home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„Minden ingoványban van egy láthatatlan út”
Szerda Zsófi
2021.02.16.
LXXVI. évf. 6. szám
„Minden ingoványban van egy láthatatlan út”

A fenti idézet A kárókatonák még nem jöttek vissza című regényből való. A könyvet szerintem minden fiatal és idős ismeri, aki iskolába járt. Szerzője Gion Nándor szenttamási író, újságíró, forgatókönyvíró, tanár, az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségének főszerkesztője, aki február 1-jén lett volna nyolcvanéves. Olyan csodálatos regényeket köszönhetünk még neki, mint a Virágos katona vagy a Sortűz egy fekete bivalyért.

Gyerekkora nagy része olvasással telt el, s egyre többet hallgatta a körülötte lévő öregeket. „Ősz hajú, öreg emberekkel beszélgettem, arra kértem őket, hogy meséljenek nekem régi érdekes történeteket. S ők meséltek.” Szabadkán járt ipari iskolába, ezután pedig az Újvidéki Egyetem magyar nyelv és irodalom szakán szerzett diplomát. Egyetemi évei alatt az újvidéki magyar rádió ösztöndíjasa volt, és már ebben az időszakban jelentek meg írásai, tudósításai, kritikái. 1963—64-ben katonai szolgálatát töltötte Stipen (Macedóniában). A katonaság után vette feleségül Hegedűs-Budánovics Idát, aki Gábor fiuk születése után néhány héttel meghalt egy tragikus balesetben. Az anya nélkül maradt kisfiút Gion Nándor a szüleire bízta, hogy ők neveljék fel. A Kétéltűek a barlangban című regénye hozta meg számára az első sikereket, ezután a Testvérem, Joáb, mely szintén megkapta a Forum Kiadó első díját. 1969-től az Új Symposion nemzedékének oszlopos tagja lett. Egy évvel később jelent meg az Engem nem úgy hívnak című ifjúsági regénye, az azt követő évben pedig a Postarablók. Szintén csak egy évet kellett várni, hogy a Híd-díjas Virágos katona című regényét kiadják. 1977-ben robbant be A kárókatonák még nem jöttek vissza, mely olyan nagy sikert aratott, hogy később kötelező olvasmánnyá is vált, és 1983-ban meg is filmesítették. E könyv folytatása az 1982-ben megjelent Sortűz egy fekete bivalyért, film ebből is készült, 1984-ben. Három évig Gion volt a Vajdasági Íróegyesület elnöke, 1983 és 1985 között az Újvidéki Színház igazgatója, 1985-től pedig az Újvidéki Rádió újságírója, szerkesztője, főszerkesztője. Koncz Istvánnal, Domonkos Istvánnal, Ladik Katalinnal, Tolnai Ottóval közösen ők indították el a Képes Ifjúság mellékleteként az Új Symposion című lapot, mely egy szabad titói légkörben született, és helyet adott azoknak a neoavantgárd és posztmodern törekvéseknek, amelyekről az anyaországban még csak álmodhattak az akkori pályakezdők.

Jugoszlávia felbomlása idején a rábízott emberek védelme érdekében az utolsó pillanatig kitartott munkahelyén és a pártban, ezért romolhatott meg kapcsolata egyes jugoszláviai és magyarországi írókkal. 1993-ban átköltözött családjával Magyarországra, s itt írta meg az Izsakhár című regényét s annak folytatását, a Mint a felszabadítókat. 1997-ben jelent meg a családtörténeti munka harmadik része: Ez a nap a mienk, majd 2002-ben a Forrás folyóiratban folytatásokban az Aranyat talált regénysorozat negyedik része. A regénytetralógia a Latroknak is játszott közös címet kapta. Gion Nándor már az 1960-as évek végén kialakította sajátos, elevenen, fordulatosan mesélő elbeszélői módszerét és stílusát, melyben az iróniával fűszerezett humor is fontos ismertetőjegy. Művei legtöbbször szülőföldjén, Szenttamáson és környékén játszódnak. Gion 1987-ben Déry Tibor-díjat, 1988-ban József Attila-díjat kapott.

Az írónak több súlyos betegsége is volt, 2002 nyarán szállították kórházba, ahol másnapra meg is halt. A budapesti Farkasréti temetőben nyugszik. Szülőhelyén, Szenttamáson 2010-ben nyílt meg a Gion-emlékház.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..