home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Mindegy volt nekik, kit vernek meg?
Tóth Lívia
2006.02.08.
LXI. évf. 6. szám
Mindegy volt nekik, kit vernek meg?

Az a bizonyos bekötőút - Szabó Attila fotójaA sértett, akit a zentai kórház sebészeti osztályán látogattunk meg, először azt mondta, nem szeretné, ha a neve az újságba kerülne. Végül a kezdőbetűket mégis engedélyezte. Tehát az 1971-es születésű P. J.-ről van szó, aki nemrégiben, egészen pon...

Az a bizonyos bekötőút - Szabó Attila fotója

A sértett, akit a zentai kórház sebészeti osztályán látogattunk meg, először azt mondta, nem szeretné, ha a neve az újságba kerülne. Végül a kezdőbetűket mégis engedélyezte. Tehát az 1971-es születésű P. J.-ről van szó, aki nemrégiben, egészen pontosan január 28-án a kora reggeli órákban egy verekedésben súlyos sérüléseket szenvedett. Valamilyen vastagabb tárggyal, minden bizonnyal bottal, több ütést mértek a fejére, majd amikor a földre esett, alaposan összerugdosták. A számára ismeretlen elkövetők. Koponyacsonttörése van, és a fejét két helyen is össze kellett varrni.
Mint máskor is, hajnali négy óra előtt karikázott Zentáról Csókára, a munkahelyére. Útközben csatlakozott hozzá egy ismerőse, akit nem kívánt sem megnevezni, sem belekeverni a dologba. Pedig utólag elgondolkozva a történéseken, egyre inkább úgy tűnik számára, hogy a tettesek nem is őt, hanem ezt a másik fiatalembert várták. Aki esetleg tudta is, hogy az elkövetők ott lapulnak a sötétben, ezért nem akart egyedül menni. Csóka előtt lekanyarodtak a főútról, és a rövidebb távon, a téglagyárhoz vezető bekötőúton akarták megközelíteni a falut. Itt léptek eléjük a várakozó csoport tagjai, négyen vagy öten. Az ,,alkalmi kísérő” a kerékpárjával elmenekült, és a sorsára hagyta P. J.-t. Mentségére szolgáljon, hogy valószínűleg egyenesen a csókai rendőrségre ment. A szerencsétlen férfinek arra sem volt ideje, hogy felfogja, mi történik vele. Az egyik támadó magyar nyelven mondta, hogy ezt azért kapja, mert Zentán megverte a barátjukat. Aztán otthagyták. Látta, hogy beülnek egy fehér kocsiba és elhajtanak Zenta felé. Valamennyire összeszedte magát, és elindult a csókai egészségházba, hogy segítséget kérjen. A helyszínre igyekező rendőrökkel a vasútállomásnál találkozott. A rendelőben elsősegélyben részesítették, közben a rendőrök is visszajöttek, kihallgatták, majd a zentai kórházba szállították. Itt közölték vele másnap, hogy az útonállókat elfogták, az ügy a bíróságra kerül.
Kérdeztem tőle, ő verte-e meg azt a bizonyos emlegetett barátot. Ezt a feltételezést fanyar mosollyal utasította vissza, hiszen a támadók közül sem ismert fel senkit. Volt-e esetleg valamilyen régi ügye, amely miatt most bosszút álltak rajta? Nem volt - mondta, és hozzátette, most bizonyára mindenki azt hiszi, ha már ilyen alaposan helybenhagyták, akkor valamivel ki is érdemelte az ütlegeket. Pedig ő teljesen ártatlan. Most sem akar hősködni, nagy ügyet sem szeretne ,,kavarni” az egészből. Azt sem jelentheti ki, hogy nemzeti alapon történt, mert magyarul szóltak hozzá, tehát a csoportban volt legalább egy valaki, aki beszélt az anyanyelvén. Ő sem érti az egészet, nem tudja, mit akarhattak tőle. Ha kikerül a kórházból, annak is utánanéz, érdemes-e kártérítést kérnie, folytatnia a pereskedést, vagy inkább hagyja lecsillapodni az ügyet.
Az elbeszéltek alapján úgy tűnik, tévedés áldozata lett. Az elkövetők nyilván pontosan tudták, hogy az a személy, akit várnak, mikor és melyik útvonalon megy dolgozni. De ha nem ő volt a kiszemelt célpont, akkor miért verték meg? Akkor már mindegy volt nekik?
Reperger Miklós, a VMSZ csókai községi szervezetének az elnöke, miután tudomást szerzett a sajnálatos esetről, meglátogatta a sérültet, és elbeszélgetett vele. Az első hírek után úgy tűnt, ez is egyike azoknak a nemzeti alapon zajló verekedéseknek, amelyek az utóbbi időben történtek a vidékünkön.
- Mivel a kivizsgálás még folyamatban van, semmi biztosat sem tudunk az elkövetőkről, de úgy gondolom, az esetet nem szabad ennyiben hagynunk. Akkor is el kell ítélnünk, ha az ok nem a nemzeti hovatartozás volt, hiszen egy polgártársunkat verték meg, látszólag minden ok nélkül. Ez azt jelenti, hogy a jövőben bárki így járhat? Reméljük, a bíróság becsületesen elvégzi a dolgát, és a tettesekre kiszabja a méltán szigorú büntetést, hogy ilyesmi még egyszer ne történhessen meg. Megengedhetetlen ez a viselkedés - mondta Reperger Miklós.
P. J. munkaadójával a kórház udvarán találkoztunk. Azt mondta, nagyon sajnálja a fiatalembert, akit csendes, rendes dolgozónak ismert meg. A nagykikindai rendőrség illetékese megerősítette: valóban volt verekedés, az áldozatot súlyos sérülésekkel szállították kórházba, a gyanúsítottakat pedig előállították. Azt is hozzátette, hogy négy személyről van szó, akikre bírósági eljárás vár. Neveket, adatokat azonban nem közölt, mert mint mondta, még nem zárult le az a folyamat, amely során megteszik a bűnvádi feljelentést. Addig hivatalos közleményt sem adnak ki. Hogy ez mikorra várható? Erre a kérdésünkre mindennap ugyanazt válaszolta: Talán már holnap.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..