home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Minden év egy új kezdet
Fehér Márta
2019.01.14.
LXXIV. évf. 2. szám
Minden év egy új kezdet

3 millió — Nincs többé nyakra-főre készpénzhitel — Új adat az anyakönyvben — Jégvédelem szerb módra

3 millió

Egészen pontosan: 2 873 514 eset került a szerbiai végrehajtók elé 2016 júliusa óta, vagyis amióta hivatalosan megkezdték működésüket. Az ügyek több mint felét lezárták — közölte a kamara. A végrehajtásról szóló törvény életbe lépése előtt átlagosan 635 nap alatt sikerült megfizettetni egy követelést, ma már erre 95 nap elegendő — ismertették a sajtótájékoztatón. A kamara elnöke, Aleksandra Trešnjev kifejtette: fő céljuk, hogy egy hatékony és fenntartható rendszert hozzanak létre, melyben bíznak az emberek, hiszen a természetes személyek követeléseinek megfizettetése minden polgár javára válik. Ezt indokolva elmondta, elmaradt fizetések, gyerektartásdíjak ezreit sikerült megfizettetniük. (Blic)

 

Nincs többé nyakra-főre készpénzhitel

A Szerbiai Nemzeti Bank arra kötelezte a pénzintézeteket, hogy az új évben csökkentsék a készpénzhitelek futamidejét. 2019-től legfeljebb 8, 2021-től pedig maximum 6 évig lehet törleszteni, és ugyanígy 72 részletre lehet majd autót vásárolni. A törlesztőrészlet nem haladhatja meg a fizetés, illetve a nyugdíj 60 százalékát. A készpénzhitel és az újrafinanszírozási hitel a legnépszerűbb a polgárok és a bankok körében. 2018-ban 400 milliárd dinárt helyeztek így ki a pénzintézetek. A készpénzhitel a virágkorát éli, hiszen jelentősen csökkentek a kamatok, a futamidő elérhette a 12 évet, így tömegek váltak hitelképessé. (Szerbiai RTV)

 

Új adat az anyakönyvben

Az anyakönyvekről szóló törvény nyári módosítása után január 1-jétől kérhető a nemzeti hovatartozás bejegyzése. Emellett a nemváltoztatás bejegyzésére is van lehetőség. A Politika cikke szerint a legnagyobb újdonság az elektronikus anyakönyvvezetés, mely lehetővé teszi a különféle állami szervek együttműködését. Egyebek mellett az egységes választói névjegyzékek folyamatos frissítését, pontosságát és megbízhatóságát garantálhatja — emeli ki a lap. A nemzeti közösségek tagjai önkéntes alapon kérhetik a nemzeti hovatartozás anyakönyvbe való bejegyeztetését, alkotmányos elv ugyanis, hogy erről senki nem köteles nyilatkozni. Korábban Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági képviselője a magyar sajtónak azt nyilatkozta: 2019. január 1-jétől az újszülöttek anyakönyveztetése esetében ez magától értetődő jog lesz, de utólag a felnőttek esetében is fel lehet tüntetni ezt az adatot. A politikus arra buzdította a magyarságot, hogy éljen a lehetőséggel, hiszen például a részarányos foglalkoztatás gyakorlati alkalmazásának alapfeltétele, hogy tudjuk, ki milyen nemzetiségű. Hangsúlyozta, hogy büntetőrendelkezést is sikerült társítani ehhez a joghoz: az anyakönyvvezető akár 50 000 dináros bírsággal is büntethető, ha nem hajlandó bejegyezni a nemzeti hovatartozást. (Politika)

 

Jégvédelem szerb módra

Az állami revizor megállapította, hogy a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet nem gondoskodik megfelelő mértékben a mezőgazdaság jégvédelméről. 2015 és 2017 között évente átlagosan 625 millió dinárt fordítottak erre a célra. A keret köztársasági, tartományi és önkormányzati költségvetésből áll össze, az önkormányzatok adatai szerint viszont az elmúlt három évben a jégkár 6 milliárd dinárra tehető. A revizor hangsúlyozta, hogy a hidrometeorológiai intézet csökkenti a jégvédelmi eszközöket más programok hasznára. Arra is rámutatott, hogy az országos költségvetésből vásárolt jégvédelmi rakétákat „testvériesen” osztja szét, és nem veszi figyelembe a rászorultságot. Így előfordul, hogy egyes állomásoknak nincs szükségük annyi rakétára, mint amennyit kapnak, másoknak viszont nem elég. Felszólította az intézetet, hogy feladataival összhangban tervezzen, a jégvédelmi rakéták hatékony szétosztását pedig szakértői elemzés alapján végezze, szem előtt tartva azt, hogy egy-egy területnek mennyi rakéta kell. A mezőgazdasági minisztériumnak javasolta, hogy módosítsa a vonatkozó 1973. évi törvényt, és pontosítsa az önkormányzatok kötelességeit. (Beta) 


Nyitókép: Kanizsa.rs

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..