home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Mindannyian
Fehér Márta
2019.04.14.
LXXIV. évf. 15. szám
Mindannyian

A legfontosabb európai parlamenti választások előtt állunk

A május 26-ai EP-választások apropójából tartott sajtótájékoztatót Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Mint fogalmazott, „mi abban vagyunk érdekeltek, hogy az Európai Parlamentben egy erőteljes, tekintélyes magyar érdekképviselet legyen, melynek a gerincét, a túlnyomó politikai erejét a nemzetileg elkötelezett politikai erők képviselik”. Azt kérte, mindannyian együtt teremtsünk egy olyan hangulatot, amely megalapozza a magas választási részvételt.

Az Európai Parlamentnek lejárt az ötéves mandátuma, Áder János magyar köztársasági elnök május 26-ára írta ki a magyarországi EP-választást. Miután az Európai Unió ajánlását foganatosítva a magyar országgyűlés módosította a választási törvényt, lehetőséget teremtett arra, hogy azok a magyarok, akik kettős állampolgárok, és nem uniós tagország területén élnek, részt vehessenek — most először — az EP-választáson, ha megelőzőleg kérték a névjegyzékbe vételüket. Itthon sokan éltek ezzel a lehetőséggel, több mint 50 000 vajdasági magyar kettős állampolgár regisztrált. Sajtótájékoztatóján a VMSZ elnöke elmondta, „ebben a helyzetben természetes és magától értetődő, hogy abban kell segíteni az embereket, hogy élni tudjanak szavazati jogukkal, azaz fel kell hívni a figyelmet erre a lehetőségre, mozgósítani kell az embereket, és mindenkit megmozgatva eleget tenni a közösen vállalt polgári kötelezettségnek”.


Szalai Attila felvétele

 

Az utóbbi évtizedek legfontosabb EP-választása

— A mostani európai parlamenti választás meggyőződésünk szerint a legfontosabb az utóbbi évtizedekben — hangsúlyozta Pásztor István. — Ez látszik, ha az ember követi az európai politikai térben zajló csatározásokat. Visszapörgetve a filmet, ilyen politikai súlya, politikai felhajtóereje az öt vagy tíz évvel ezelőtti EP-választásnak nem volt. Ez többek között azzal magyarázható, hogy egy olyan időszakot élünk, amikor az Európai Unió, az európai kontinens egy átalakulásnak a kellős közepén van. Rengeteg olyan fontos politikai kérdés rázza meg, amikkel kapcsolatban a politika szereplői megfogalmazzák a szándékaikat, és ezeknek az elképzeléseknek a csatamezejévé vált ez a választási kampány is.

 

Erőteljes, nemzetileg elkötelezett képviselet

— Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy az Európai Parlamentben egy erőteljes, tekintélyes magyar érdekképviselet legyen, amelynek a gerincét, a túlnyomó politikai erejét a nemzetileg elkötelezett politikai erők képviselik — fejtette ki a VMSZ elnöke. — Nekünk szerbiai polgárként egy másik fontossági momentuma is van ennek a választásnak, ugyanis — mint köztudomású — igaz, hogy nagyon-nagyon csigaléptekkel, de folyamatban van Szerbia uniós csatlakozása. Abban reménykedünk, hogy az EP-választásokat követően a megalakuló Európai Bizottság egy sokkal ambiciózusabb, merészebb bővítési politikát fog meghirdetni, amelyik azt teszi majd lehetővé, hogy ezen a mostani állapoton túl tudjunk lépni, és ez a csatlakozási folyamat felgyorsuljon. Ez a mostani állapot ugyanis egy folyamatos előszobában való várakoztatásra hasonlít. Az EU-t megrázó problémák miatt az Európai Uniónak, az Európai Bizottságnak az elmúlt öt évben nem volt határozott bővítési szándéka. Ezt nyilvánosan, egyértelműen nem vallották be, hanem mondvacsinált vagy valós okokra rámutatva, azokat túllihegve, mindig megteremtődött a lehetősége annak, hogy ez a csatlakozás valahol a haladás és az egy helyben toporgás határát súrolja. Szerbia uniós csatlakozásának az egyik legnagyobb szószólója a Fidesz—KDNP által vezetett magyar kormány. Ilyen szempontból is fontos, hogy ennek a politikának egy jelentős befolyása legyen az európai politikai színtéren.

