home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Minden jó, ha a vége jó
Fehér Márta
2019.12.31.
LXXIV. évf. 52. szám
Minden jó, ha a vége jó

Brnabić optimista — Visszaesett a bűnözés — Április utolsó vasárnapján lesznek a választások?

Brnabić optimista

Az új összetételű Európai Bizottsággal új energia érkezett az EU-bővítés kérdésének tekintetében — fogalmazott a szerb kormányfő Rómában, a Közép-európai Kezdeményezés szervezet csúcstalálkozóján. Ana Brnabić kiemelte, hogy ez számára optimizmusra ad okot, mert Szerbia sokkal egyértelműbb jelzéseket várhat el a csatlakozás kapcsán. Arra az újságírói kérdésre, hogy aggasztja-e az EU-bővítés lassúsága, a szerb kormányfő azt válaszolta, hogy a Várhelyi Olivér bővítési biztossal folytatott megbeszélése nagyon jól sikerült, és Várhelyi megerősítette, hogy újult erővel foglalkoznak a bővítéssel. A magyar biztos várhatóan 2020 januárjában Szerbiába látogat — jelentette be. „Arról beszélgettünk, hogy január végéig megpróbál időt szakítani egy szerbiai látogatásra, valamint szó volt a tervezett uniós bővítési reform részleteiről, arról, hogy milyen módon és milyen mértékben fog ez kihatni az EU-val folytatott tárgyalásainkra és azok dinamikájára, amelyeknek meg kell változniuk” — nyilatkozta az olasz fővárosban Brnabić, miután véget ért a csúcstalálkozó plenáris szakasza. A szerb kormányfő hozzátette: elvárja, hogy Szerbia az uniós reform után nagyobb arányú pénzügyi támogatásban részesüljön. (Tanjug)


Ana Brnabić és Várhelyi Olivér (Beta/Slobodan Miljević)

 

Visszaesett a bűnözés

Az idén (december 1-jéig) 75 000 bűncselekmény történt Szerbiában, 10 000-rel kevesebb, mint az előző évben — nyilatkozta a szerbiai rendőrség vezetője, Vladimir Rebić. A statisztikai adatok szerint 2019-ben 98 gyilkosságot követtek el az országban, ezeknek majdnem a felét (!) családon belüli erőszak keretében, 42-en vesztették életüket ily módon, míg alvilági leszámolásról 6 esetben beszélhetünk. Az Eurostat adatai szerint Szerbiában 1 millió lakosra 13 gyilkosság jut, ez a mutató Angliában és Franciaországban 14, Szlovákiában 15, Magyarországon pedig 24. A rendőrség munkatársai 7 tonna drogot foglaltak le az idén, ami szerinte rekordnak számít. Hozzátette, hogy elégedett a hatóság munkájával és a miniszter, Nebojša Stefanović tevékenységével. (Pink.rs)

 

Április utolsó vasárnapján lesznek a választások?

Jövőre köztársasági, tartományi és önkormányzati választás is lesz Szerbiában, sajtóértesülések szerint április 26-án, a pravoszláv húsvét utáni hét vasárnapján járulhatnak majd a szavazópolgárok az urnák elé. Legkésőbb május 3-án lehetne voksolni a törvényes határidő betartásával, ám az „utolsó pillanat” a majálisi hosszú hétvége miatt esélytelen, ezért valószínűsíthető április 26-a. A köztársasági elnök a törvény szerint március elején köteles kiírni a parlamenti választást. Attól kezdve legkevesebb 45, legfeljebb 60 napon belül kell megtartani a voksolást. Közben folytatódik a hatalmi párt és az ellenzék képviselőinek egyeztetése, uniós közvetítéssel és jelenléttel. Tanja Fajon, az EU—Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottságba delegált küldöttség elnöke szerint erősödhet a lakosok bizalma a választási folyamat iránt. Az eddigi egyeztetések ugyanis jelentős fejlődést mutatnak, illetve az igazságos és demokratikus választások megtartása érdekében folynak. Az uniós képviselő főként a médiaszabadság terén elért eredményekkel elégedett, szerinte ugyanis a többi közt sikerült pontosan meghatározni a szerb köztelevízió szerepét e téren. A parlamentben időközben több törvényt fogadtak el, mely a választási feltételek javítását érinti. A politikai tevékenységek pénzelését is szabályozták a kampány folyamán, és konkrét intézkedések vonatkoznak a párt- és állami tevékenységek teljes elkülönítésére a választási folyamat alatt, az állami erőforrásokkal való visszaélés megakadályozása érdekében. (Politika, Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..