyományunk és anyanyelvünk megőrzése és ezek továbbadása. Ha egy közösség nem ilyen és hasonló alapokon nyugszik, akkor ne várjunk csodát.

Ezután az ünneplő közösség elhelyezte az emlékezés virágait a szobornál. Az ünnepség a József Attila Művelődési Egyesület székházában folytatódott, ahol az alkalmi műsor előtt egyperces néma csenddel adóztak Pásztor Istvánnak, a tartományi képviselőház és a VMSZ elhunyt elnökének emléke előtt. Mint elhangzott, az ő tevékeny gondoskodása nélkül a szórványközösségek nem járhattak volna nemcsak a megmaradás, hanem a folyamatos fejlődés útján sem. 

Surján Csaba, a helyi művelődési egyesület elnöke az egybegyűlteket köszöntve kiemelte, hogy piros betűs ünnep számukra ez a nap, amikor otthont adhatnak a magyar szórvány napja alkalmából szervezett vajdasági központi rendezvénynek. Felidézte, hogy az elmúlt években, évtizedekben számos jeles rendezvényt tartottak itt, megemlítette a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok nyitórendezvényét, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóját és a Turul-szobor avatóünnepségét.

— A Vajdasági Magyar Szövetség nem tesz különbséget a tömb-, a szórvány- és a szigetmagyarság között, egyúttal tisztában van azzal, hogy a szórványban élőknek sokkal nehezebb, mint a tömbben élőknek. Minden tiszteletet megérdemel mindenki, aki kiáll nemzeti identitása, anyanyelve és kultúrája mellett ott, ahol ez egyáltalán nem hétköznapi feladat — emelte ki beszédében a rendezvény ünnepi szónoka, dr. Pásztor Bálint. A VMSZ megbízott elnöke leszögezte, hogy mindenhol nehéz a szórványban megmaradni, de itt, Nyugat-Bácskában a ’90-es években, amikor innen néhány kilométerre dörögtek az ágyúk, akkor különösen nehéz volt. — Minden tisztelet azoknak, akik itt maradtak a ’90-es években, és éppen ezért a Magyar Nemzeti Tanáccsal karöltve a Vajdasági Magyar Szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy ne csak megmaradni lehessen a Nyugat-Bácskában, hanem fejlődni is magyarként. Minden magyar számít, és egyetlen magyar sincs egyedül. Ugyanakkor a VMSZ feladata, hogy ezeken a településeken is a XXI. századi emberhez méltó életet lehessen élni, ezért szükség van a fejlesztésekre, az odafigyelésre és arra, hogy ha az itt élő emberek igényt fogalmaznak meg, akkor a VMSZ az önkormányzati, a helyi közösségi, a tartományi és a köztársasági szerepvállalásának köszönhetően segítse ezeknek az igényeknek a megvalósulását.


Fotó: dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala

Felszólalásában arra kérte a jelenlévőket, hogy összefogva, összekapaszkodva és kifejezésre juttatva azt, hogy minden magyar számít, érjünk el olyan választási eredményt december 17-én, amelyre Pásztor István is büszke lenne.

— A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Magyar Nemzeti Tanács megbízásából a kezdetektől fogva részt vesz a Magyar Szórvány Napja megszervezésében, a vajdasági központi rendezvényt minden évben más-más településen tartják meg — emelte ki lapunknak Sutus Áron. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke szerint az ünnepség lényegét az az összekapaszkodás és összetartozás adja, amelyet egy-egy kisközösségben lehet megvalósítani.

A magyar szórvány napja alkalmából szervezett vajdasági központi rendezvényen Zombor, Kúla, Bácsgyulafalva, Palánka, Nemesmilitics, Magyarittabé, Kupuszina, Doroszló, Ürményháza, Gombos, Bezdán és Szilágyi népdalkörei, néptáncegyüttesei, hangszeres, énekes együttesei, szólistái, vers- és mesemondói, színjátszói léptek fel, bemutatva gazdag hagyománykincsüket, szülőföld- és nemzetszeretetüket. Az ünnepség kísérőrendezvényeként a közönség megtekinthette Nyugat-Bácska kézműveseinek és kézimunkázóinak, továbbá festő- és fotóművészeinek alkalmi, ünnepi tárlatát.

A bővebb beszámolót hetilapunk november 22-ei számában olvashatják.

A szerző felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..