home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Minden csepp számít
2023.03.22.
LXXVIII. évf. 12. szám
Minden csepp számít

Míg az emberek egy részének az óceán olyan megszokott látvány, mint másnak a fák vagy a házak, mások bizonyos időközönként a tengerre vágynak. Számunkra teljesen természetes, hogy átlátszó vízsugár folyik a csapból, a bolygó egyes részein viszont az emberek kénytelenek piszkos vízzel oltani a szomjukat és tisztálkodni. Tudunk olyan területekről is, ahol a víz ritka kincsnek számít, melyért hosszú kilométereket kell megtenni.

2021 augusztusában, a várandóságom nyolcadik hónapjában sokat gondoltam azokra, akik ritkán jutnak tiszta vízhez, egyik napról a másikra ugyanis elfogyott a víz a házunk fúrt kútjából. Utólag rájöttünk, hogy emiatt volt gyenge a nyomás, a víz ezért volt barnás színű és rossz ízű. Áldottam a futrinkaságomat, hogy korábban kimostam a babaruhákat, hiszen a víz hiányával a mosógép is éves szabadságra ment. Kapkodó telefonálgatások sora kezdődött, mivel gyorsan eldöntöttük, rácsatlakozunk a városi vízhálózatra. A kedves olvasónak nem kell részleteznem, hogy ez nem egyik napról a másikra történik, addig viszont hatalmas szükségünk volt a vízre, főleg az augusztusi kánikulában.

A férjem mindennap hordta haza a település központjában található kútról a vizet, viszont így is igénybe kellett vennem a barátok és a szomszédok segítségét. Estefelé a hónom alá kapott szennyeskosárral vagy a neszesszerrel átgyalogoltam egyikőjükhöz, vagyis beléptem a XXI. század kapuján. Jobb sorom volt, mint Ágnes asszonynak, nem a patakban kellett mosnom, de zavart ez a szűkösség, hogy minden deci víz ki volt számolva. Számomra amiatt is nehéz volt, mert nagy vízivó vagyok, a kutyáinkról nem is beszélve.

Miután bevezették a házba a vizet, ismét gazdagnak és teljes életet élhető embernek éreztem magam. Olyanok vagyunk mi, emberek, hogy mindent akkor értékelünk igazán, amikor az nincs. Korábban sem pazaroltuk a vizet, és ez óta az eset óta még inkább megbecsülöm.

Március 22-e a víz világnapja. Törekedjünk arra, hogy mindenkinek jusson a folyékony ezüstből, mert nélküle nincs élet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..