home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Milyen sorozatokat néz?
(tv.)
2011.08.24.
LXVI. évf. 34. szám
Milyen sorozatokat néz?

Szalai Attila karukatúrájaA szappanopera a televíziós filmsorozatok egyik altípusa, szórakoztató, fikciós műfaj, történetvezetése (angol kifejezéssel élve: storyline-ja) epizódokra oszlik, melyeket egyes televízió- és rádióállomások folyamatosan beillesztenek műsorstruktúrájukba. A televízi...

Szalai Attila karukatúrája

A szappanopera a televíziós filmsorozatok egyik altípusa, szórakoztató, fikciós műfaj, történetvezetése (angol kifejezéssel élve: storyline-ja) epizódokra oszlik, melyeket egyes televízió- és rádióállomások folyamatosan beillesztenek műsorstruktúrájukba. A televíziós szappanoperák is feltehetőleg károsak a psziché egészségére, nagyban befolyásolják a gyermekek személyiségének kialakulását, sőt egyes esetekben függőséget is okoznak. Ha betiltanánk a szappanoperákat, feltehetőleg elterjedne az illegális szappanopera-videokazetták csempészete, az emberek titkos lebujokban, bordélyházak mélyén szappanoperákat néznének. A sorozatok hősei modellekké válnak. Éppen ebben az esetben van a televíziónak óriási felelőssége. Hiszen a tv-néző - akár felnőtt, akár gyermek - legtöbbször elhiszi azt, ami a tévében elhangzik, vagy amit a tévében lát. Ezáltal az ember ítéletét - vagy éppen előítéleteit -, véleményalkotását nagymértékben befolyásolják. Néhány kutató állítása szerint a sorozatok aggasztó mértékben befolyásolják az ember viselkedését. Sajnálatos módon manapság a tévé gyermekcsőszként is funkcionál a családokban. A gyerekek naponta mintegy másfélhárom órát is ülnek a készülék előtt. Mire felnőnek, átlagban 200 000 erőszakos eseményt és 40 000 gyilkosságot látnak (Huston, A. C. al., 1992). Még egy érdekesség a tévézéssel kapcsolatban: a hosszas tévézés a szívre is káros hatással van - állítják ausztrál kutatók az Amerikai Szívtársaság Circulation című lapjában. Szerintük negyvenhat százalékkal nagyobb az esélyük a különböző okok miatti elhalálozásra a napi négy óránál többet tévézőknek, mint azoknak, akik két óránál kevesebbet üknek a képernyő előtt. A vizsgálat során megállapították, hogy még azok is, akik rendszeresen végeztek testmozgást, potenciálisan károsították szervezetüket azáltal, hogy hosszú időn át ültek. Minden egyes óra, amelyet az ember a televízió előtt tölt el, naponta 18 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek és 9 százalékkal a rákbetegség kockázatát.
Milyen sorozatokat néz? - kérdeztük a héten olvasóinktól.
PÁLFI Rózsa szabadkai nyugdíjas:
- Kedvenc műsoraim a Seherezádé és az Ezel, bosszú mindhalálig török sorozat, de a Barátok közt magyar teleregényt is szeretem. Tulajdonképpen kedvelem a szappanoperákat, már régóta nézem őket. Amikor az időm engedi, tévézek. Még ha nem tudom is mindig a cselekményt figyelemmel kísérni, vagyis olykor-olykor kihagyok részeket, annak ellenére is lekötnek ezek a sorozatok. Néha még fel is vesszük az egyes részeket.
SZÖGI Erika magyarkanizsai háztartásbeli:
- A tévében főleg a hírműsorokat nézem, de a legkedveltebb csatornám a National Geographic, hiszen sok újdonságról lehet belőle értesülni. Emellett szeretem a színdarabokat is, a művész-, illetve történelmi filmeket. A szappanoperákért nem igazán rajongok, nagyon egyhangúak, tulajdonképpen mindegyik egy kaptafára készül, és ezért nem kötik le a figyelmemet.
PAP János szabadkai nyugdíjas:
- Többnyire a magyar adókat nézem, elsősorban filmeket, híreket és az időjárás-jelentést. Néha-néha sorozatokat is megnézek, most például az Álmok útjánt követem. Kedvelem még a kabarékat, a szórakoztató, zenés műsorokat is. Idehaza a feleségem az, aki sorozatkedvelőt, én pedig, mondhatni kényszerből vagyok kénytelen nézni. Időnként a sporteseményekért kapcsolom be a tévét, az olimpia, a világbajnokságok érdekelnek, főleg ha magyar részvevői is vannak.
PÁL Adrián bácsgyulafalvi főiskolai hallgató:
- Főleg az amerikai sorozatokat kedvelem, mint amilyen az NCIS (tengerészeti helyszínelők) és a Dr. Hause, de a Két pasi meg egy kicsi címűt is szeretem. A szappanoperák kimondottan idegesítenek, nem tudom megnézni őket, helyettük inkább valami akciófilmet, horrort vagy vígjátékot választok. A mai fiatalok ezekért rajonganak. Szerintem a filmsorozatok nem okoznak függőséget, igaz, amióta itthon vagyok, a neten csak az új évadok után kutatok.
POLYÁK József szabadkai nyugdíjas
- Amióta nyugdíjba vonultam, több időm jut tévézésre, reggel is meg este is bekapcsolom a készüléket. Kedvelem a Barátok közt magyarországi sorozatot, de a Heti hetest is. Szeretem a politikai vitaműsorokat. Két televíziónk van, ezért a feleségem külön készüléken nézheti azt, amit ő akar, így legalább nincs vita köztünk emiatt. Szerintem a szappanoperák kikapcsolódást nyújtanak, de nem szabad túlzásba vinni a rájuk szánt időt. E téren is legjobb az arany középút.
REMETE Violetta magyarkanizsai tanuló:
- Nézek sorozatokat, főleg azokat a tipikus ,,nyávogós'' szappanoperákat, tulajdonképpen jöhet bármi: brazil, spanyol, mindegy. Kedvelem őket, mert mindig a jó győzedelmeskedik. Ilyenkor elmerülök a tökéletes világban, persze jó, ha tudatosítja az ember magában, hogy mindez csak mese. Néha idegesítenek is, ilyenkor a távirányítót hívom segítségül, egyszerűen adót váltok. De azért szeretem őket. Létezik egy sorozat, amit midennap délelőtt 9 órakor megnézek, holott már egyszer láttam az egészet. Természetesen iskolaidőben sokkal kevesebbet tévézek, és a sorozatokat sem követem rendszeresen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..