home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Minden idők legnagyobb ipari forradalma közeleg
T. L.
2016.12.31.
LXXI. évf. 52. szám
Minden idők legnagyobb ipari forradalma közeleg

A mesterséges intelligencia hatásai — Ősi város nyomaira leltek Görögországban — Körutazás Afrika felett — A Szaturnusz hatszöge

A mesterséges intelligencia hatásai

Jen-Hsun Huang, az Nvidia alapítója szerint a mesterséges intelligencia robbantja ki a következő ipari forradalmat. A társaság első embere kijelentette, hogy a mesterséges intelligencia nagyobb hatást fog gyakorolni az életünkre, mint a számítógép, az internet és a mobiltelefon feltalálása együttesen. Az intelligens szoftverek és az önállóan működő gépek alapjaiban változtatják majd meg a gazdasági életet, éppúgy, ahogy korábban a gőzgép vagy a telefon. A technológia elterjedése egyértelműen egy új ipari forradalom kezdete lesz. Az ötvenhárom éves menedzser hozzátette, hogy a technika sikeresebbé teheti a gyógyítást, biztonságosabbá az autókat és könnyebben használhatóbbá a számítógépeket. A mesterséges intelligencia fejlődése az emberiség új korszakának kezdetét is jelöli, és valószínűleg minden idők legnagyobb ipari forradalma lesz.

Ősi város nyomaira leltek Görögországban

Elveszett város romjaira bukkantak a régészek egy hegytetőn, a nagy Thesszáliai-síkság közelében, mintegy 300 kilométerre Athéntól. A 2500 éves település maradványai a föld alatt lapultak. A kutatók akkor fedezték fel az első torony- és faltöredékeket, valamint egy ókori városkapu romjait, amikor a közeli Vlochos falu maradványait vizsgálták. Előbb azt hitték, hogy egy kisebb település romjaira bukkantak, de a feltárás során kiderült, hogy egy valódi ókori nagyvárosról van szó. „Megtaláltuk a főteret és az utcahálózatot is, ami arra utal, hogy egy elég nagy méretű város állhatott itt. A városfalak egy több mint negyvenhektáros területet öleltek körbe” — jelentette ki Robin Rönnlund, a feltárást végző régészcsapat vezetője.

Körutazás Afrika felett

Egy veterán repülős kalandtúra részvevői öt hét alatt 13 000 kilométeres utat tettek meg a ’20-as és a ’30-as évek repülőin. A gépek november 12-én szálltak fel a görögországi Kréta szigetéről, úti céljuk pedig a dél-afrikai Fokváros volt. A kalandos verseny nemzetközi indulói — hivatásos pilóták és a régi gépek szerelmesei — az eredeti felszereltségű, főleg nyitott pilótafülkéjű repülőkkel, korabeli navigációs és biztonsági eszközökkel teljesítették a távot. A Crete2Cape túra során Afrika legszebb és leghangulatosabb pontjai felett haladtak át: a többi közt megpihentek az egyiptomi piramisok mellett és átrepültek a Kilimandzsáró fölött.

A Szaturnusz hatszöge

A Cassini űrszonda utolsó küldetésén a Szaturnusz északi féltekéjén egy különleges, hatszögletű légörvényt örökített meg. A felvételen látható képződménynek mindegyik oldala hosszabb, mint a Föld átmérője. Ezt a képet továbbiak követik majd, ezek azonban már kiegészülnek a külső gyűrűkről, valamint a kisebb holdakról készített fotókkal.


Fotók: Pixabay.com, Nasa.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..