 

Kampány és témák

— A kampány egyik alapvető célja és szándéka a mozgósítás, hogy eljutva akihez csak lehet, meggyőzzük az embereket arról, hogy éljenek a választás adta lehetőséggel. Az sem titok, hogy mi arra fogjuk az embereket buzdítani, hogy a Fidesz—KDNP listájára szavazzanak. A kampányban el fogjuk mondani azt a rengeteg okot is, ami miatt ez a meggyőződésünk, és egészen biztos vagyok abban, hogy ez egybeesik azzal az alapvető állásponttal, ami az emberek lelkében van, kampánytól függetlenül. Ez egy klasszikus választási kampány lesz, rengeteg lakossági fórumot, közösségi találkozót, sajtóbeszélgetést, tematikus előadást és kerekasztal-beszélgetést tervezünk, politikusok — VMSZ-esek, jelöltek és magyarországi politikusok —, szakértők, közéleti szereplők, intézményi képviselők és vezetők részvételével. A kampány április 8-ával kezdődik és május 23-áig tart, ugyanakkor a két húsvét idején, illetve a május 1-jei ünnepek alatt semmiféle kampányeseményt nem szervezünk. Három kampánytémát fogalmaztunk meg, és mindegyiken belül három altémát, amelyek részei az európai és a magyar politikai közbeszédnek, és a mi közgondolkodásunknak, politikai vitáinknak is. Az első téma: Európa és a nemzetek. Altémák: A multikulturalizmus csődje — Miért fontos az erős nemzet?; Kárpát-medence — Metszéspont vagy találkozási hely?; Magyar, nemzet, politika — 100 év magány után. A második tematika a család, a kisebbség és az identitás kérdése. Altémák: A család bizalom és biztonság — miért akarják szétzúzni?; A kisebbség fogalma — őshonosok küzdelme Európában; Történelemtanítás kontra történelemtagadás. A harmadik témakör a gazdasághoz kapcsolódik: Gazdaság a számok és a tapasztalatok tükrében. Altémák: Itthon, teremtőben — otthonteremtőben; Mit kínál a magyar nemzet?; Gazdaságfejlesztés mint a nemzeti megmaradás európai lehetősége. Ezeket a témákat szeretnénk kibontani a kampányban, nemcsak a saját álláspontunkat elmondva, hanem a hallgatóság álláspontjait is meghallgatva — hangsúlyozta Pásztor István.

 

Levélszavazás

— A levélszavazatok valamikor május 10-e körül érkeznek meg, ami azt jelenti, hogy aránylag kevés idő marad arra, hogy eljussanak a főkonzulátusra, illetve a Nemzeti Választási Irodához — részletezte. — Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a szerb postán folyamatosan létező nehézségek ne akadályozzák azt, hogy amilyen gyorsan csak lehet, a levelek biztonságban odaérjenek a szavazópolgárokhoz. Most is segíteni szeretnénk az embereknek abban, hogy szavazni tudjanak, illetve hogy a leadott szavazatuk időben megérkezzen, és érvényes legyen. Ez azt jelenti, hogy aktivisták fogják járni az utcákat. Abba továbbra sem kívánunk belebocsátkozni, hogy ki kire kíván szavazni, de abban igenis segíteni fogunk, hogy azt az identifikációs ívet, amit ki kell tölteni ahhoz, hogy a szavazat érvényes legyen, azt pontosan töltsék ki, hogy minimumra vegyük le az érvénytelen szavazatok számát.

 

Csatlakozzunk mindannyian, ez nemzeti ügy!

Pásztor István nyilvános felhívást tett közzé az európai parlamenti választások kapcsán. A www.mindannyian.rs honlapon bárki csatlakozhat a mozgósítási kampányhoz — jelentette be, és egyúttal azt kérte, tegyék ezt meg minél többen.

— Megosztottak vagyunk különböző ügyek megítélésében, ez velejárója a közösségi életnek, bár a megosztásnak a mélysége változó kategória, ahogyan a különbözőség kifejezésének a módja is. Viszont vannak olyan kérdések és pillanatok, amikor közösen meg kell próbálnunk túllépni ezeken a különbségeken, amikor ezeket félre lehet és félre is kell tenni. Ez most egy ilyen pillanat. Azt szeretném kérni mindenkitől, aki számára fontos a nemzet ügye, a magyar közösség ügye, hogy csatlakozzon! A www.mindannyian.rs honlap, illetve Facebook-oldal végig fogja kísérni a kampányt, itt lehet majd látni a különböző tervezett eseményeket, az azokról szóló beszámolókat, meg lehet tekinteni a Fidesz—KDNP-jelöltlistát, amelyiken befutó, 11. helyen Deli Andor is ott van, illetve a választási programot. Ennek a honlapnak van egy eleme, amelyik a csatlakozást teszi lehetővé. Nyilvánosan szeretném felkérni az intézményeket, egyesületeket, civil szervezeteket, egyházi szervezeteket, vállalkozókat és vállalkozásokat, egyéneket, közéleti szereplőket és egyszerű polgárokat, hogy egy egyszerű mozdulattal csatlakozzanak ehhez a mozgósító kampányhoz. Az, hogy ki kire fog szavazni, az mindenkinek a magánügye, de az közös ügy, hogy erőteljesen buzdítsuk mindannyian a közösség tagjait, hogy ezen a választáson vegyenek részt, hogy egy olyan hangulatot teremtsünk, amely megalapozza a magas választási részvételt. 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..