home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Minden ember érték
Rencsényi Elvira
2013.08.14.
LXVIII. évf. 33. szám
Minden ember érték

A szabadkai Kovács Gézát elsősorban mint tanárt, hitoktatót, amatőr meteorológust ismerik, de az utóbbi időben már egyre többen igénybe veszik hagio-asszisztensi szolgálatait is. Fáradhatatlan, szüntelenül valami új után kutat. Szenvedélyeit szép sorjában hivatásra váltja, jelenleg Zágrábban végzi négyéves tanulmányainak utolsó évét.

Az ember alapjában véve bizakodó és gyakorlatias. Ezek a tulajdonságok segíthetnek neki abban, hogy az ínséges időkben feltalálja magát, s megkönnyítse a családja és a saját sorsát. Sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik — noha nincs állandó munkájuk, vagy éppen keveset keresnek — ismerik a boldogulás receptjét, és annak köszönhetően nemcsak hogy talpon tudnak maradni, hanem jó irányba mozdul el az életük.

Mérföldkövek

A szabadkai Kovács Gézát elsősorban mint tanárt, hitoktatót, amatőr meteorológust ismerik, de az utóbbi időben már egyre többen igénybe veszik hagio-asszisztensi szolgálatait is. Fáradhatatlan, szüntelenül valami új után kutat. Szenvedélyeit szép sorjában hivatásra váltja, jelenleg Zágrábban végzi négyéves tanulmányainak utolsó évét.
— Úgy tűnik, hogy az életemet meghatározó mérföldkövek tíz évnyi távolságra vannak egymástól — jegyzi meg mosolyogva. — Húszévesen teológiát tanultam, így lettem hitoktató. Harmincévesen kezdtem el behatóbban foglalkozni fizikával, majd negyvenévesen matematikával. Általános és középiskolásokat készítek fel e két tantárgyból, sőt időnként helyettesítem a középiskolában tanító kollégáimat is. Most, ötvenévesen érzem azt, hogy végre rátaláltam arra a hivatásra és elkötelezettségre, ami teljessé teszi az életemet: a hagioterápiára.
Géza egy rendkívül közvetlen, barátságos ember, egész lényéből a jó szándék sugárzik. Diákjai ódákat zengnek jóságáról, emberségéről és pozitív életszemléletéről, amely — legalábbis a saját elmondásuk szerint — rájuk is átragad. Nemrégen a Politechnikai Középiskola legnépszerűbb tanárjává választották a tanulók.
— Pontosan ez a pozitív életszemlélet az, amit a nálunk még alig ismert hagioterápia nyújt. A lényege az, hogy szellemi síkon gyógyít, vagyis megtanít felismerni önmagunkban az értékeket. A ma embere ugyanis elfelejti azt, hogy ő is, mint mindenki más, értékes ember, hogy a folytonos borúlátással nem tudja szebbé, jobbá tenni sem a saját, sem mások életét. Ez a terápia ráébreszt mindenkit arra, hogy habár a környezetünk és az adott körülmények negatívan hatnak ránk, mégis vannak rejtett képességeink, amelyekről nem tudunk, vagy éppen megfeledkeztünk róluk. Minden gond és probléma bennünk gyökerezik, a hagioterápia pedig pontosan ezeknek a gyökereknek a feltérképezését, illetve megszüntetését teszi lehetővé.

Szabadkán nyílt meg az első központ

A tanár úr — rengeteg utánajárással — megnyitotta az első hagioterápiás központot Szabadkán, a Caritas Gaj utca 50. alatti helyiségében, ahol hetente egy alkalommal végzi a kezeléseket.
— Ebben a régióban ez az első és az egyetlen hagioterápiás központ. A kezelések ingyenesek, de a működéshez szükséges anyagiak előteremtéséhez önkéntes adományokkal hozzájárulhatnak a páciensek. Ezeket a költségeket egyébként én magam állom, egyedül a helyiséget biztosítja a szabadkai Caritas. Ahhoz, hogy hagio-asszisztensként rendelhessek, el kellett végeznem a négyéves egyetemi szintű tanfolyamból legalább hármat. Most a negyedik évet is beírtam, és amint elvégzem a tanulmányaimat, magam is hagioterapeuta leszek. Már most előadásokat tartok, tanulmányokat prezentálok és — nem utolsósorban — kezelem a nálam jelentkezőket. Ezek a beszélgetések eltérnek a hagyományos pszichiátriai kezelésektől, hiszen én nem diagnosztizálok, nem írok fel gyógyszereket, csupán igyekszem rávezetni a hozzám fordulókat arra, hogy ismerjék meg önmagukat, és legyenek elégedettek önmagukkal. Nagyon fontos, hogy még ebben a nehéz világban is tudjunk pozitívan gondolkodni, hogy legyenek céljaink, amelyeket el szeretnénk érni. Borzasztóan lehangoló nap mint nap olyan emberekkel találkozni, akik életuntak, belefáradtak a mindennapos robotba, a nélkülözésbe, akik nem látják magukat, mondjuk, két-három év múlva. Ezeknek az embereknek nincs jövőképük, nincsenek álmaik, vágyaik, mindenben a rosszat látják, ezért sok esetben akár bizonyos betegségek testi tünetei is megjelennek rajtuk. A hagioterápia meggyógyítja a szellemet, ezáltal akár a betegségek mintegy 70 százalékát is. Tudom, mindez hihetetlennek tűnik, de ha belegondolunk, hogy a legtöbb betegség lelki, illetve szellemi eredetű, akkor megértjük, miért fontos harmóniában lenni önmagunkkal.

Mindennek az alapja: az önmagunkba vetett hit

Maga a terápia kellemes környezetben lezajló, nyugodt beszélgetés, melynek során az ember belső énje, szelleme kitárul, ezáltal ráébred saját hibáira, meglátja a boldogsághoz vezető utat. Kovács Géza feladata ebben a folyamatban pontosan az, hogy rávezesse az embert erre az útra, és hogy megértesse vele: vannak értékei.
— Magamon is alkalmaztam a szellemi gyógyításnak ezt a formáját, és állítom, hogy működik. Ehhez persze elsősorban arra van szükség, hogy az ember elhiggye, képes felülkerekedni a gondokon, jobb emberré tud válni. Ha a hit megvan, az eredmény is megmutatkozik. Vannak, akiknek egyetlen terápia is elegendő, másoknak többre van szükségük. Mindez egyénfüggő, de egy biztos: minden bajból van kiút — zárta a beszélgetést Kovács Géza, akit a kamaszkorú fiataloktól kezdve az idősekig szinte egész Vajdaság területéről sokan felkeresnek, és akik már elmondhatják magukról: a hagioterápia egy egészen új megvilágításba helyezte számukra a problémák és a nehézségek kezelését, ráébresztette őket arra, hogyan kell nyitni a boldogság és a kiegyensúlyozottság felé, miközben tisztelettel és megbecsüléssel vannak önmaguk és embertársaik iránt.

Az érdeklődők a hagioterápiás kezelésekre a 060/0526-925-ös vagy a 063/526-925-ös telefonszámok egyikén, illetve a gezakovac@yahoo.com email címen kaphatnak időpontot.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..